Raad van Bestuur

Voorzitter

Cathy Berx

Cathy Berx (1969) is gouverneur van de provincie Antwerpen. Ze behaalde haar licentiaatsdiploma rechten in 1993 aan de Universiteit Antwerpen, waar ze ook een doctoraat in het publiek recht behaalde. Vanaf 2000 doceert Cathy Berx als professor aan de Universiteit Antwerpen. Voordat ze gouverneur werd, was ze ondervoorzitter van het Antwerpse OCMW en zetelde ze in het Vlaams Parlement voor CD&V. Tevens was ze topadviseur van voormalig minister-president en eerste minister Yves Leterme. In haar huidige functie als gouverneur is ze commissaris van de Federale en de Vlaamse regering voor de provincie Antwerpen en zit ze de deputatie voor.

Ondervoorzitter

Herwig Leirs

Herwig Leirs (°1963) behaalde een doctoraat in de wetenschappen (biologie) aan de Universiteit Antwerpen. Na een periode als afdelingshoofd aan het Danish Pest Infestation Laboratory nabij Kopenhagen, keerde hij in 2001 terug naar de UAntwerpen als hoogleraar. Hij is actief betrokken bij de universitaire ontwikkelingssamenwerking, ondermeer als lid van het Bureau Ontwikkelingssamenwerking van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR-UOS).  Van 2009 tot 2015 was hij decaan van de Faculteit Wetenschappen, sinds november 2016 is hij voorzitter van de Raad van Bestuur van de Universiteit Antwerpen.

Leden

Roel Coutinho

Roel Coutinho MD, PhD voltooide zijn medische studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als arts in Guinee-Bissau in Senegal en na zijn terugkeer naar Nederland specialiseerde hij zich als een medisch microbioloog (viroloog). In 1977 werd hij hoofd van de afdeling volksgezondheid van de Amsterdamse gezondheidsdienst. In deze functie werd hij geconfronteerd met de sterke toename van soa's en later hiv/aids. Van mei 2011 tot mei 2018 was hij parttime hoogleraar Epidemiologie en Preventie van Infectieziekten, met name in het mens-diergeneeskundig domein aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 2015 is hij lid van het medische team van PharmAccess.

Patricia Lanssiers

Patricia Lanssiers (1961) beschikt over een Master in de Farmaceutische Wetenschappen van de Université Libre de Bruxelles (ULB). Ze heeft meer dan 30 jaar expertise in de innovatieve farmaceutische industrie opgebouwd (Sandoz, Novartis en Eli Lilly). Bij Eli Lilly bekleedde Patricia verschillende nationale en internationale leidende posities in Business, Corporate Affairs en binnen Ethics and Compliance. Zij was de managingdirector van de Belgische, Portugese en Nederlandse filialen en diende als vicevoorzitter van de vereniging van de farmaceutische industrie ‘pharma.be’. Patricia werd aangesteld als universitair medisch centrum-fellow bij de VUB in 2014. Recentelijk heeft ze haar eigen consultancybedrijf Pro4Pro opgericht. Ze is momenteel bestuurslid bij het ITG en United Funds for Belgium.

Dirk Moens

Dirk Moens, ir. in scheikunde- en landbouwindustrieën, doorliep de rangen bij ABInbev van trainee tot zonepresident voor Azië en Stille Oceaan en werd tevens lid van de Executive Board of Management. Hij woonde en werkte zowel in Europa als in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Gedurende 4 jaar leidde hij vervolgens als secretaris-generaal, de Europese Kamer van Koophandel in China (EUCCC), een private ngo die de belangen verdedigt van de Europese industrie in China. De laatste 4 jaar werkt hij aan een privaatproject in Portugal rond verantwoorde landbouw. Dirk  is gehuwd, heeft 2 kinderen en woont in Hechtel-Eksel.

Steven Serneels

Vandaag is Steven bestuurslid, voorzitter van het Corporate Social Investment Initiative en CEO ad interim van EVPA (European Venture Philanthropy Association). Hij is medeoprichter en voorzitter van Iristick, ontwikkelen, produceren en commercialiseren van slimme veiligheidsbrillen, zowel voor de industrie als voor de samenleving. Hij is bestuurslid van een aantal andere bedrijven, zoals I-Propeller en TrustedFamily, waarbij het creëren van 'gedeelde waarde' een belangrijke hefboom is voor zowel groei, winstgevendheid als maatschappelijke impact. Steven is gastprofessor aan de Hult International Business School, Dubai, waar hij doceert over Business in Society. Hij is (co-)auteur van papers over verschillende onderwerpen die te maken hebben met de rol van het bedrijfsleven in de samenleving, waaronder EVPA's rapport over 'Social Impact Strategies voor bedrijven - Nieuwe wegen voor collaboratieve groei', mei 2015.

Ajit Shetty

2007-2012 – Corporate Vice President J&J Enterprise Supply Chain
1984-1990 – President Janssen Pharmaceutica U.S.

