Departement Volksgezondheid

Het Departement Volksgezondheid doet onderzoek naar gezondheidssystemen en naar epidemiologie en de bestrijding van ziekten op niveau van een hele bevolking. De wetenschappelijke opdracht van het departement Volksgezondheid gaat uit van de menselijke populatie.

De expertise van de onderzoekers bestaat vooral uit de epidemiologie van tropische en infectieuze aandoeningen; de evaluatie van specifieke interventies voor ziektebestrijding op bevolkingsniveau; socio-economische en organisatorische aspecten van gezondheidszorg; en het algemene en internationale gezondheidsbeleid.

Het wetenschappelijk werk speelt zich in hoofdzaak af in of bij de gemeenschappen, gezondheidsdiensten en relevante instanties in ontwikkelingslanden, en in nationale en internationale beleidsorganisaties.

Het beoogt de vermindering van de ziektelast, in het bijzonder van tropische en infectieuze aandoeningen, door specifieke en algemene interventies; de optimale organisatie van een toegankelijke, adequate, integrale en efficiënte gezondheid, met bijzondere aandacht voor de minst begoeden en andere risicogroepen; en de ontwikkeling van een internationaal gezondheidsbeleid dat uitgaat van de universele mensenrechten.

 

Evenementen

06 jul 2018

PhD defence Michel Kaswa

Diagnosis of Multi-Drug Resistant (MDR) tuberculosis in the Democratic Republic of the Congo

University of Antwerp, Wilrijk
Meeting of pregnant women affected by GDM (gestational diabetes mellitus) discussing nutrition at their health centre with their midwife.

27 jun 2018

PhD defence Bettina Utz

Positioning gestational diabetes in low resource settings: From fragmentation towards integration

VUB, Brussels
Thesis cover page

25 jun 2018

PhD defence Jasna Loos

Know your epidemic, know your response. The case of the HIV epidemic among sub-Saharan African migrants in Flanders, Belgium

University of Antwerp, Wilrijk