Buiktyfuspreventie

Buiktyfus is een infectie die door de Salmonella typhi-bacterie verwekt wordt. U kunt besmet worden door het eten of drinken van voeding of water besmet met feces. Wie buiktyfus heeft, kan anderen ook besmetten via de handen of bijvoorbeeld via een kraan of deurklink. Het risico voor reizigers is in de meeste landen zeer laag met uitzondering van bepaalde landen in het Indisch subcontinent. Personen die in primitieve omstandigheden reizen lopen uiteraard meer risico. Ook blijkt het risico hoger te zijn voor reizigers met een migratieachtergrond die hun land van herkomst bezoeken.

Symptomen van buiktyfus ontstaan meestal 1 tot 2 weken na de besmetting:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Constipatie of diarree
  • Huiduitslag 
  • Later ook sufheid

Zonder behandeling kan de ziekte fataal verlopen.

Preventie 

Preventie bestaat hoofdzakelijk uit dezelfde hygiënische maatregelen zoals vermeld bij de preventie van reizigersdiarree.

Vaccinatie bestaat uit een injectie (Typhim Vi® ;Typherix® is niet meer beschikbaar in België sinds 2018) of een serie van 3 capsules (Vivotyf®). Beide geven echter maar een gedeeltelijke bescherming gedurende 3 jaar zodat goede voedingshygiëne belangrijk blijft.
Vaccinatie wordt enkel aangeraden voor reizen langer dan 3 weken
- naar het Indisch subcontinent (India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Malediven, Sri Lanka)
Vaccinatie kan overwogen worden bij reizen langer dan 3 weken
- voor reizigers van buitenlandse origine die hun land van afkomst gaan bezoeken (Visiting Friends & Relatives).
- of in zeer slechte hygiënische omstandigheden.

Wat te doen bij klachten

Bij klachten die op buiktyfus kunnen wijzen, moet zo snel mogelijk een diagnose gesteld worden. Bel tijdens uw reis de reisbijstandsverzekering voor advies over betrouwbare medische voorzieningen.