Ajit Shetty lanceerde Janssen Pharmaceutica op de farmaceutische markt van de Verenigde Staten door nieuwe producten te registreren en op de markt te brengen (Hismanal (antihistaminica), Alfenta (analgesie) ...) en een ​​succesvol productportfolio creëren. Hij was verantwoordelijk voor het verkrijgen van licenties voor het eerste transdermale pijnmedicijn Durogesic, dat in 2008 het op drie na grootste J&J-product werd met een verkoopcijfer van 2 miljard dollar. Van 1976 tot 1984 heeft hij diverse functies bekleed in de afdelingen Business Development en Finance, met als hoogtepunt de positie van Vice-President Finance Janssen Pharmaceutica Belgium. Binnen Business Development lanceerde hij de Janssen-groep van bedrijven binnen J&J als ‘A Multinational within a Multinational’. Dit zorgde voor de explosieve groei van het bedrijf van Dr. Paul Janssen, een van de meest productieve farmaceutische onderzoekers in deze periode. Als Vice-President Finance creëerde hij de juridische entiteit die vandaag het platform voor de J&J International Treasury Activity onderhoudt. Het beheert ongeveer 25 miljard dollar offshore.

Patricia Supply

Patricia Supply (1968°) behaalde een Master in de Handels- en Financiële Wetenschappen (specialisatie bedrijfsmanagement). Sinds het begin van haar loopbaan is ze actief bij de federale overheid, waar ze een ruime ervaring heeft opgebouwd in fiscale audit van vennootschappen. Na het doorlopen in 2002 van het ‘Public Management Programme’ aan het Instituut voor de Overheid (KU Leuven) heeft ze zich toegelegd op het leiden van diverse organisatorische en financiële projecten binnen de stafdiensten van de FOD Financiën. Zo is ze doorgegroeid tot adviseur-generaal, hoofd van de boekhoudafdeling van deze overheidsdienst. Sinds 2014 is ze aangesteld als ondersteunend directeur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, een wetenschappelijke instelling binnen het federale wetenschapsbeleid.

Stefaan Van der Borght

Na het afronden van zijn artsenstudie aan de VUB werkte Stefaan Van der Borght gedurende meer dan 10 jaar bij Artsen Zonder Grenzen in verschillende Afrikaanse en Aziatische landen. Hij behaalde een Master in Public Health in Developing Countries aan de London School of Hygiene en Tropical Medicine en een PhD in medische wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Gedurende 16 jaar werkte hij bij Heineken waarvan de laatste 5 jaar als directeur voor gezondheid en veiligheid. Vervolgens was hij als wetenschappelijk medewerker aan de slag bij de Europese Commissie in het Directoraat-Generaal voor Onderzoek en Innovatie om vanaf 2015 Head Global Health te worden bij het ontginningsbedrijf Anglo-American in London.

Christel Van Geet

Professor Chris Van Geet (°1961) was van 2005 tot 2017 diensthoofd Kindergeneeskunde van UZ Leuven en sinds 2017 vicerector Biomedische Wetenschappen van de KU Leuven met als bijkomende bevoegdheid universitaire ontwikkelingssamenwerking. Ze is kandidaat in de psychologie (1984) en doctor in de genees-, heel- en verloskunde (1986). In 1992 promoveerde ze op proefschrift tot geaggregeerde voor het hoger onderwijs. Professor Van Geet is deeltijds gewoon hoogleraar sinds 2005. Als voorzitter van de IRO (Interfacultaire Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) en terreinwerker en bestuurder van LUMOS (Leuvense Universitaire Medische Ontwikkelingssamenwerking en Solidariteit) is ze sterk betrokken bij de universitaire ontwikkelingssamenwerking. Ze is ook promotor van verschillende VLIR-UOS-projecten.

Marc-Alain Widdowson

Dr. Marc-Alain Widdowson studeerde af aan de Universiteit van Cambridge in biologische antropologie en diergeneeskunde en voltooide een MSc in Communicable Disease Epidemiology aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Hij is een doorgewinterde infectieziektenepidemioloog en heeft wetenschappelijke projecten over de hele wereld beheerd, met praktijkervaring in Bolivia, Zimbabwe en Nederland. Hij heeft een brede expertise in epidemiologie, volksgezondheid, laboratoriumwetenschap en one health. De afgelopen 18 jaar heeft Marc-Alain Widdowson gewerkt voor de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Waarnemers

Nadine Van Haecke (Regeringscommissaris)

Ann Peters (Secretaris)

Ann Peters (Hasselt, 30 augustus 1968) studeerde biotechnologie plantkunde en bio-ingenieur scheikunde aan de universiteiten van Hasselt en Gent, en een master in businessadministration aan de Universiteit van Luik.

Zij begon haar professionele carrière in 1995 als stafmedewerker universitaire ontwikkelingssamenwerking aan de Universiteit Gent, waar zij instond voor de administratieve en financiële coördinatie van projecten en programma’s inzake ontwikkelingssamenwerking van regionale en federale regeringen (VLIR-, ABOS/DGIS- en BTC-programma), van internationale organisaties (Wereldbank, UNDP, UNU …) en van ngo’s. In die periode coördineerde Ann IUS-programma’s in Zambia, Vietnam, Ecuador en Zuid-Afrika.

Van 2006 tot 2020 was Ann verbonden aan de Universiteit Hasselt waar zij als directeur onderzoek en internationalisering de centrale diensten Onderzoekscoördinatie, Universiteitsbibliotheek en Internationalisering & Ontwikkelingssamenwerking aanstuurde. Ann gaf mee vorm aan het onderzoeksbeleid en externe financieringsprogramma's op diverse niveaus - van Vlaams tot en met Europees - en vertegenwoordigde extern het onderzoeksbeleid en de onderzoekscompetenties van de Universiteit Hasselt in diverse raden en commissies waaronder beheersfuncties in raden van bestuur - Herculesstichting en VLAIO-beslissingscomité.

Sinds maart 2020 werkt ze als algemeen beheerder bij het ITG.