De internationale Campus Rochus

Op een steenworp

Tuin Campus Rochus.
Tuin Campus Rochus.

In 2001 wil het ITG graag uitbreiden – liefst in de onmiddellijke omgeving. Toevallig zoeken de laatste kapucinessen kopers voor hun zeventiende-eeuwse klooster met prachtige zalen, tuinen en een barokke kerk. En dat op een steenworp van ons hoofdgebouw!

Het ITG twijfelt niet, want de ligging is ideaal. De verborgen schoonheid van de gebouwen en kloostertuinen past perfect bij het hoofdgebouw. Een minpuntje? Het klooster is een beschermd monument dat dringend aan renovatie toe is.

We kunnen Campus Rochus kopen en renoveren dankzij de steun van het Vlaamse Ministerie van Onderwijs, het Vlaamse Ministerie voor Monumenten en Landschappen, de Provincie en Stad Antwerpen, de Nationale Loterij en privémecenaat.

Grondige renovatie

Kloostergang Campus Rochus.
Kloostergang Campus Rochus.

We bereiden die werkzaamheden grondig voor. Zo laten we een bouwhistorische studie uitvoeren. Ideaal voer voor een interessante folder voor de Open Monumentendag van 2003. Het werk start in 2004. En in september 2006, net op tijd voor ons eeuwfeest, herrijst het klooster in al zijn glorie.

In de kerk creëert een zwevende betonvloer nu twee niveaus. Op de benedenverdieping vindt u het P.G. Janssens-auditorium met 200 plaatsen, een auditorium met 80 plaatsen én een multifunctionele ontmoetingsruimte. De serene kloosterzalen, gangen en cellen zijn nu bruisende klaslokalen, bureaus en vergaderzalen.

En de naam van Campus Rochus? Die verwijst niet alleen naar het adres van de nieuwe campus. Ook naar Sint Rochus, patroon van lijders aan de pest en besmettelijke ziekten.