Skip to main content

ITM maps the presence of chlamydia among Belgians

Chlamydia is most common in young people. However, little is known about its actual spread in our country, because certain sections of the population do not, or rarely, participate in screening activities.

08-07-19

Image 1/1

Chlamydia is on the rise in Belgium. This sexually transmitted disease (STD) is most common in young people, especially in young women. However, little is known about its actual spread in our country, because certain sections of the population do not, or rarely, participate in screening activities. Sciensano and the Institute of Tropical Medicine (ITM) started screening on a national scale to gain insight into chlamydia transmission in Belgium and to find out how many people are infected with the disease.

Veel mensen die besmet zijn met chlamydia vertonen geen symptomen maar kunnen de ziekte wel overdragen via seksueel contact. Als chlamydia niet wordt behandeld, kan dit ernstige gevolgen hebben. Bij vrouwen kan het leiden tot onvruchtbaarheid. Jonge vrouwen laten zich vaker testen voor de bacterie maar zijn daardoor mogelijk oververtegenwoordigd in de statistieken. Bij mannen en oudere mensen wordt de soa minder vaak vastgesteld. Met het onderzoek willen de wetenschappers een correcte schatting maken van de aanwezigheid van chlamydia bij Belgen.

 

Zo’n 6000 willekeurige mensen werden in een ‘eerste golf’ uitgenodigd om deel te nemen aan de screening. De volgende golven volgen in het najaar van 2019. De bedoeling is om een steekproef te bereiken van 2000 personen, representatief voor de Belgische bevolking. Na bevestiging van hun deelname vullen de deelnemers een vragenlijst in en verzenden ze een staaltje urine naar het nationaal referentiecentrum voor soa’s (NRC-soa) gehuisvest in het ITG.

 

“Het NRC-soa ontvangt de urinestalen, analyseert ze en geeft de resultaten door aan Sciensano,” vertelt ITG-onderzoekster Irith De Baetselier. De deelnemers kunnen kiezen hoe ze het resultaat raadplegen. Dat kan persoonlijk of online, via het Swab2Know- platform. Mensen die besmet blijken te zijn, worden op de hoogte gebracht en kunnen zo in gesprek gaan met hun huisarts. “Chlamydia en andere soa’s zijn al enkele jaren bezig aan een stevige opmars. Dat is een trend die we zeker niet mogen  negeren. Het is de eerste keer dat de prevalentie van chlamydia op zo’n brede schaal onderzocht wordt. Zo kunnen we ontdekken bij welke bevolkingsgroepen de soa nog regelmatig voorkomt en wie we in de preventiewerking moeten betrekken,” besluit Irith.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND