THEMA

Apenpokken (monkeypox)

Laatste update apenpokken vaccinatie (25 november 2022)

Mensen die behoren tot een risicogroep voor apenpokken kunnen in het ITG gevaccineerd worden met 2 vaccins met een interval van minimaal 28 dagen.
Vanaf eind november 2022 wordt er terug overgeschakeld op de techniek van subcutane vaccinatie, nadat de voorbije 3 maanden met de intradermale techniek werd gevaccineerd.
Personen die geboren zijn voor 1976 en als kind gevaccineerd werden tegen de pokken, kunnen een eenmalig boostervaccin krijgen.
Personen die hun eerste vaccinatie subcutaan toegediend kregen, kunnen een tweede vaccinatie krijgen. Dit betreft degenen die t/m augustus 2022 in België gevaccineerd werden en personen die een eerste vaccin in Frankrijk kregen.

Voor meer informatie omtrent de vaccinatie of overige vragen over apenpokken, zie veelgestelde vragen over apenpokken.

Apenpokken (monkeypoxvirus, genus orthopoxvirus) wordt veroorzaakt door een virus. Het werd voor het eerst ontdekt in 1958 en is een variant van het virus dat de ”gewone” pokken veroorzaakte. Dat werd succesvol uitgeroeid in 1980 door vaccinatie.

Apenpokken werd voor het eerst ontdekt bij laboratoriumapen, vandaar de naam. Men is echter niet zeker of apen ook wel het belangrijkste reservoir (drager) zijn van het virus. Volgens de laatste inzichten vermoedt men dat dit eerder Afrikaanse knaagdieren zijn.

De volgende symptomen ontstaan ongeveer 5 tot 21 dagen na de infectie:

  • Algemeen onwelzijn
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn

Dit wordt gevolgd door huidletsels: (rode) vlekjes, pukkeltjes, blaasjes of etterbulten, die vervolgens korstjes geven alvorens ze genezen. Deze huidletsels kunnen overal op het lichaam verspreid zijn.

Er zijn voorlopig geen goedgekeurde behandelingen maar meestal geneest de ziekte spontaan en zonder restletsels na enkele weken. 

Apenpokken kan je krijgen door:

  • Contact met lichaamsvochten, zoals wondvocht
  • Contact met slijmvliezen en speekseldruppels
  • Besmette oppervlakten of linnen (zoals beddengoed of handdoeken).

Liep je een risico?

Indien je in contact bent geweest met een besmet persoon of symptomen ontwikkelt van apenpokken, lees dan onze veelgestelde vragen over apenpokken.