Departement Biomedische Wetenschappen

In het Departement Biomedische Wetenschappen houden onderzoekers zich voornamelijk bezig laboratoriumonderzoek, al is dit vaak verbonden aan terreinonderzoek. Onze aandacht gaat met name uit naar ziekteverwekkers.

Onze expertise ligt in de microbiologie en parasitologie, de moleculaire biologie en epidemiologie, de immunologie en de ecologie van tropische infectieziekten. Ons werkveld bestrijkt enerzijds het fundamentele en translationele onderzoek in het laboratorium, anderzijds de ecologische, biologische en moleculaire aspecten van transmissie- en populatiedynamica van de pathogenen, hun tussengastheren en reservoirs in het veld.

Met ons onderzoek proberen we de biologie, ecologie en pathologie van infectieziekten beter te begrijpen. We vertalen die kennis naar nieuwe biomedische toepassingen, zoals diagnostische tests, en ontwikkelen interventies ter bestrijding van vectoren en dierlijke reservoirs. We hebben ook aandacht voor diergeneeskunde en in het bijzonder voor zoönosen, ziekten die overgaan van dier op mens.

 

Evenementen

02 apr 2020

PhD defence Jef Hens

In vitro assessment of allogeneic NK cell responses against HIV-1 infected T cells

Institute of Tropical Medicine, Antwerpen

12 feb 2020

PhD defence Philipp Adams

Exploring biomarkers of the viral reservoir and anti-viral CD8+ T cell responses towards a functional cure of HIV-1

Institute of Tropical Medicine, Antwerpen

10 dec 2019

PhD defence Paulo Arnaldo

Evaluation of intermittent preventive treatment during pregnancy (IPTp) in Chókwè district, SouthernMozambique: coverage and effect on pregnancy and parasitological outcomes

Institute of Tropical Medicine, Antwerpen