Beheerder van 's werelds grootste verzameling tbc-stammen

In 2013 gaf de Wereldgezondheidsorganisatie het ITG in Antwerpen de verantwoordelijkheid voor de grootste verzameling van tuberculosebacteriën ter wereld. 

Resistentie van tuberculosebacteriën tegen antibiotica is een gigantisch probleem. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) draagt in 2013 het beheer van de grootste publieke onderzoekscollectie tuberculosestammen op de planeet over aan het ITG. Dat is dan ook een hele wetenschappelijke eer voor Antwerpen. De stammen bevonden zich al in het ITG, maar komen met de overdracht officieel in Belgische handen. De bacteriën in de vrieskasten van de beveiligde ITG-laboratoria omvatten de wereldwijde diversiteit aan tbc-stammen en tonen de verschillende resistentiepatronen.

Dr. Leen Rigouts beheert de collectie
Dr. Leen Rigouts beheert de collectie.

Dr. Leen Rigouts beheert de collectie: “Dit is zowat de Ark van Noach als het over tuberculose gaat, en we zijn trots dat de WGO die aan Antwerpen toevertrouwt. Het stelt ons in staat de ziekte beter te begrijpen, nieuwe medicijnen te bedenken en tests te ontwikkelen.”

De tbc-stammen uit het onderzoeks- en trainingsprogramma voor tropische ziekten van de WGO horen bij de verzameling mycobacteriestammen binnen het consortium van de Belgian Culture Collection of Microorganisms (BCCM), dat naast tbc ook Buruli-ulcus-stammen bevat. De publieke collectie is daarmee de grootste databank ter wereld voor het typeren van tuberculosebacteriën.  Het BCCM-consortium werd in 1983 door de federale overheid opgericht om de verzamelingen van micro-organismen in Belgische instellingen te coördineren.