Departement Biomedische Wetenschappen

In het Departement Biomedische Wetenschappen houden onderzoekers zich voornamelijk bezig laboratoriumonderzoek, al is dit vaak verbonden aan terreinonderzoek. Onze aandacht gaat met name uit naar ziekteverwekkers.

Onze expertise ligt in de microbiologie en parasitologie, de moleculaire biologie en epidemiologie, de immunologie en de ecologie van tropische infectieziekten. Ons werkveld bestrijkt enerzijds het fundamentele en translationele onderzoek in het laboratorium, anderzijds de ecologische, biologische en moleculaire aspecten van transmissie- en populatiedynamica van de pathogenen, hun tussengastheren en reservoirs in het veld.

Met ons onderzoek proberen we de biologie, ecologie en pathologie van infectieziekten beter te begrijpen. We vertalen die kennis naar nieuwe biomedische toepassingen, zoals diagnostische tests, en ontwikkelen interventies ter bestrijding van vectoren en dierlijke reservoirs. We hebben ook aandacht voor diergeneeskunde en in het bijzonder voor zoönosen, ziekten die overgaan van dier op mens.

 

Evenementen

ID Toekomst: 9 ID Verleden: 47 ID Verleden: 46 ID Verleden: 36 ID Verleden: 39 ID Verleden: 38 ID Verleden: 37 ID Verleden: 31

16-20 okt 2017

10th European Congress of Tropical Medicine and International Health (ECTMIH 2017)

Flanders Meeting and Convention Center, Antwerp
Schistosoma parasite eggs in human bladder tissue (c) Wikimedia Commons

05 jul 2017

PhD defence of Nele Boon

Evolutionary epidemiology of schistosomiasis in the Senegal River Basin: Linking parasite genetics with human infection and disease

Zoological Institute (groot auditorium 02.21), KU Leuven, Leuven
Plasmodium falciparum-infected red blood cell (center), illustrating adhesion protein

27 jun 2017

PhD defence of Hong Van Nguyen

Contribution of molecular tools to malaria elimination in Vietnam

University of Antwerp, Campus Drie Eiken, auditorium R.019, gebouw R, Wilrijk