Raad van Bestuur

Voorzitter

Cathy Berx

Cathy Berx (1969) is gouverneur van de provincie Antwerpen. Ze behaalde haar licentiaatsdiploma rechten in 1993 aan de Universiteit Antwerpen, waar ze ook een doctoraat in het publiek recht behaalde. Vanaf 2000 doceert Cathy Berx als professor aan de Universiteit Antwerpen. Voordat ze gouverneur werd, was ze ondervoorzitter van het Antwerpse OCMW en zetelde ze in het Vlaams Parlement voor CD&V. Tevens was ze topadviseur van voormalig minister-president en eerste minister Yves Leterme. In haar huidige functie als gouverneur is ze commissaris van de Federale en de Vlaamse regering voor de provincie Antwerpen en zit ze de deputatie voor.

Leden

Bruno Gryseels

Bruno Gryseels (1954) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Gent (1972-1979), en tropische geneeskunde en hygiëne aan het ITG (1979). Hij behaalde zijn doctoraat (PhD) aan de Universiteit Leiden in 1990. Na zijn studies werd hij onderzoeker op het ITG, aan het Departement Tropische Pathologie. In 1980-1981 werkte hij voor het ITG op het Laboratorium Parasitologie aan de Universiteit van Zaïre in Kinshasa. Lees meer.

Patricia Lanssiers

Patricia Lanssiers (1961) beschikt over een Master in de Farmaceutische Wetenschappen van de Université Libre de Bruxelles (ULB). Ze heeft meer dan 30 jaar expertise in de innovatieve farmaceutische industrie opgebouwd (Sandoz, Novartis en Eli Lilly). Bij Eli Lilly bekleedde Patricia verschillende nationale en internationale leidende posities in Business, Corporate Affairs en binnen Ethics and Compliance. Zij was de managingdirector van de Belgische, Portugese en Nederlandse filialen en diende als vicevoorzitter van de vereniging van de farmaceutische industrie ‘pharma.be’. Patricia werd aangesteld als universitair medisch centrum-fellow bij de VUB in 2014. Recentelijk heeft ze haar eigen consultancybedrijf Pro4Pro opgericht. Ze is momenteel bestuurslid bij het ITG en United Funds for Belgium.

Steven Serneels

Vandaag is Steven bestuurslid, voorzitter van het Corporate Social Investment Initiative en CEO ad interim van EVPA (European Venture Philanthropy Association). Hij is medeoprichter en voorzitter van Iristick, ontwikkelen, produceren en commercialiseren van slimme veiligheidsbrillen, zowel voor de industrie als voor de samenleving. Hij is bestuurslid van een aantal andere bedrijven, zoals I-Propeller en TrustedFamily, waarbij het creëren van 'gedeelde waarde' een belangrijke hefboom is voor zowel groei, winstgevendheid als maatschappelijke impact. Steven is gastprofessor aan de Hult International Business School, Dubai, waar hij doceert over Business in Society. Hij is (co-)auteur van papers over verschillende onderwerpen die te maken hebben met de rol van het bedrijfsleven in de samenleving, waaronder EVPA's rapport over 'Social Impact Strategies voor bedrijven - Nieuwe wegen voor collaboratieve groei', mei 2015.

Stefaan Van der Borght

Na het afronden van zijn artsenstudie aan de VUB werkte Stefaan Van der Borght gedurende meer dan 10 jaar bij Artsen Zonder Grenzen in verschillende Afrikaanse en Aziatische landen. Hij behaalde een Master in Public Health in Developing Countries aan de London School of Hygiene en Tropical Medicine en een PhD in medische wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Gedurende 16 jaar werkte hij bij Heineken waarvan de laatste 5 jaar als directeur voor gezondheid en veiligheid. Vervolgens was hij als wetenschappelijk medewerker aan de slag bij de Europese Commissie in het Directoraat-Generaal voor Onderzoek en Innovatie om vanaf 2015 Head Global Health te worden bij het ontginningsbedrijf Anglo-American in London.

Herwig Leirs

Herwig Leirs (°1963) behaalde een doctoraat in de wetenschappen (biologie) aan de Universiteit Antwerpen. Na een periode als afdelingshoofd aan het Danish Pest Infestation Laboratory nabij Kopenhagen, keerde hij in 2001 terug naar de UAntwerpen als hoogleraar. Hij is actief betrokken bij de universitaire ontwikkelingssamenwerking, ondermeer als lid van het Bureau Ontwikkelingssamenwerking van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR-UOS).  Van 2009 tot 2015 was hij decaan van de Faculteit Wetenschappen, sinds november 2016 is hij voorzitter van de Raad van Bestuur van de Universiteit Antwerpen.

