Goto content

Heet van de naald

Dr. Patrick Soentjens en dr. Ula Maniewski coördineren samen de activiteiten van de reiskliniek van het ITG. Zij leggen uit waar de Braziliëgangers rekening mee moeten houden.

Sinds de wereld over penicilline beschikt, is het aantal gevallen van syfilis sterk gedaald, maar dat is veel minder het geval in Afrika dan elders. In een onlangs verschenen studie beschrijft ITG-onderzoeker prof. Chris Kenyon hoe de afname in het aantal gevallen wereldwijd varieert.

Het is slechts weinig onderzoekers gegeven om wereldwijd de overlevingskans van duizenden patiënten drastisch te verhogen. ITG-onderzoeker dr. Armand Van Deun is zo iemand. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) introduceerde op 12 mei 2016 een door Van Deun ontwikkelde geneesmiddelencombinatie als standaardbehandeling voor multiresistente tuberculose.

De 13de conferentie “Moleculaire Epidemiologie en Evolutionaire Genetica van Infectieziekten” (MEEGID XIII) is dé toonaangevende wetenschappelijke bijeenkomst over de moleculaire evolutie van alle ziekteverwekkers: virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en prionen.

Het ITG start rond Wereldmalariadag (25 april) een nieuwe campagne. Ze is gericht op mensen afkomstig uit malariagebieden en wijst hen op de risico’s van malaria als ze hun thuisland bezoeken. Artsen van het ITG merken dat vooral reizigers van Afrikaanse origine het gevaar om de ziekte op te lopen vaak onderschatten.

Anna Rosanas, hoofd van de Dienst Malariologie van het ITG, is geen labokluizenaar. De bevlogen wetenschapper uit het Spaanse Catalonië ziet het leven niet enkel door de microscoop, als moleculair bioloog met een genetica-achtergrond, maar bekijkt ook het bredere perspectief als epidemioloog.

Onlangs organiseerde de Belgische Ontwikkelingssamenwerking in Brussel een bijzondere bijeenkomst onder auspiciën van QUAMED (“Quality Medicines For All”), een Belgisch initiatief dat het pad effent voor verandering. Deze bijeenkomst maakte deel uit van drie vergaderdagen rond het thema van de toegang tot kwaliteitsvolle basisgeneesmiddelen.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde ontwikkelde een test die een infectie met het zikavirus ook na de acute besmettingsfase met zekerheid kan vaststellen. Het stellen van de juiste diagnose is vooral van belang bij zwangere vrouwen, omdat de ongeboren baby mogelijk gevaar loopt als de moeder besmet raakt.

Antwerpse onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en de Universiteit Antwerpen (UA) ontdekten samen met onderzoekers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) een mutatie in de genetische samenstelling van het menselijk eiwit apolipoprotein L1. Deze mutatie komt vaak voor bij bepaalde stammen in Afrika, waardoor ze een hoger risico lopen op de dodelijke slaapziekte.

Vandaag is Wereldtuberculosedag.  Multiresistente tuberculose (MDR-TB) treft wereldwijd zo’n 480.000 mensen. Slechts 50% van deze patiënten wordt succesvol behandeld. Maar er is hoop. Veelbelovende nieuwe medicatie en kortere behandelingstermijnen van MDR-TB treden op de voorgrond. Deze kunnen het aantal succesvolle behandelingen doen stijgen.

eager-warrant