Departement Biomedische Wetenschappen

In het Departement Biomedische Wetenschappen houden onderzoekers zich voornamelijk bezig laboratoriumonderzoek, al is dit vaak verbonden aan terreinonderzoek. Onze aandacht gaat met name uit naar ziekteverwekkers.

Onze expertise ligt in de microbiologie en parasitologie, de moleculaire biologie en epidemiologie, de immunologie en de ecologie van tropische infectieziekten. Ons werkveld bestrijkt enerzijds het fundamentele en translationele onderzoek in het laboratorium, anderzijds de ecologische, biologische en moleculaire aspecten van transmissie- en populatiedynamica van de pathogenen, hun tussengastheren en reservoirs in het veld.

Met ons onderzoek proberen we de biologie, ecologie en pathologie van infectieziekten beter te begrijpen. We vertalen die kennis naar nieuwe biomedische toepassingen, zoals diagnostische tests, en ontwikkelen interventies ter bestrijding van vectoren en dierlijke reservoirs. We hebben ook aandacht voor diergeneeskunde en in het bijzonder voor zoönosen, ziekten die overgaan van dier op mens.

 

Evenementen

GeneXpert MTB/RIF

15 jun 2018

PhD defence Mulualem Tadesse Jano

Improving the diagnosis of tuberculosis in hard to diagnose populations: Clinical evaluation of GeneXpert MTB/RIF and alternative approaches in Ethiopia

University of Antwerp, Campus Drie Eiken, Wilrijk
Irina holding her thesis

15 jun 2018

PhD defence Irina Matetovici

The dynamic interplay between Trypanosoma brucei and the tsetse fly vector revealed by transcriptome analysis

University of Antwerp, Antwerpen
Bart Cuypers

23 mei 2018

PhD defence Bart Cuypers

A systems biology approach for a comprehensive understanding of molecular adaptation in Leishmania donovani

University of Antwerp, Antwerpen