Clinical Trial Centre

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde organiseert geregeld klinische onderzoeksactiviteiten in samenwerking met academische partners en partners uit de life science-sector.
Over het CTC

Wat wij doen

Voordat vaccins of geneesmiddelen door de brede bevolking kunnen worden gebruikt, wordt hun veiligheid en doeltreffendheid grondig onderzocht tijdens klinische studies. Het Clinical Trial Centre (CTC) van het ITG voert klinische studies uit met gezonde vrijwilligers en patiënten met specifieke aandoeningen, zoals infectieziekten. De studies worden georganiseerd in samenwerking met academische partners en partners uit de life science-sector.

Bij een klinische studie worden deelnemers geselecteerd, behandeld en opgevolgd volgens een streng gereglementeerde procedure en internationale richtlijnen voor "goede klinische praktijken" (GCP). De veiligheid van de deelnemers is altijd een absolute prioriteit.

Naast klinische studies met geneesmiddelen en vaccins verricht het CTC ook onderzoek naar nieuwe diagnostische tests die gebruikt kunnen worden om vast te stellen of iemand aan een ziekte lijdt. Het is ook mogelijk om biologische monsters in het CTC te verzamelen als die nodig zijn voor fundamenteel onderzoek. Ook deze studies worden uitgevoerd volgens de GCP-richtlijnen.

Deelnemen

Contact

  • Ben je op zoek naar meer informatie over (een studie binnen) het Clinical Trial Centre?

    Contacteer ons via infoctc@itg.be

  • Ben je een academische partner of een partner binnen de life science-sector en heb je interesse om met het Clinical Trial Centre samen te werken?

    Contacteer ons via partnersctc@itg.be

clinical-trial-centre-corridor-itm-1

Waarom een Clinical Trial Centre in het ITG?

Het ITG staat internationaal bekend om zijn wetenschappelijke en medische expertise op het gebied van infectieziekten, waarbij ons vaccinatiecentrum voor reizigers en ons diagnostisch centrum voor de behandeling van mensen met infectieziekten een belangrijke rol speelt. Naast patiëntenzorg verricht het ITG ook fundamenteel laboratoriumonderzoek en onderzoek op het gebied van volksgezondheid en klinische wetenschappen. Het Clinical Trial Centre van het ITG draagt aan al die onderzoeksactiviteiten bij.

ctc-injection

Diepgaande expertise

De artsen en wetenschappelijke deskundigen van het ITG hebben ruime ervaring in (tropische) infectieziekten zoals dengue, malaria en rabiës, en met bacteriële en virale infectieziekten zoals hiv en andere seksueel overdraagbare ziekten. Daarnaast ontwikkelen en evalueren we nieuwe diagnostische tests.

Op basis van hun specifieke expertisegebied treden de artsen van het ITG op als hoofdonderzoekers in verschillende klinische studies. Ze kunnen rekenen op de steun van een toegewijd team van verpleegkundigen en artsen van het CTC. Het klinisch referentielaboratorium van het ITG, dat door de Belgische overheid geaccrediteerd wordt, draagt bij aan de verwerking en analyse van klinische onderzoeksstalen.

clinical-trial-centre-reception-desk

Team

Het CTC coördineert alle lokaal uitgevoerde klinische studies van het ITG en assisteert onderzoekers tijdens de voorbereiding en uitvoering van de studies. Bovendien rapporteert het CTC aan de sponsors van de studies, de overheid en de relevante ethische comités.

Het CTC bestaat uit een vast team van verpleegkundigen, artsen en onthaalpersoneel. Samen met de coördinator van de studie en het hoofd van het CTC zorgen zij voor een vlotte samenwerking met de hoofdonderzoekers en sponsors van de studies.