Departement Biomedische Wetenschappen

In het Departement Biomedische Wetenschappen houden onderzoekers zich voornamelijk bezig laboratoriumonderzoek, al is dit vaak verbonden aan terreinonderzoek. Onze aandacht gaat met name uit naar ziekteverwekkers.

Onze expertise ligt in de microbiologie en parasitologie, de moleculaire biologie en epidemiologie, de immunologie en de ecologie van tropische infectieziekten. Ons werkveld bestrijkt enerzijds het fundamentele en translationele onderzoek in het laboratorium, anderzijds de ecologische, biologische en moleculaire aspecten van transmissie- en populatiedynamica van de pathogenen, hun tussengastheren en reservoirs in het veld.

Met ons onderzoek proberen we de biologie, ecologie en pathologie van infectieziekten beter te begrijpen. We vertalen die kennis naar nieuwe biomedische toepassingen, zoals diagnostische tests, en ontwikkelen interventies ter bestrijding van vectoren en dierlijke reservoirs. We hebben ook aandacht voor diergeneeskunde en in het bijzonder voor zoönosen, ziekten die overgaan van dier op mens.

 

Evenementen

10 dec 2019

PhD defence Paulo Arnaldo

Evaluation of intermittent preventive treatment during pregnancy (IPTp) in Chókwè district, SouthernMozambique: coverage and effect on pregnancy and parasitological outcomes

Institute of Tropical Medicine, Antwerpen

08 okt 2019

PhD defence Bassirou Diarra

Tuberculosis in Mali: diagnostic, phylogenetic and treatment challenges

Institute of Tropical Medicine, Antwerpen

07 okt 2019

PhD defence Chakirath N'Dira Sanoussi

Mycobacterium tuberculosis complex strain diversity may impact disease presentation, diagnosis and outcome

Institute of Tropical Medicine, Antwerpen