Departement Biomedische Wetenschappen

In het Departement Biomedische Wetenschappen houden onderzoekers zich voornamelijk bezig laboratoriumonderzoek, al is dit vaak verbonden aan terreinonderzoek. Onze aandacht gaat met name uit naar ziekteverwekkers.

Onze expertise ligt in de microbiologie en parasitologie, de moleculaire biologie en epidemiologie, de immunologie en de ecologie van tropische infectieziekten. Ons werkveld bestrijkt enerzijds het fundamentele en translationele onderzoek in het laboratorium, anderzijds de ecologische, biologische en moleculaire aspecten van transmissie- en populatiedynamica van de pathogenen, hun tussengastheren en reservoirs in het veld.

Met ons onderzoek proberen we de biologie, ecologie en pathologie van infectieziekten beter te begrijpen. We vertalen die kennis naar nieuwe biomedische toepassingen, zoals diagnostische tests, en ontwikkelen interventies ter bestrijding van vectoren en dierlijke reservoirs. We hebben ook aandacht voor diergeneeskunde en in het bijzonder voor zoönosen, ziekten die overgaan van dier op mens.

 

Evenementen

Minister-President Geert Bourgeois and Raquel Matavele

08 mei 2019

PhD defence Raquel Matavele

Regulatory T cells in HIV infection and in vaccinees

Universiteit Antwerpen, Wilrijk

11 apr 2019

PhD defence Aya Hefnawy

Incorporating drug resistance studies in the quest for novel antileishmanial agents.

University of Antwerp, Antwerpen
Living macrophages infected with <em>Leishmania</em>. The green spots are <em>Leishmania</em> amastigotes.

27 mrt 2019

PhD defence Marlene Jara-Portocarrero

Functional characterization of Leishmania throughout in vitro biological cycle: the quest for a quiescent stage among amastigotes

Universiteit Antwerpen, Antwerpen