Overzicht events

A Date with Science: A multidisciplinary approach to evaluation of malaria interventions in Burundi

Kom naar een speciale editie van onze webinarreeks met deze keer drie leden van ITG's Outbreak Research Team. Samen zullen ze een boeiende casestudy onderzoeken: een malaria-uitbraak in Burundi. Aan de hand van deze casus zullen ze het belang benadrukken van uitgebreide strategieën voor malariabestrijding en de evaluatie van multidisciplinaire interventies.
-

Live at ITM and online

Toon route
Registreer
A Date with Science series_ORT

Dit seminarie maakt deel uit van 'A Date with Science': een reeks academische seminaries van het ITG die elke laatste donderdag van de maand plaatsvinden, online en live in Antwerpen gevolgd door een drink.

Programma:

  • 3pm – 4pm: Academic seminar in aula Janssens (and online)

  • 4pm – 5.30pm: Drink in Karibu at ITM

Spreker: Drie leden van het Outbreak Research Team van het ITG: Soledad Colombe, Wim Van Bortel en Marie Meudec

Titel: A multidisciplinary approach to evaluation of malaria interventions in Burundi

Schrijf je in:

Meld je aan om erbij te zijn of om online te volgen.

Abstract:

Het Outbreak Research Team (ORT) van het ITG voert interdisciplinair toegepast onderzoek uit om de paraatheid, de respons, het herstel en de veerkracht bij uitbraken te verbeteren, in omgevingen met zowel veel als weinig middelen. Drie leden van het ORT zullen een aansprekende casestudy onderzoeken: een recente malaria-uitbraak in Burundi. Aan de hand van deze casus zullen ze het belang benadrukken van alomvattende strategieën voor malariabestrijding en de evaluatie van multidisciplinaire interventies.

Malaria is de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Burundi en het land heeft een geschiedenis van verwoestende malaria-epidemieën in de hooglanden van het land. Sinds 2004 heeft het Burundese nationale malariabestrijdingsprogramma (PNILP) een nationale bestrijdingsstrategie uitgewerkt. De strategie is gebaseerd op verhoogde epidemiologische surveillance, epidemiologische stratificatie, verbeterd casemanagement met combinatietherapie op basis van artemisinine, versterking van de gezondheidszorg, massale en continue distributie van LLIN (Insectenwerende Netten die lang meegaan) en focaal sproeien binnenshuis (IRS), en meer recentelijk gemeenschapsdialoog, in gebieden waar het risico het grootst is en/of waar uitbraken voorkomen.

In het kader van de wetenschappelijke samenwerking tussen ITG/MSF-OCB op het gebied van malaria in Burundi wilden we de impact van malaria-interventies die op verschillende tijdstippen werden uitgevoerd, zowel voor preventie als voor uitbraakcontrole, uitgebreid evalueren. In navolging van een eerder project dat de impact van massale distributie van muskietennetten op de malaria-incidentie had geëvalueerd aan de hand van routinematige surveillancegegevens (DHIS2), hebben we de duurzaamheid van muskietennetten over een periode van 12 maanden verder geëvalueerd. Daarnaast hebben we de impact van IRS-interventies in twee gezondheidsdistricten gemeten met behulp van DHIS2-gegevens. Ter ondersteuning van onze analyse evalueerden we het DHIS2-surveillancesysteem voor malaria. Om de sociale impact en acceptatie van deze interventies te begrijpen, onderzochten we tenslotte de perceptie van mensen over de verschillende malariabestrijdingsinterventies.

Tijdens dit seminar presenteren we de resultaten van deze studies en bespreken we de noodzaak van uitgebreide strategieën voor malariabestrijding en multidisciplinaire interventie-evaluatie in de context van Burundi.

Korte Bio:

  • Soledad Colombe is epidemioloog infectieziekten met een achtergrond in diergeneeskunde. Ze heeft ervaring als epidemioloog op het gebied van One Health en International Health in zowel academische omgevingen als volksgezondheidsinstellingen. Met een sterk analytisch profiel heeft ze een grote interesse in interdisciplinaire benaderingen, geïntegreerde surveillance en uitgebreide evaluatiemethoden voor interventies. Haar huidige projecten richten zich op het gebruik van gemengde kwantitatieve/kwalitatieve methoden voor uitbraakgevoelige ziekten zoals malaria, schurft en Rift Valley Fever, in zowel hoge- als lage-inkomensomgevingen. Met haar werk wil ze de kloof tussen onderzoek, beleid en praktijk overbruggen om gezondere en veerkrachtigere gemeenschappen te creëren.

  • Het werk van Marie Meudec richt zich op het doorgronden en effectief aanpakken van gezondheidsproblemen, met name die welke samenhangen met sociale ongelijkheid, racisme, genderongelijkheid en de complexe sociale dimensies van gezondheidscrises. Ze gebruikt verschillende methodologieën, waaronder kwalitatief onderzoek, participatieve technieken en een kritisch perspectief op mondiale volksgezondheidskwesties. Recentelijk heeft ze onder andere gepleit voor feministische benaderingen bij het vormgeven van mondiaal gezondheidsbeleid, de implicaties van racisme en gezondheid in volksgezondheidsonderzoek onderzocht en het belang van gendersensitieve strategieën bij de aanpak van uitbraken benadrukt. Daarnaast is ze betrokken bij onderzoeksprojecten waarin verschillende ziekten en uitbraken worden onderzocht (schurft, malaria, Rift Valley-koorts, Bartonella quintana-infectie, AMR, COVID-19) in verschillende omgevingen (België, de DRC, Burundi, Rwanda en Canada). Gemotiveerd door haar engagement voor sociale rechtvaardigheid, streeft ze naar impactvol onderzoek dat concrete sociale verandering teweegbrengt.

  • Wim Van Bortel is gepromoveerd medisch entomoloog met meer dan 25 jaar ervaring in onderzoek naar vectoren en vectoroverdraagbare ziekten in Europa, Afrika en Azië. Zijn onderzoek richt zich op het ontrafelen van de rol van geleedpotige vectoren in transmissiesystemen om de preventie en bestrijding van vectoroverdraagbare ziekten in een volksgezondheidscontext te verbeteren. Als lid van het uitbraakonderzoeksteam van ITM streeft hij naar een beter begrip van de factoren die de transmissie en verspreiding van uitbraakgevoelige ziekten bepalen en naar de beoordeling van verschillende strategieën voor uitbraakpreventie en -bestrijding. Momenteel is hij betrokken bij onderzoeksprojecten over malaria, arbovirussen, schurft, Bartonella quintana-infectie, Rift Valleikoorts en Leishmaniasis in verschillende omgevingen (België, Burundi, DRC, Marokko, Rwanda, Nepal). Hij is ook betrokken bij de monitoring van Aedes albopictus, de tijgermug, in België.

Spread the word! Deel dit evenement op