Goto content

Heet van de naald

Universele gezondheidscouverture (UHC, Universal Health Coverage), of betaalbare gezondheid voor iedereen, staat al jaren op de internationale agenda. Betaalbare gezondheid is voor miljoenen mensen wereldwijd echter nog een verre droom, en voor beleidsmakers een erg moeilijke opdracht. Vorsers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) onderzochten, op vraag van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, in tien ontwikkelingslanden in Afrika, Azie en Latijns-Amerika hoe betaalbare gezondheid voor iedereen bereikt kan worden.

GAMS België, FORWARD UK, Stichting HIMILO Nederland en het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen lanceren de eerste Europese voorlichtingscampagne met als doel mannen te betrekken in de preventie van Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) in Europa.

Zika is een flavivirus, net zoals het denguevirus, gelekoortsvirus en het West Nile-virus. Het zikavirus wordt overgedragen door aedes-muggen die overdag steken.

Onderzoek aan het ITG en de KU Leuven toont aan dat de internationale richtlijnen voor klinische studies dringend aan een update toe zijn, omdat ze te weinig rekening houden met lokale omstandigheden en het welzijn van patiënten in ontwikkelingslanden.

Grootste klinische proef ooit met bloedplasma van ebola-overlevers toont aan dat de behandeling veilig is. Verder onderzoek moet uitwijzen of de aanpak echt werkt.

Emerging Voices for Global Health (EV4GH) is an innovative multi-partner blended training program for young, promising and emerging health policy & systems researchers, decision makers and other health system professionals with an interest in becoming influential global health voices and/or local change makers. EV4GH coaches 'Emerging Voices' to participate actively in international conferences where global health issues are addressed, and to raise their voice in scientific and policy debates.

Friday 27 November was World AIDS Day. ITM celebrated by hosting the annual BREACH symposium (Belgian Research on AIDS and HIV Consortium). Over 200 participants, including researchers, clinicians, prevention workers and civil society members from all over Belgium gathered in ITM’s Aula Janssens.

Patrick Reyntiens stelde op 26 november zijn boek "Dansen in het luchtledige - leven met hiv" voor in het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Tijdens een panelgesprek met professor Bob Colebunders en Marina Cloetens van het ITG en Chris Lambrechts van Sensoa vertelde hij over zijn ervaringen als hiv-patient in de jaren 80 en hoe het zijn verdere leven zou bepalen.

Bouchra Assarag wijdde haar doctoraal onderzoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde aan zwangerschapscomplicaties in de afgelegen Marokkaanse Al Haouz-regio. Tijdens het jaarlijkse ITG-Colloquium in Rabat worden voor het eerst de verhalen verteld van vrouwen in landelijk Marokko die te maken kregen met serieuze zwangerschapscomplicaties. Dat gebeurt onder andere door middel van een fototentoonstelling en een documentaire.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde introduceert beurzen voor getalenteerde artsen uit de Verenigde Staten. De ITM Damien Fellowships 2016-2017, genoemd naar de Belgische internationale gezondheidspionier pater Damiaan, geven drie jonge Amerikaanse artsen toegang tot een postgraduaatcursus in Antwerpen als springplank voor verdere specialisatie in tropische geneeskunde en internationale gezondheid.

eager-warrant