Ga naar hoofdinhoud

Gele koorts: vaccinatiebewijs levenslang geldig en de uitzonderingen

21-10-19

Afbeelding 1/1 : een foto van een insect

De WHO besliste in juni 2016 dat het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts administratief levenslang geldig is. Echter, het is niet zeker of iedereen effectief levenslang beschermd is na een eenmalige vaccinatie. Daarom adviseert de Belgische Wetenschappelijke Studiegroep voor Reisgeneeskunde, onder auspiciën van de Belgische Hoge Gezondheidsraad, de volgende aanbeveling:

In de kolom "aanbeveling" staat wat we in praktijk aanbevelen. In de kolom "administratie" staat wat we in het Internationaal Certificaat van Inenting of Profylaxe schrijven.

Wie? Aanbeveling Administratie
(geldigheidsdatum op certificaat)
Reizigers naar endemische regio's Eénmalige booster voor een volgende reis naar risicogebied (Afrika, Amerika) (na minimaal 1 maand na eerste dosis)° Levenslang
Uitzonderingen
Kinderen jonger dan 1 jaar Booster na de leeftijd van 2 jaar Tot dag van de 2de verjaardag
Kinderen tussen 1 en 2 jaar Booster voor volgende reis 1 jaar
Zwangeren Booster voor volgende reis 1 jaar
Interval <28 dagen tussen mazelen en gele koorts vaccinatie Booster voor volgende reis 1 jaar
Immuunsuppressie
Hiv Booster om de 10 jaar 10 jaar
Immuunsuppressie Meting neutraliserende antistoffen 10 jaar
Na beenmergtransplantatie Herstarten (tenzij contra-indicatie) NVT
Andere
Laborant die levend gele koort-virus manipuleert Eénmalige booster° Levenslang

°De boostervaccinatie kan met om het even welk interval gegeven worden na het eerste vaccin (maanden, of jaren - het interval hoeft geen 10 jaar meer te zijn), maar minimaal 28 dagen na de eerste dosis.

Om problemen aan de grens te vermijden, is geopteerd om in het Internationaal Certificaat van Inenting of Profylaxe "lifelong" te noteren als geldigheidsduur, behalve voor de uitzonderingen vermeld in het schema hierboven. Ook al komt dit niet altijd overeen met wat we aanbevelen. Ter verduidelijking adviseren we om op de laatste pagina in het Internationaal Certificaat van Inenting of Profylaxe een kaartje te nieten met daarop de volgende tekst.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND