Ga naar hoofdinhoud

Algemene adviezen voor Mekkapelgrims

18-08-16

Afbeelding 1/1 : foto van duizenden moslims op het plein in mekka voor hun Hadj , de pelgrimstocht

De Hadj gaat elk jaar door in Mekka, Saoedi-Arabië Er zullen naar jaarlijkse gewoonte enkele miljoenen mekkagangers deelnemen aan dit religieuze event.

Er is een sterk verhoogd risico aan infectieziektes die overgedragen worden via voeding (zoals reizigersdiarree), menselijke contacten (zoals meningitis of bacteriële hersenvliesontsteking) en hoesten (zoals seizoensgriep, en MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus).

Aan reizigers die naar het Arabische Schiereiland vertrekken, raden wij de volgende voorzorgen aan om het risico op infectie te beperken:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep.
  • Gebruik ook regelmatig een ontsmettende gel of vloeistof voor je handen. Je vindt deze ook in kleine flacons in de winkel. Het is nuttig die mee te nemen in je bagage (niet in je handbagage).
  • Probeer voedsel altijd goed te koken of te bakken, en rauw fruit en rauwe groenten steeds te schillen. Drink geen onveilig drinkwater.
  • Vermijd contact met dieren en vogels en hun uitwerpselen.
  • Vermijd zoveel mogelijk nauw contact met mensen die symptomen van een luchtweginfectie vertonen, zoals hoesten of niezen.
  • Pas de regels van hoesthygiëne toe: hoest of nies in een papieren zakdoek en gooi deze na gebruik bij het vuilnis. 

Vaccineerbare aandoeningen

We raden je aan in orde te zijn met de volgende vaccinaties:

Verplichte vaccinatie

Een bewijs van vaccinatie tegen meningitis is verplicht om een visa te bekomen voor Saoedi-Arabië. In België zijn twee vaccins hiervoor beschikbaar Nimenrix® en Menveo® (een viervoudig geconjugeerd vaccin tegen meningokokken ACYW135).

Sterk aanbevolen vaccinatie

  • Basisvaccinaties dienen in orde te zijn voor tetanus, difterie, pertussis, polio en mazelen: het Belgische vooropgestelde basisvaccinatieschema dient hiervoor opgevolgd te worden (zie inhaalschema's).Van zodra het vaccin tegen de seizoensgriep beschikbaar is, dient het systematisch worden voorgesteld (rond midden september, de bedevaart begint vanaf 4 oktober). Een vaccinatie tegen hepatitis A is aan te raden in functie van de leeftijd en medische antecedenten

Andere adviezen

  • Aan personen met een chronische ziekte (o.a. cardio-vasculaire aandoeningen, diabetes, long-of nierinsufficiëntie, enz), raden we aan hun behandelende arts te raadplegen, of een Travel Clinic te bezoeken vooraleer een reis te overwegen naar Saoedi-Arabië.

Reizigers die tot twee weken na hun terugkeer van het Arabisch Schiereiland symptomen vertonen zoals koorts, hoesten of ademhalingsproblemen, dienen zo snel mogelijk een arts te raadplegen om MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) uit te sluiten. Wie bij terugkeer koorts heeft en hoest, moet denken aan MERS-CoV en moet afstand houden van andere mensen, mond en neus bedekken met een wegwerpzakdoekje bij niezen of hoesten, de zakdoekjes weggooien in een vuilnisbak met een deksel, en de handen wassen. Gespecialiseerde Belgische ziekenhuizen kunnen de juiste diagnose stellen en de nodige zorgen toedienen.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND