De reiskliniek: referentiepunt voor reizigers

Nooit eerder reisden we zo massaal naar verre landen. Dat brengt gezondheidsrisico’s mee, denk maar aan zika of malaria. Voor veel globetrotters is het “tropisch instituut” het vanzelfsprekende referentiepunt, voor en na een reis.

Vanouds helpt het ITG mensen die ziek terugkeren “uit den vreemde”. Daarom is het instituut in havenstad Antwerpen gevestigd, vlakbij de toenmalige Congodokken en goed bereikbaar voor kolonialen en zeelui. 

De receptie van de reiskliniek
De receptie van de reiskliniek

Vandaag geeft de reiskliniek medisch reisadvies aan toeristen, werkreizigers en migranten, zowel in het ITG zelf als via telefoon en internet. Elk jaar behandelt de reistelefoon meer dan 10.000 oproepen, krijgt de website reisgeneeskunde.be zo’n 300.000 surfers over de vloer, en vinden er ruim 30.000 consultaties plaats. Het ITG geeft 24/7 telefonisch advies aan artsen met vragen over ziekten in het buitenland. Dat hoeven overigens geen tropische ziekten te zijn. Ook bij reizen in Europa, de subtropen of het hooggebergte zijn er soms gezondheidsrisico’s.

De reiskliniek helpt mensen zich medisch voor te bereiden op hun reis, met vaccinaties bijvoorbeeld, maar ook bij eventuele problemen na hun thuiskomst. Als patiënten moeten worden opgenomen, gebeurt dat in het UZ Antwerpen, onder toezicht van de medische staf van het ITG. 

Het instituut is ook de spil van de Belgische Wetenschappelijke Studiegroep Reisgeneeskunde. Die zorgt er onder meer voor dat reizende burgers in het hele land dezelfde, wetenschappelijk onderbouwde adviezen krijgen en op diverse locaties terecht kunnen voor hun vaccinaties.