Departement Biomedische Wetenschappen

In het Departement Biomedische Wetenschappen houden onderzoekers zich voornamelijk bezig laboratoriumonderzoek, al is dit vaak verbonden aan terreinonderzoek. Onze aandacht gaat met name uit naar ziekteverwekkers.

Onze expertise ligt in de microbiologie en parasitologie, de moleculaire biologie en epidemiologie, de immunologie en de ecologie van tropische infectieziekten. Ons werkveld bestrijkt enerzijds het fundamentele en translationele onderzoek in het laboratorium, anderzijds de ecologische, biologische en moleculaire aspecten van transmissie- en populatiedynamica van de pathogenen, hun tussengastheren en reservoirs in het veld.

Met ons onderzoek proberen we de biologie, ecologie en pathologie van infectieziekten beter te begrijpen. We vertalen die kennis naar nieuwe biomedische toepassingen, zoals diagnostische tests, en ontwikkelen interventies ter bestrijding van vectoren en dierlijke reservoirs. We hebben ook aandacht voor diergeneeskunde en in het bijzonder voor zoönosen, ziekten die overgaan van dier op mens.

 

Evenementen

Cover of the thesis

27 mrt 2018

PhD defence Sofía Mira Martínez

A new mechanism of antimalarial drug resistance regulated at the epigenetic level

Barcelona Institute for Global Health, ISGlobal, Barcelona

07-28 feb 2018

Molecular Data for Infectious Diseases – MID

Institute of Tropical Medecine, Antwerp
Looking for blackfly larvae on the vegetation

06 feb 2018

PhD defence Adam Hendy

Blackfly ecology and Onchocerca volvulus transmission in three formerly hyperendemic foci in Uganda, Tanzania and Cameroon

University of Antwerp, Antwerpen