Logo-kabisa

Kabisa – interactieve opleidingssoftware

Kabisa is een elektronische tool voor competentieversterking op het gebied van diagnostiek en een expertsysteem voor reisgerelateerde koorts.

Wat is Kabisa?

Kabisa, een elektronisch leerprogramma over tropische en subtropische geneeskunde, bestaat al sinds 1992. De eerste versie werd gebouwd met foxpro, de tweede met C++, de derde en vierde met MS Access XP en de laatste met Delphi.

Vanuit het perspectief van ontwikkelingslanden is het een didactisch instrument dat de student uitdaagt met praktijkgevallen over een willekeurig gegenereerde ziekte met willekeurig gekozen aanwezige symptomen die aan de ziekte gerelateerd zijn. De student moet de juiste diagnose vinden uitgaande van een reeks ziektekenmerken binnen de context van een ziekenhuis in ontwikkelingslanden. De werking berust zowel op patroonherkenning als op de Bayesiaanse methodologie. Bovendien gaat de logica achter Kabisa uit van drempels, wat inhoudt dat een diagnose pas kan worden gesteld als de drempel is bereikt en er geen sterke uitsluiters meer zijn.

Vanuit het perspectief van westerse landen omvat het programma ook een diagnostische tool, uitgaande van de Bayesiaanse regel, voor geïmporteerde koorts, op basis van prospectieve dataregistratie van meer dan 2.000 patiënten. Tevens suggereert het nieuwe vragen en tests op basis van de gegevens die de gebruiker verstrekt.

Wie werkte mee?

  • De software werd geschreven door Luc Kestens (PhD), Koenraad Blot (MD), Stefano Laganà en Rik Van Hauwe.

  • De logica werd uitgewerkt door Jef Van den Ende, Luc Kestens, Koenraad Blot en Zeno Bisoffi.

  • Het beeldmateriaal werd gebundeld en verwerkt door Erwin Van den Ende.

  • De concrete toepassing in de pedagogische praktijk werd georganiseerd door Louis Vermeulen.

  • Voor inhoudelijke en technische ondersteuning kan je terecht bij Jef Van den Ende.

  • Financiële steun kwam van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en het Belgisch ontwikkelingsagentschap.

Hoe installeren?

Windows-gebruikers

Controleer eerst of je een 64-bit of (een ouder) 32-bit besturingssysteem hebt. Maak een nieuwe map aan op je bureaublad (of ergens anders, maar de map mag niet alleen-lezen zijn) met de naam "KABISA". Download het ZIP-bestand en pak het in de map uit. Zorg ervoor dat je altijd alle bestanden van Kabisa in dezelfde map bewaart. Klik op het EXE-bestand om te starten. Je kan gemakshalve eventueel een snelkoppeling maken op het bureaublad.

Mac-gebruikers

Download het ZIP-bestand en plaats het op je bureaublad. Pak het daar uit, of maak een nieuwe map met de naam "KABISA". Klik op de uitgepakte map om Kabisa te starten. Opgelet: als je direct op het ZIP-bestand klikt, werkt het niet.

Helaas werkt Kabisa niet op macOS Ventura, de laatste versie van het besturingssysteem van Mac. We zijn momenteel druk bezig met de ontwikkeling van een webversie. Binnenkort meer daarover!

Probleemoplossing

Windows-gebruikers

Bij het openen van Kabisa verschijnt het volgende bericht: "cannot load vendor library [ibtogo64.dll]"
Dit betekent dat de ZIP niet correct in één enkele map werd uitgepakt, of dat je Kabisa probeerde te openen door rechtstreeks op de ZIP te klikken. Probeer het zip-bestand opnieuw uit te pakken.

Bij het openen van Kabisa geeft je computer aan dat er DLL-bestanden ontbreken.
Sommige oudere versies van Windows missen een runtime C++ library DLL. Raadpleeg de volgende webpagina's en voer alle vier EXE-bestanden uit:

Visual C++ Redistributable Packages for Visual Studio 2013
Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2015

Mac-gebruikers

Je Mac weigert een programma van onbekende uitgever te installeren.
Geen paniek: je computer weigert dat om veiligheidsredenen. Volg deze instructies om dat op te lossen

Kabisa reageert niet.
Mogelijk heb je direct op het ZIP-bestand geklikt in plaats van op de uitgepakte map.

Met ondersteuning van

  • Belgium partner development