Roel Coutinho

Roel Coutinho MD, PhD voltooide zijn medische studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als arts in Guinee-Bissau in Senegal en na zijn terugkeer naar Nederland specialiseerde hij zich als een medisch microbioloog (viroloog). In 1977 werd hij hoofd van de afdeling volksgezondheid van de Amsterdamse gezondheidsdienst. In deze functie werd hij geconfronteerd met de sterke toename van soa's en later hiv/aids. Van mei 2011 tot mei 2018 was hij parttime hoogleraar Epidemiologie en Preventie van Infectieziekten, met name in het mens-diergeneeskundig domein aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 2015 is hij lid van het medische team van PharmAccess.

Dirk Moens

Dirk Moens, ir. in scheikunde- en landbouwindustrieën, doorliep de rangen bij ABInbev van trainee tot zonepresident voor Azië en Stille Oceaan en werd tevens lid van de Executive Board of Management. Hij woonde en werkte zowel in Europa als in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Gedurende 4 jaar leidde hij vervolgens als secretaris-generaal, de Europese Kamer van Koophandel in China (EUCCC), een private ngo die de belangen verdedigt van de Europese industrie in China. De laatste 4 jaar werkt hij aan een privaatproject in Portugal rond verantwoorde landbouw. Dirk  is gehuwd, heeft 2 kinderen en woont in Hechtel-Eksel.

Ajit Shetty

2007-2012 – Corporate Vice President J&J Enterprise Supply Chain
1984-1990 – President Janssen Pharmaceutica U.S.

Ajit Shetty lanceerde Janssen Pharmaceutica op de farmaceutische markt van de Verenigde Staten door nieuwe producten te registreren en op de markt te brengen (Hismanal (antihistaminica), Alfenta (analgesie) ...) en een ​​succesvol productportfolio creëren. Hij was verantwoordelijk voor het verkrijgen van licenties voor het eerste transdermale pijnmedicijn Durogesic, dat in 2008 het op drie na grootste J&J-product werd met een verkoopcijfer van 2 miljard dollar. Van 1976 tot 1984 heeft hij diverse functies bekleed in de afdelingen Business Development en Finance, met als hoogtepunt de positie van Vice-President Finance Janssen Pharmaceutica Belgium. Binnen Business Development lanceerde hij de Janssen-groep van bedrijven binnen J&J als ‘A Multinational within a Multinational’. Dit zorgde voor de explosieve groei van het bedrijf van Dr. Paul Janssen, een van de meest productieve farmaceutische onderzoekers in deze periode. Als Vice-President Finance creëerde hij de juridische entiteit die vandaag het platform voor de J&J International Treasury Activity onderhoudt. Het beheert ongeveer 25 miljard dollar offshore.

Christel Van Geet

Professor Chris Van Geet (°1961) was van 2005 tot 2017 diensthoofd Kindergeneeskunde van UZ Leuven en sinds 2017 vicerector Biomedische Wetenschappen van de KU Leuven met als bijkomende bevoegdheid universitaire ontwikkelingssamenwerking. Ze is kandidaat in de psychologie (1984) en doctor in de genees-, heel- en verloskunde (1986). In 1992 promoveerde ze op proefschrift tot geaggregeerde voor het hoger onderwijs. Professor Van Geet is deeltijds gewoon hoogleraar sinds 2005. Als voorzitter van de IRO (Interfacultaire Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) en terreinwerker en bestuurder van LUMOS (Leuvense Universitaire Medische Ontwikkelingssamenwerking en Solidariteit) is ze sterk betrokken bij de universitaire ontwikkelingssamenwerking. Ze is ook promotor van verschillende VLIR-UOS-projecten.

Johan Dhondt (Regeringscommissaris)

Johan Dhondt (Deinze, 6 april 1954) is regeringscommissaris sinds december 2006. Hij is lid van de Universitaire Associatie Brussel, de Faculteit voor Protestantse Theologie Brussel en het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Sinds januari 2011 is hij ook voorzitter van het college van regeringscomités. Voordien was hij lector aan het Hoger Instituut voor Economische, Paramedische en Sociale Hoger Onderwijs (oktober 1976 - augustus 1979), leidde hij de Eenheid Verpleging en verzorging van het OCMW Deinze (september 1979 - augustus 1985) en was hij eerste auditor-revisor van de Rekenkamer (september 1985 - november 2006). Johan Dhondt heeft een Master in Government Sciences (1983) en behaalde een Postgraduat Degree Management Informatics (1984). Hij behaalde eerder een graad in algemene verpleegkunde (1979).

Lore Verstraete (Secretaris)

Lore Verstraete (1973) studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en behaalde een master-na-master in Personeelswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen in 1997. Na haar studies startte ze als beleidsmedewerker Personeel en Financiën aan de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR). In 2002 maakte ze de overstap naar het HR-departement van de Universitaire Instelling Antwerpen, later de Universiteit Antwerpen. Sinds 2007 werkt ze aan het ITG als HR-beheerder. Sinds 2018 fungeert ze als algemeen beheerder ad interim.