Overzicht stories
Persberichten

Nieuw testcentrum doet onderzoek naar mogelijke vaccins en medicijnen tegen infectieziekten

Onderzoek naar vaccins en geneesmiddelen tegen infectieziekten in België, met wereldwijde relevantie
untitleddesign48

Op 27 september opende Johan Hanssens, secretaris-generaal van het Vlaamse Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), het Clinical Trial Centre (CTC), een gloednieuw onderzoekscomplex van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. In het Clinical Trial Centre test het instituut nieuwe vaccins, medicatie en behandelingen tegen infectieziekten uit, voordat ze in gebruik kunnen worden genomen.

‘Door COVID-19 beseffen we hoe immens de impact van infectieziekten kan zijn op de wereldwijde volksgezondheid. We zijn dan ook fier dat we dankzij Vlaamse steun een nieuw centrum hebben dat wetenschappelijk onderzoek inzet om ons te wapenen tegen dergelijke ziektes,’ zegt Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie.

Klinische studies in strijd tegen ziektes en mogelijke uitbraken

Nieuwe medicijnen en vaccins kunnen niet zomaar gebruikt worden. Eerst zijn grondige tests nodig om te bepalen of de behandelingen veilig en effectief zijn. Pas na het doorlopen van verschillende testfasen kunnen nieuwe medicijnen en vaccins op grote schaal ingezet worden. Ook het ITG voert dergelijke studies uit. Het kersverse CTC zorgt ervoor dat die onderzoeken in de meest optimale omstandigheden kunnen verlopen.

'De doel van ons instituut is om wetenschap in te zetten om de gezondheid in lage- en middeninkomenslanden te verbeteren, en zo bij te dragen aan de wereldwijde gezondheid. In ons nieuw centrum doen we onderzoek naar vaccins en geneesmiddelen tegen infectieziekten hier in België, maar met relevantie voor lage- en middeninkomenslanden. Het woord tropisch in tropische ziekten betekent steeds minder omdat ziekten niet in een hokje kunnen worden gestopt, zeker niet door de globalisering en de klimaatverandering. Het onderzoek in ons CTC komt dus zowel België als de wereld ten goede", zegt Marc-Alain Widdowson, directeur van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

In het CTC evalueert het ITG de effectiviteit en veiligheid van medicamenten, vaccins of behandelingen bij gezonde vrijwilligers of patiënten. Proefpersonen kunnen zich vrijblijvend aanmelden en (als ze voldoen aan de voorwaarden) deelnemen aan de onderzoeken.

Samenwerking met andere onderzoekscentra en farmacie

Het ITG is al meerdere jaren betrokken bij klinische studies met academische partners (bv. UAntwerpen, UGent, ULB Erasme) of met partners uit de farmaceutische industrie (bv. Johnson & Johnson). Dankzij het CTC kan het instituut deze samenwerkingen uitbreiden. Ook Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de UAntwerpen en hoofd van Vaccinopolis, ziet de voordelen in van een samenwerking: ‘Samen met Vaccinopolis, bevestigt het CTC de positie van Vlaanderen als belangrijke speler voor klinisch onderzoek. Beide centra vullen elkaar aan en laten wetenschappelijke samenwerking bij klinische studies met vaccins toe.’

Proefpersonen welkom

Geïnteresseerden kunnen zich registeren als kandidaat. Bij de opstart van nieuwe studies kunnen de kandidaten gecontacteerd worden om deel te nemen. Aanmelden kan via de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Investering via het Vlaamse relanceplan

Het CTC is medegefinancierd door De Vlaamse Veerkracht, het relanceplan dat de Vlaamse overheid in het zog van de coronapandemie oprichtte om het economische en maatschappelijke weefsel in Vlaanderen te herstellen. De bouw en inrichting van het CTC kostte ca. 550 000 euro.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories