Studiebeurs om te studeren aan het ITG

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) reikt jaarlijks een aantal studiebeurzen uit voor master- en doctoraatsopleidingen en korte gespecialiseerde cursussen. De volgende studenten kunnen in aanmerking komen:

 • Studenten uit landen die tot de Europese Unie behoren (en soms aan niet-EU-studenten) – dit zijn gedeeltelijke beurzen
 • Studenten uit laag- en middeninkomenslanden (zie onder) – dit zijn gedeeltelijke of volledige beurzen

Belangrijk: wilt u een opleiding volgen aan het ITG? Dan hebt u een academische toelating nodig. Maar let op: een academische toelating is geen garantie op een studiebeurs!

Op deze pagina vindt u antwoorden op de volgende vragen:

 • Is er een studiebeurs voor de opleiding die ik wil volgen?
 • Hoe verloopt mijn beursaanvraag?
 • Welke soorten beurzen biedt het ITG?

Is er een beurs voor úw opleiding?

Het ITG biedt zijn beurzen aan met de financiële steun van verschillende instanties. De Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking is de hoofdsponsor. Het ITG biedt beurzen voor de masteropleidingen en de meeste korte cursussen. Voor de postgraduaatopleiding zijn er geen beurzen beschikbaar. Op de overzichtspagina's van de cursussen komt u te weten of uw gekozen opleiding in aanmerking komt.

Hoe vraagt u uw studiebeurs aan?

Onderneem de volgende stappen om uw beurs aan te vragen:

 • Bekijk de aanvraagvoorwaarden en -procedure in het cursusoverzicht.
 • Tijdens uw aanvraag krijgt u de mogelijkheid een aanvraagformulier voor beurzen te uploaden. Die maakt integraal deel uit van uw ITG-inschrijvingsformulier.
 • Dien uw beurs- én inschrijvingsformulier samen en tijdig in. Het ITG behandelt latere beursaanvragen niet.

Hebt u een vraag over de studiebeurs voor uw geneeskunde- of gezondheidsopleiding aan het ITG? Stel ze ons meteen.

Welke types van beurzen zijn beschikbaar?

Het ITG biedt studiebeurzen aan EU-studenten en kandidaten uit ontwikkelingslanden. Hieronder vindt u ook informatie over het Joint Japan / World Bank Graduate Scholarship Program. Raadpleeg onze doctoraatssectie voor details over uw doctoraat en de mogelijke beurzen.

Studiebeurzen voor EU-studenten

Het ITG Sociaal Fonds reserveert elk jaar een aantal beurzen voor kandidaten uit de Europese Unie. Die studiebeurzen dekken maximaal 80 procent van het studiegeld. Alleen als de beschikbare fondsen het toelaten, komen ook niet-EU-studenten in aanmerking voor deze gedeeltelijke beurzen.

DGD-studiebeurzen voor kandidaten uit ontwikkelingslanden

Het ITG reikt beurzen uit aan kandidaten uit lage- en middeninkomenslanden. Dat dankzij de financiële steun van de Belgische Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking. U komt in aanmerking voor een DGD-studiebeurs als u voldoet aan deze voorwaarden:

 • U schrijft zich in voor een masteropleiding of voor een korte cursus. Check eerst of er voor die korte cursus wel een beurs mogelijk is.
 • U bent jonger dan 46 jaar op het moment van uw inschrijving.
 • U draagt de nationaliteit van één van de volgende landen:
  Benin, Bolivia, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Cuba, DR Congo, Ecuador, Ethiopië, Filipijnen, Guatemala, Guinee, Haïti, Indonesië, Kameroen, Kenia, Madagaskar, Mali, Marokko, Mozambique, Nicaragua, Niger, Palestina, Peru, Rwanda, Senegal, Tanzania, Oeganda, Vietnam, Zimbabwe, Zuid-Afrika.

Studiebeurzen via Joint Japan / World Bank Graduate Scholarship Program

Wilt u een masteropleiding volgen aan het ITG en is uw thuisland lidstaat van de Wereldbank? Dan komt u in aanmerking voor een studiebeurs via het Joint Japan / World Bank Graduate Scholarship Program (JJ/WBGSP). Het ITG is geprefereerd partner van het internationale samenwerkingsverband.

DGD-beurs voor doctoraatsstudenten uit laag- en middeninkomenslanden

Elk jaar worden drie doctoraatsbeurzen uitgereikt aan ITG-alumni die toegelaten zijn tot het doctoraatsprogramma.

Beurzen voor kandidaten van eender welk land

Via het ITG kunnen kandidaten voor een doctoraatsopleiding toegang krijgen tot doctoraatsbeurzen gesponsord door de EU.

Misschien hebt u nog wel vragen over uw studiebeurs. Leg ze gerust voor aan het ITG.