Goto content

Heet van de naald

Het ITG start rond Wereldmalariadag (25 april) een nieuwe campagne. Ze is gericht op mensen afkomstig uit malariagebieden en wijst hen op de risico’s van malaria als ze hun thuisland bezoeken. Artsen van het ITG merken dat vooral reizigers van Afrikaanse origine het gevaar om de ziekte op te lopen vaak onderschatten.

Anna Rosanas, hoofd van de Dienst Malariologie van het ITG, is geen labokluizenaar. De bevlogen wetenschapper uit het Spaanse Catalonië ziet het leven niet enkel door de microscoop, als moleculair bioloog met een genetica-achtergrond, maar bekijkt ook het bredere perspectief als epidemioloog.

Onlangs organiseerde de Belgische Ontwikkelingssamenwerking in Brussel een bijzondere bijeenkomst onder auspiciën van QUAMED (“Quality Medicines For All”), een Belgisch initiatief dat het pad effent voor verandering. Deze bijeenkomst maakte deel uit van drie vergaderdagen rond het thema van de toegang tot kwaliteitsvolle basisgeneesmiddelen.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde ontwikkelde een test die een infectie met het zikavirus ook na de acute besmettingsfase met zekerheid kan vaststellen. Het stellen van de juiste diagnose is vooral van belang bij zwangere vrouwen, omdat de ongeboren baby mogelijk gevaar loopt als de moeder besmet raakt.

Antwerpse onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en de Universiteit Antwerpen (UA) ontdekten samen met onderzoekers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) een mutatie in de genetische samenstelling van het menselijk eiwit apolipoprotein L1. Deze mutatie komt vaak voor bij bepaalde stammen in Afrika, waardoor ze een hoger risico lopen op de dodelijke slaapziekte.

Vandaag is Wereldtuberculosedag.  Multiresistente tuberculose (MDR-TB) treft wereldwijd zo’n 480.000 mensen. Slechts 50% van deze patiënten wordt succesvol behandeld. Maar er is hoop. Veelbelovende nieuwe medicatie en kortere behandelingstermijnen van MDR-TB treden op de voorgrond. Deze kunnen het aantal succesvolle behandelingen doen stijgen.

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift eLife op dinsdag 22 maart brengt de opeenvolging van de verschillende epidemieën van viscerale leishmaniase in kaart.

Een vier jaar durende studie (2012-2015), onder leiding van het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde en gecoördineerd door professor Umberto D'Alessandro, toont aan dat vier beschikbare malariabehandelingen veilig gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap.

Marco Rafael Coral Almeida onderzocht de transmissie van varkenslintworm in Ecuador. Hij behaalde zijn doctoraat aan de UGent op donderdag 11 februari 2016. In het P³-magazine van september 2015 verscheen een portret van Marco.

Universele gezondheidscouverture (UHC, Universal Health Coverage), of betaalbare gezondheid voor iedereen, staat al jaren op de internationale agenda. Betaalbare gezondheid is voor miljoenen mensen wereldwijd echter nog een verre droom, en voor beleidsmakers een erg moeilijke opdracht. Vorsers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) onderzochten, op vraag van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, in tien ontwikkelingslanden in Afrika, Azie en Latijns-Amerika hoe betaalbare gezondheid voor iedereen bereikt kan worden.

eager-warrant