Onze gebouwen

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde is wereldwijd bekend voor zijn onderwijs, onderzoek en dienstverlening in de tropische geneeskunde en volksgezondheid. We streven deze doelstellingen na in twee prachtige beschermde monumenten.

Het hoofdgebouw is een art-decoparel uit 1933. Hier vindt u de onderzoeksafdeling, het ziekenhuis en de algemene diensten. Al in de hal snuift u de typische art-decostijl op: het hoge plafond, de brede trappen in zwart en grijs marmer en de sober versierde witkoperen trapleuningen.

Verderop in de straat ziet u een imposant zeventiende-eeuws klooster in expressieve barokstijl en traditionele kalkzandsteenstijl. Dat is Campus Rochus de thuishaven van honderden internationale studenten. Na grondige renovatie vormden we de serene kloosterzalen, gangen en cellen om tot bruisende klaslokalen, bureaus en vergaderzalen.

Dat we onze activiteiten in deze gebouwen mogen uitoefenen, hebben we te danken aan de financiële steun van het departement Monumenten en Landschappen, de Nationale Loterij en het departement Onderwijs.

Graag een rondleiding?

  • Groep: maximum 20 personen

  • Duur: 1,5 tot 2 uur

  • Prijs: 200 euro

  • Taal: Nederlands, Frans of Engels

Stuur een e-mail naar communicatie@itg.be of bel naar 03 247 66 66.

Onze rondleidingen zijn heel populair. Neem dus minstens drie maanden op voorhand contact met ons op.

hoofdingang

Hoofdgebouw

Architecturale parel in Antwerpen

In 1924 zoekt de Provincie Antwerpen een ontwerp voor een nieuw Provinciaal Instituut voor Hygiëne. Er komt een wedstrijd, met onder andere Victor Horta in de jury. De hoofdprijs gaat naar de jonge, onbekende architecten Marcel Spittael en Paul Le Bon: zij mogen hun art-decovisie bouwen.

De bouw start op 7 augustus 1925 maar verloopt traag door de economische crisis. Pas in 1933 neemt het Instituut voor Tropische Geneeskunde er zijn intrek.

Het grondplan telt drie symmetrisch geschikte gebouwen: de onderzoeksafdeling, het ziekenhuis en de algemene diensten. De afwerking valt op door de art-decolijstgevels in arduin en gele baksteen. Erkerramen en speklagen zorgen voor reliëf en ritme.

Tussen 1979 en 1985 wordt de centrale vleugel volledig verbouwd. Er komt een vierde verdieping bij: de huidige bibliotheek.

Het gebouw en de tuin zijn sinds 1993 beschermde monumenten.

_DSC9553

Terug in de tijd

In de voorbouw aan de Nationalestraat vindt u nog het oorspronkelijke interieur: lambrisering in diverse houtsoorten, marmeren trappen en imposante muurschilderingen van Afrikanist Allard L’Olivier. Mensen, landschappen en scènes uit het Midden-Afrika van begin vorige eeuw bepalen de sfeer.

De hal ademt de typische art-decostijl uit: hoog plafond, brede trappen uit zwart en grijs marmer en sober versierde witkoperen trapleuningen.

Ook het interieur van de Bibliotheca Brodeniana is mooi bewaard. Deze vergaderzaal was vroeger de bibliotheek en ontleent haar naam aan een van de eerste directeurs, prof. Broden. Het ITG heeft het wandtapijt van J.M. Strebelle en M. de Witte in bruikleen van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren.

tuin

Uniek stukje groen

De originaliteit beperkt zich niet tot de gebouwen. Ook de tuin rondom de gebouwen is vrij uniek. In België vindt u zo’n verzonken tuin (sunken garden) alleen nog in Brussel. Hierin primeert de vormgeving, niet de beplanting. Het is een prachtig spel van paden en hagen rond vijvers en fonteinen.

De tuin herbergt ook nog de voorloper van de airco die vroeger de vochtigheidsgraad in het gebouw stabiel hield. Een grote ventilator zoog lucht door het decoratieve rooster achter de waterval naar binnen en blies die in de luchttoevoerpijpen.

Tussen de gebouwen vindt u een strak geometrische vijver, arduinen terrasboorden en symmetrische bloemenperken.

We renoveerden deze tuin in 2002 volgens zijn oorspronkelijke vormgeving met steun van het Vlaamse Ministerie voor Monumenten en Landschappen en privémecenaat.

kloostergang

De internationale Campus Rochus

Op een steenworp

In 2001 wil het ITG graag uitbreiden – liefst in de onmiddellijke omgeving. Toevallig zoeken de laatste kapucinessen kopers voor hun zeventiende-eeuwse klooster met prachtige zalen, tuinen en een barokke kerk. En dat op een steenworp van ons hoofdgebouw!

Het ITG twijfelt niet, want de ligging is ideaal. De verborgen schoonheid van de gebouwen en kloostertuinen past perfect bij het hoofdgebouw. Een minpuntje? Het klooster is een beschermd monument dat dringend aan renovatie toe is.

We kunnen Campus Rochus kopen en renoveren dankzij de steun van het Vlaamse Ministerie van Onderwijs, het Vlaamse Ministerie voor Monumenten en Landschappen, de Provincie en Stad Antwerpen, de Nationale Loterij en privémecenaat.

Grondige renovatie

We bereiden die werkzaamheden grondig voor. Zo laten we een bouwhistorische studie uitvoeren. Het werk start in 2004. En in september 2006, net op tijd voor ons eeuwfeest, herrijst het klooster in al zijn glorie.

In de kerk creëert een zwevende betonvloer nu twee niveaus. Op de benedenverdieping vindt u het P.G. Janssens-auditorium met 200 plaatsen, een auditorium met 80 plaatsen én een multifunctionele ontmoetingsruimte. De serene kloosterzalen, gangen en cellen zijn nu bruisende klaslokalen, bureaus en vergaderzalen.

En de naam van Campus Rochus? Die verwijst niet alleen naar het adres van de nieuwe campus. Ook naar Sint Rochus, patroon van lijders aan de pest en besmettelijke ziekten.