Ga naar hoofdinhoud

Drie getalenteerde vrouwen geselecteerd voor Journalist-in-Residence-programma

De journalisten duiken in de wereld van de tropische geneeskunde en internationale gezondheid aan het ITG.

20-07-18

Afbeelding 1/1 : Journalisten met camera's

Dit jaar blaast het journalist-in-residence-programma van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) vijf kaarsjes uit. In het najaar van 2018 komen drie journalisten uit Cambodja, Indonesië en Venezuela naar Antwerpen om topexperts op het gebied van tropische geneeskunde en internationale gezondheid te ontmoeten.

Het journalist-in-residence-programma van het ITG geeft journalisten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika de kans om zich te verdiepen in een onderwerp naar keuze op het gebied van tropische ziekten of andere thema’s in de internationale gezondheid. Het initiatief maakt deel uit van het capaciteitsversterkingsprogramma van het ITG in ontwikkelingslanden, met financiering van het Belgische Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking (DGD). 

Meer dan 150 journalisten reageerden op de oproep voor de vijfde editie van het programma en de jury moest kiezen uit meerdere fraaie voorstellen. Drie getalenteerde en ervaren journalisten kwamen als beste uit de bus.  

Dewi Safitri is een journalist van CNN Indonesia met bijna twee decennia aan ervaring. Bij CNN Indonesia is Dewi verantwoordelijk voor 'Standards and Practices', het observeren van ethische, legale en best-practices in de journalistiek. Wetenschap is echter haar favoriete onderwerp. Het ontwikkelen van een lang verhaal over dengue, inclusief grafiek en video, staat centraal in Dewi’s plannen voor haar verblijf in Antwerpen.  

Sokummono Khan uit Cambodja is een aanstormend journalistiek talent. Als multimedia- en radio- en tv-journalist voor Voice of America Khmer Service doet ze verslag van verhalen rond gezondheid, onderwijs, cultuur, gender, jeugd en politiek. Op het ITG wil Sokummono alles te weten komen over antibioticaresistentie, een groeiend gevaar voor de volksgezondheid in haar land.

Ervaren Venezuelaanse journaliste Marielba Nuñez schrijft voor het nationale dagblad El Nacional en is daarnaast correspondent voor SciDev.Net. Ook Marielba zal zich toeleggen op een zeer actueel probleem: malaria. De parasitaire ziekte was bijna verdwenen in Venezuela, maar stak recent weer de kop op door een politieke en economische crisis die ook de gezondheidssector raakt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie was er geen enkel land zo’n snelle toename in nieuwe gevallen van malaria. Marielba is in het bijzonder benieuwd naar onderzoek naar oprukkende resistentie tegen geneesmiddelen en nieuwe hulpmiddelen in de strijd tegen malaria.

Link

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND