Departement Volksgezondheid

Het Departement Volksgezondheid doet onderzoek naar gezondheidssystemen en naar epidemiologie en de bestrijding van ziekten op niveau van een hele bevolking. De wetenschappelijke opdracht van het departement Volksgezondheid gaat uit van de menselijke populatie.

De expertise van de onderzoekers bestaat vooral uit de epidemiologie van tropische en infectieuze aandoeningen; de evaluatie van specifieke interventies voor ziektebestrijding op bevolkingsniveau; socio-economische en organisatorische aspecten van gezondheidszorg; en het algemene en internationale gezondheidsbeleid.

Het wetenschappelijk werk speelt zich in hoofdzaak af in of bij de gemeenschappen, gezondheidsdiensten en relevante instanties in ontwikkelingslanden, en in nationale en internationale beleidsorganisaties.

Het beoogt de vermindering van de ziektelast, in het bijzonder van tropische en infectieuze aandoeningen, door specifieke en algemene interventies; de optimale organisatie van een toegankelijke, adequate, integrale en efficiënte gezondheid, met bijzondere aandacht voor de minst begoeden en andere risicogroepen; en de ontwikkeling van een internationaal gezondheidsbeleid dat uitgaat van de universele mensenrechten.

 

Evenementen

Séverine Thys

11 sep 2019

PhD defence Séverine Thys

The added value of Anthropology for integrated control of Neglected Zoonotic Diseases in the One Health movement

Ghent University, Faculty of Veterinary Medicine, Merelbeke
El Houcine Akhnif

10 jul 2019

PhD defence El Houcine Akhnif

La Couverture Sanitaire Universelle au Maroc : Le rôle du ministère de la santé en tant qu’Organisation Apprenante

Université de Catholique Louvain - Campus Bruxelles, Brussels
Temmy Sunyoto

25 jun 2019

PhD defence Temmy Sunyoto

Access to leishmaniasis care in Africa

Institute for Global Health (ISGlobal), Barcelona