Departement Biomedische Wetenschappen

In het Departement Biomedische Wetenschappen houden onderzoekers zich voornamelijk bezig laboratoriumonderzoek, al is dit vaak verbonden aan terreinonderzoek. Onze aandacht gaat met name uit naar ziekteverwekkers.

Onze expertise ligt in de microbiologie en parasitologie, de moleculaire biologie en epidemiologie, de immunologie en de ecologie van tropische infectieziekten. Ons werkveld bestrijkt enerzijds het fundamentele en translationele onderzoek in het laboratorium, anderzijds de ecologische, biologische en moleculaire aspecten van transmissie- en populatiedynamica van de pathogenen, hun tussengastheren en reservoirs in het veld.

Met ons onderzoek proberen we de biologie, ecologie en pathologie van infectieziekten beter te begrijpen. We vertalen die kennis naar nieuwe biomedische toepassingen, zoals diagnostische tests, en ontwikkelen interventies ter bestrijding van vectoren en dierlijke reservoirs. We hebben ook aandacht voor diergeneeskunde en in het bijzonder voor zoönosen, ziekten die overgaan van dier op mens.

 

Evenementen

Vietnam - picture by Daphné Vleeschouwers

21 mrt 2019

PhD defence Suzanne Smit

The public health impact of congenital toxoplasmosis and cytomegalovirus infection: methods and applications.

Ghent University, Merelbeke
Cows in Africa

19 feb 2019

PhD defence Robert Sumaye

Epidemiology of inter-epidemic Rift valley fever transmission in the Kilombero Valley, Tanzania

Université de Liège, Liège
Natama Hamtandi Magloire

13 dec 2018

PhD defence Hamtandi Magloire Natama

Inter-individual variation of infants’ susceptibility to malaria: role of in utero environment and host immunogenetic factors

University of Antwerp, Antwerpen