Goto content

Heet van de naald

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde wijst gezondheidsspecialisten en reizigers op het belang van malariapreventie in verband met de ebola-epidemie.

De recente ebola-uitbraak in West-Afrika eiste al honderden levens. In dit artikel beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen over de ziekte.

Mensen die tegelijk geïnfecteerd zijn met het hiv-virus en de Leishmania-parasiet worden sneller ziek en zijn minder vatbaar voor geneesmiddelen doordat beide ziekteverwekkers elkaars werking versterken.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde vernam met droefnis dat een aantal vrienden van de internationale hiv-aids-gemeenschap aan boord waren van de Malaysia Airlines-vlucht MH17 die is neergestort boven Oekraïne op donderdag 17 juli 2014.

Laat een overdaad aan zon en bijtende beestjes geen domper op je vakantie zetten. Toelichting en tips vanuit de reiskliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Hoe geef je vorm aan je hoop, ambities en verwachtingen als je opgroeit in een omgeving waar hiv/aids hevig huishoudt? Ellen Blommaert ging voor haar doctoraatsonderzoek op zoek naar antwoorden in Winam, een landelijk gedeelte in West-Kenia waar hiv/aids vele slachtoffers maakt. Zij zag dat jongeren tussen 16 en 25 jaar er pragmatisch omgaan met seksuele risico’s, omdat seksualiteit een belangrijke rol speelt in de zoektocht naar een betere toekomst.

Een groep internationale experts, waaronder onderzoekers van het ITG, verzoeken wereldleiders om het “vitale potentieel” van verloskundigen te erkennen om levens van vrouwen en kinderen over de hele wereld te redden.

Onderzoekers van het ITG en collega’s uit Genève en Nepal voerden een onafhankelijke evaluatie uit van studies over sneltesten voor de diagnostiek van kala-azar. Sneltesten zijn erg belangrijk om deze dodelijke ziekte op tijd te kunnen vaststellen.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen presenteert vandaag een selectie mijlpalen uit haar capaciteitsversterkingsprogramma in ontwikkelingslanden. De verhalen komen samen in een documentaire gefilmd in Benin, Burkina Faso, Cambodia, India en Peru.

Het aantal gevallen van MERS-coronavirus is recent toegenomen in Saoedi-Arabië en enkele omringende landen in het Midden-Oosten. Ook dichterbij huis zijn er enkele gevallen geconstateerd.