Ga naar hoofdinhoud

Mondspoeling niet aan te raden voor preventie van soa’s

Het onderzoek werd opgestart vanwege de toenemende behoefte aan alternatieven voor antibiotica

05-03-21

Afbeelding 1/1

Antibacteriële mondspoeling slaagt er niet in om het aantal nieuwe soa-infecties te verlagen bij mannen die PrEP-medicatie nemen. Integendeel, er lijkt een verhoogd risico te bestaan op gonorroe-infecties in de keel. Dat blijkt het resultaat van het PReGo-onderzoek, waar onze ITG-onderzoekers aan werkten. Een publicatie hierover verscheen ook in het gerenommeerde The Lancet Infectious Diseases.

De reden voor de studie is de nood aan alternatieven dan antibiotica om de overdracht van gonorroe, chlamydia en syfilis te voorkomen. In april 2019 startte het onderzoek op, waarbij partner Sensoa mee het draagvlak en de haalbaarheid van de studie inschatte. 343 mannen die seksueel contact hebben met mannen en PrEP nemen deden mee aan het onderzoek. Met PrEP zijn ze beschermd tegen hiv-infecties, maar er kunnen wel nog steeds andere soa’s zoals gonorroe, chlamydia en syfilis opgelopen worden. Een infectie van die drie veelvoorkomende soa’s wordt behandeld met antibiotica.

Het probleem is dat er meer en meer gevallen opduiken van soa’s die door antibioticaresistentie moeilijker behandeld kunnen worden. De mond speelt een belangrijke rol in de overdracht van soa’s. De PReGo studie onderzocht daarom een mondspoeling als alternatieve behandeling. “We kozen voor Listerine Cool Mint, omdat uit eerdere studies bleek dat deze mondspoeling actief is tegen bacteriën zoals gonorroe, chlamydia en syfilis”, vertelt ITG-onderzoeker Christophe Van Dijck. “Dus hoopten we daarmee een vermindering van soa’s teweeg te brengen.”

De helft van de onderzochte personen kreeg eerst Listerine, de andere helft een placebo. Daarmee moesten ze drie maanden - een keer per dag en voor en na oraal seksueel contact- hun mond spoelen en gorgelen. Ook hun partners werden gevraagd om dat te doen. “Na die drie maanden wisselden ze van product. Zo kan je het beste beide producten vergelijken, want je houdt rekening met de verschillen in seksueel risicogedrag tussen de deelnemers”, legt Van Dijck uit.

De studie, die gefinancierd werd door FWO, moest na een jaar vroegtijdig stoppen door COVID-19, omdat de raadplegingen niet konden doorgaan. Toch leverde het al genoeg resultaten op. “Het lijkt erop te wijzen dat Listerine Cool Mint een hoger risico op gonorroe in de keel geeft. We kunnen het daarom niet aanbevelen ter preventie van soa’s”, aldus Van Dijck. Tijdens het onderzoek zijn er stalen afgenomen die nu nog verder onderzocht worden in een bijkomende studie.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND