Impactverhalen

Het ITG bouwt al meer dan 110 jaar aan gezondheid in het Zuiden en hier bij ons. We hebben in de loop der jaren de nodige successen geboekt op het gebied van onderzoek, onderwijs en medische dienstverlening.

Op deze pagina vind je een kleine selectie verhalen over onze impact.

 foto van iemand in beschermingspak

De ontdekking en studie van het ebolavirus

ITG’ers Guido van der Groen en Peter Piot en ontdekten het ebolavirus, dat in 1976 voor het eerst werd bestudeerd in Zaïre.

lees meer +
foto van 7 wandelde mensen

Het ITG zette aids op de kaart als Afrikaanse heteroziekte

Het belang van het ITG in het onderzoek naar het hiv en aids valt nauwelijks te overschatten. Dat deze aandoening moet worden erkend als Afrikaanse heteroziekte die arme mensen treft, is aan het ITG te danken.

lees meer +
foto van Dr. Armand Van Deun

Ontwikkeling van een kortere tbc-behandeling

Ooit waren patiënten met multiresistente tuberculose vogels voor de kat. Vandaag kunnen ze hun strijd meestal winnen, dankzij een sneller werkende combinatie van geneesmiddelen, uitgedokterd door het ITG.

lees meer +
foto van een hand met reagerbuisje en pipet

Beheerder van 's werelds grootste verzameling tbc-stammen

In 2013 gaf de Wereldgezondheidsorganisatie het ITG in Antwerpen de verantwoordelijkheid voor de grootste verzameling van tuberculosebacteriën ter wereld.

lees meer +
foto van tseetseevlieg

Test voor slaapziekte ontwikkeld én geproduceerd door het ITG

Al decennialang wordt overal ter wereld een slaapziektetest gebruikt die niet alleen ontwikkeld werd, maar ook nog altijd gemaakt wordt door het ITG.

lees meer +
foto van naam van een gebouw geschilderd op een muur

Voorvechter van basisgezondheidszorg

Achter de schermen van het gevecht tegen gemediatiseerde ziekten als aids en malaria, heeft het ITG zich de afgelopen decennia evenzogoed ingezet voor basisgezondheidszorg.

lees meer +
foto van mensen in beschermingpak

Leraar van gezondheidswerkers uit de hele wereld

Jaarlijks komen zo’n 700 gezondheidswerkers studeren aan het ITG. Jonge Belgische artsen en verpleegkundigen worden er voorbereid op een werkverblijf in de tropen. Andersom zijn al duizenden gezondheidswerkers uit het Zuiden naar Antwerpen gekomen om bagage op te doen waarmee ze de gezondheidszorg in eigen land kunnen bevorderen.

lees meer +
foto van slapend kind

Verwaarloosde ziekten in de kijker dankzij het ITG

Buruli-ulcus, zandmugziekte, slaapziekte, schistosomiasis … Veel van wat we weten over zogenaamde ‘verwaarloosde tropische ziekten’ komt uit de koker van ITG-wetenschappers, die het liefst geen enkele tropische ziekte verwaarlozen.

lees meer +
foto van een kever

De reiskliniek: referentiepunt voor reizigers

Nooit eerder reisden we zo massaal naar verre landen. Dat brengt gezondheidsrisico’s mee, denk maar aan zika of malaria. Voor veel globetrotters is het “tropisch instituut” het vanzelfsprekende referentiepunt, voor en na een reis.

lees meer +
foto van enkele capsules in een handpalm

BIT-project onderzoekt antibioticaresistentie in de tropen

Een probleem als antibioticaresistentie pak je niet alleen in het laboratorium aan. Dat vergt een multidisciplinaire aanpak — exact wat het ITG doet met het BIT-project, nog minstens tot in 2020.

lees meer +
foto van iemand in beschermingsapk

Switching the Poles — een disruptieve kijk op ontwikkelingssamenwerking

De ontwikkelingssamenwerking vertoont een trend naar gelijkwaardige partnerships. Het ITG gaat een fundamentele stap verder met zijn ‘switching the poles’-filosofie: laat je Zuidpartners maximaal het heft in eigen handen laten nemen. Tientallen organisaties hebben dat al gedaan.

lees meer +
foto van een muggennet

Multidisciplinaire bijdrage in de strijd tegen malaria

Malaria is de meest beruchte tropische ziekte die jaarlijks nog meer dan een half miljoen slachtoffers maakt. De mug die de parasitaire ziekte overdraagt is daarmee ook het dodelijkste dier op aarde. In de loop der jaren droegen meerdere generaties ITG-onderzoekers bij aan het terugdringen van malaria, dat vooral jonge kinderen in Afrika treft.

lees meer +