News overview
Press releases

De nieuwe EDUbox Gezondheid neemt je mee op reis door de gezondheidszorg in de wereld

Interactief lespakket maakt jongeren bewust van de verschillende gezondheidszorgsystemen
untitleddesign49

Wie ziek is, hoeft zich in ons land geen grote zorgen te maken. Een bezoek aan de huisarts is gemakkelijk en betaalbaar. Maar dat is niet overal in de wereld zo. Gezondheidszorgsystemen vergen veel geld en energie en zijn overal anders. Hoe werkt gezondheidszorg precies? Wat zijn de cruciale bouwstenen van een geslaagd systeem? En hoe kunnen landen elkaar daarin versterken? De nieuwe EDUbox Gezondheid ontvouwt het thema op maat van leerlingen van het secundair onderwijs.

Wat is een gezond leven

De Belgische gezondheidszorg is relatief toegankelijk. Toch kent de gezondheidszorg in ons land ook uitdagingen. Zo is er nog altijd ongelijkheid en kunnen pandemieën als corona het hele systeem onder druk zetten. Tegelijk is de gezondheidszorg momenteel nog niet zo sterk in sommige andere landen. Leerlingen komen in deze EDUbox te weten uit welke zes bouwstenen een goed werkend systeem bestaat. De jongeren leren ook het belang van ontwikkelingssamenwerking én van wetenschappelijk onderzoek.

Leerlingen ontdekken wat een gezond leven is en hoe ze haar kunnen versterken met beweging, gezonde voeding en ontspanning.  Vervolgens leren ze dat elk persoon recht heeft op een goede gezondheid. Het is de taak van de overheid om hierop toe te zien. Volgens het onverdeeld gezondheidsprincipe (One-Health) zijn de gezondheid van de mens, van het dier en van de planeet immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. De EDUbox Gezondheid maakt jongeren bewust van de verschillende gezondheidszorgsystemen in de wereld.

Joris Michielsen, socioloog bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde: “Als je als kind te weinig eet, ontwikkelen je longen minder goed. En dan heb je veel meer kans om op het einde van je leven een longaandoening te krijgen. Preventieve zorg is veel goedkoper dan mensen behandelen wanneer ze ziek zijn.”

In de huid kruipen van verschillende personages

Deze EDUbox is al de tweede over het thema gezondheid en bestaat uit 5 delen, die je als leerkracht in maximum 2 lesuren met de leerlingen kan doorlopen.

In deel 1 willen we leerlingen doen nadenken over wat gezondheid precies is. Ze ontdekken hoe het gesteld is met hun eigen gezondheid en die van hun leeftijdsgenoten. Ze leren dat elke persoon recht heeft op gezondheid en gezondheidszorg en raken vertrouwd met het principe van One Health. Vervolgens onderzoeken ze de gezondheidszorg in ons land en leren ze aan de hand van een video welke rol de ziekenfondsen daarin spelen. Ze ontdekken dat er nog heel wat uitdagingen zijn.

In deel 2 leren ze dat goedwerkende gezondheidszorg veel geld en energie kost. Ze analyseren de zes bouwstenen waaruit zo’n efficiënt systeem bestaat.  Door tal van voorbeelden leren ze ook de diversiteit in gezondheidszorgsystemen over de wereld kennen. Dr.  Xarifo Gentivo (hoofd Medische Dienst van de Provincie Tete) legt uit hoe de gezondheidszorg in Mozambique eruitziet.

In deel 3 gaan de leerlingen zelf aan de slag. In een simulator kruipen ze in de huid van verschillende personages en moeten ze verschillende keuzes over hun gezondheid maken. Ze worden geconfronteerd met gezondheidskwesties en stoten onderweg op onverwachte gebeurtenissen. Aan het einde van een levensweg krijgen ze een overzicht van hun keuzes en eindscores.

In deel 4 leren ze het belang van ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast ontdekken ze dat ook de gezondheidszorg in het Westen onder druk staat. Voorts leren ze wat ze als volwassene moeten doen om in orde te zijn met de sociale zekerheid.

In deel 5 linken we naar extra interessant materiaal over het thema, volledig op maat van jongeren.

Aan de slag met de EDUbox Gezondheid

Surf naar onze website om de EDUbox Gezondheid te gebruiken. Hij is beschikbaar als interactieve website en downloadbare pdf. Ideaal lesmateriaal voor zelfstandig groepswerk in de klas. Bovendien volgt er midden oktober nog een interactieve videoles met expert Koen Wauters.

Elke EDUbox is voorzien van een handleiding met extra informatie en voorstellen tot differentiatie.

De EDUbox Gezondheid: reis door de gezondheidszorg in de wereld is een initiatief van de VRT in samenwerking met het Instituut voor Tropische Geneeskunde, de Christelijke Mutualiteit, Solidaris, de Neutrale Ziekenfondsen, de Onafhankelijke Ziekenfondsen en de Liberale Mutualiteit. Hij kwam tot stand met de steun van het Departement Buitenlandse Zaken en Kanselarij van de Vlaamse Overheid. De simulator werd ontwikkeld door Tree company, een innovatiebureau dat via onlinetools mensen wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema's.

De EDUbox Gezondheid: wetenschap voor duurzame relatie tussen mens, dier en planeet vind je hier.

Wat is EDUbox?

EDUbox is een educatief en interactief concept van de VRT om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Eerder kwamen al onderwerpen als sociale media, artificiële intelligentie en duurzaamheid aan bod. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert jongeren om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan.

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je op onze website. Elke EDUbox wordt gemaakt op maat van leerlingen van het secundair onderwijs. Het lespakket bevat tekst, audiovisueel materiaal, een zelftest én een interactieve tool. Als leerkracht kan je dit gratis leermiddel inzetten om aan specifieke eindtermen en sleutelcompetenties te werken.

Spread the word! Share this story on

More stories