Goto content

Heet van de naald

Afgaande op berichten op de sociale media is Vlaanderen nog steeds volledig in de ban van Cordon. Zo erg zelfs, dat mensen het liefst die hoestende vrouw op de trein of de niezende man op de tram vermijden. Hou ten alle tijde twee armlengtes afstand, dat idee. Maar hoe worden virussen nu juist overgedragen?

Eén steekje kan desastreuze gevolgen hebben. Jaarlijks sterven honderdduizenden mensen aan behandelbare ziekten die door vliegen, muggen, teken en wormen worden overgedragen. Deze ziekten maken de meeste slachtoffers onder arme mensen in de tropen, maar vormen ook een gevaar dichter bij huis.

Hiv is een chronische ziekte geworden, waarbij levenslang strikte naleving van de behandeling nodig is. Gezondheidssystemen in Zuidelijk Afrika zijn er niet op voorbereid om een ongezien groot aantal patiënten levenslang in behandeling te houden. Alternatieven zijn daarom dringend nodig.

Virussen kunnen gruwelijke gevolgen hebben, maar het zijn ook fascinerende fenomenen voor een wetenschapper. Viroloog aan het woord.

"Het aanpakken van ongelijke toegang tot gezondheid wereldwijd is niet een kwestie van een eenmalige inspanning. Het vraagt dezelfde inzet als op nationaal niveau: balanceren en doorzetten. Zolang dat niet verandert, blijft ons land onderdeel van het probleem, niet van de oplossing."

De afgelopen vijf jaar bracht Erika Vlieghe invasieve bacteriële infecties - zoals Escherichia coli en Salmonella - en hun resistentiepatronen in Cambodja in kaart. Het gebrek aan kennis op dit gebied zorgt ervoor dat in het arme land veel mensen sterven aan bacteriële infecties. 

Op 5 februari zijn de nieuwe resultaten over de prevalentie van vrouwelijke genitale verminkingen in  België gepresenteerd. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Instituut voor Tropische Geneeskunde op verzoek van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

Voedselprogramma’s van buitenlandse donoren in Afrika spitsen zich meestal toe op behandelingen en technische oplossingen zoals vitamine- en mineralensupplementen. Dit terwijl Afrikaanse onderzoekers en beleidsmakers vragen om gemeenschapsmaatregelen die voedselproblemen voorkomen, niet alleen verhelpen.

De Aziatische tijgermug reist de wereld rond in tweedehandsbanden en lucky bamboo-planten en is dit jaar ook in België gearriveerd. Het risico voor de volksgezondheid is voorlopig gering, omdat het onzeker is of de mug die virussen zoals knokkelkoorts of chikungunya kan overdragen de winter zal overleven.

Van 25 november tot 6 december organiseerde het ITG de “Latin-American training workshop on molecular epidemiology applied to infectious diseases” in de Universidad Peruana Cayetano Heredia in Lima, Peru.