Departement Biomedische Wetenschappen

In het Departement Biomedische Wetenschappen houden onderzoekers zich voornamelijk bezig laboratoriumonderzoek, al is dit vaak verbonden aan terreinonderzoek. Onze aandacht gaat met name uit naar ziekteverwekkers.

Onze expertise ligt in de microbiologie en parasitologie, de moleculaire biologie en epidemiologie, de immunologie en de ecologie van tropische infectieziekten. Ons werkveld bestrijkt enerzijds het fundamentele en translationele onderzoek in het laboratorium, anderzijds de ecologische, biologische en moleculaire aspecten van transmissie- en populatiedynamica van de pathogenen, hun tussengastheren en reservoirs in het veld.

Met ons onderzoek proberen we de biologie, ecologie en pathologie van infectieziekten beter te begrijpen. We vertalen die kennis naar nieuwe biomedische toepassingen, zoals diagnostische tests, en ontwikkelen interventies ter bestrijding van vectoren en dierlijke reservoirs. We hebben ook aandacht voor diergeneeskunde en in het bijzonder voor zoönosen, ziekten die overgaan van dier op mens.

 

Evenementen

Bart Cuypers

23 mei 2018

PhD defence Bart Cuypers

A systems biology approach for a comprehensive understanding of molecular adaptation in Leishmania donovani

University of Antwerp, Antwerpen
Teshale Sori Tolera

16 mei 2018

PhD defence Teshale Sori Tolera

Study on Tick-Borne Pathogens and Tick-Borne Diseases Using Molecular Tools with Emphasis on Anaplasma spp. and Ehrlichia spp. in Ticks and Domestic Ruminants in Ethiopia

Ghent University, Faculty of Veterinary Medicine, Merelbeke
Fragment of 'La Gran Tenochtitlan' (1945) by Diego Rivera

05 apr 2018

PhD defence Gerardo Zavala Gómez

Intestinal parasites, inflammation and nutritional status in Mexican children

VU Amsterdam, Amsterdam