Goto content

Heet van de naald

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde introduceert beurzen voor getalenteerde artsen uit de Verenigde Staten. De ITM Damien Fellowships 2016-2017, genoemd naar de Belgische internationale gezondheidspionier pater Damiaan, geven drie jonge Amerikaanse artsen toegang tot een postgraduaatcursus in Antwerpen als springplank voor verdere specialisatie in tropische geneeskunde en internationale gezondheid.

Dagelijks sterven ongeveer 800 moeders aan complicaties als gevolg van een zwangerschap of bevalling. Nochtans kunnen de meerderheid van deze complicaties perfect vermeden worden, als er deskundige zorg en efficiënte opvolging is. Drie vrouwen praten over de uitdagingen van gezondheid voor moeder en kind.

Prof. Kevin Ariën, hoofd van de Dienst Virologie aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde, ontving op woensdag 21 oktober de jaarprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB).

Tijdens de Dag van de Wetenschap loodst nationaal ebola-coördinator Erika Vlieghe de toeschouwers doorheen een interactief fotomonument ter ere van artsen en wetenschappers die Antwerpen te hulp schoten tijdens een fictieve epidemie. De polen worden letterlijk omgedraaid!

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) onthulde vandaag (donderdag 8 oktober 2015) in het station Antwerpen-Centraal een interactieve foto-installatie. Het gaat om een monument ter ere van de artsen en wetenschappers uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika die Antwerpen tijdens een fictieve epidemie in 2020 te hulp schoten.

De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar onderzoekers die hebben bijgedragen aan het genezen en voorkomen van malaria (Youyou Tu) en rondworminfecties (William Campbell en Satoshi Omura).

Tuberculose vormt nog altijd een groot gezondheidsprobleem in Cambodja. Natalie Lorent voerde haar doctoraatsonderzoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en UAntwerpen uit in de sloppenwijken van Phnom Penh, waar tuberculose hard toeslaat. Lorent en haar team pasten een vernieuwde aanpak toe.

Na mijn studie geneeskunde in Gent schreef ik me vorig jaar in voor de postgraduaatcursus Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg aan het ITG. Ik lijstte mijn top 10 in Antwerpen op. Probeer ze gerust uit maar voel je vrij om ook zelf de stad met je nieuwe ITG-vrienden te verkennen!

Gezondheidswerkers uit 30 landen bezoeken deze week de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen en Brussel. Het gaat om studenten die aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde een Master in Public Health volgen. De bedoeling is dat studenten de praktijk van de eerstelijnsgezondheidszorg in België ontdekken en hieruit profijt kunnen trekken voor hun werk in hun thuisland.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde start op donderdag 10 september 2015 de Be-PrEP-ared-studie, met steun van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Be-PrEP-ared is het eerste Belgische onderzoeksproject onder homomannen naar de toepasbaarheid van preventieve hiv-medicijnen als aanvulling op de huidige hiv-preventiestrategie in België.

eager-warrant