postgrad-course-sample-overview

Gegevensuitwisseling en open toegang

Het ITG erkent het belang en de maatschappelijke verplichting om zijn onderzoeksgegevens tijdig en met zo min mogelijk beperkingen beschikbaar te stellen voor secundair onderzoek.

Toegang tot onderzoeksdata voor onderzoekers

Het ITG volgt de Europese FAIR-principes (Vindbaar – Toegankelijk – Uitwisselbaar – Herbruikbaar, orig. Findable – Accessible – Interoperable – Reusable) en erkent dat gegevens “zo open mogelijk en zo afgeschermd nodig” moeten zijn.

Aangezien de onderzoeksgegevens van het ITG vooral persoonsgegevens, gezondheidsgegevens en andere gevoelige gegevens omvatten, zijn er zowel wettelijke als ethische verplichtingen en beperkingen van toepassing. Bij het delen van gegevens moet de anonimiteit van onderzoeksdeelnemers en de vertrouwelijkheid worden gewaarborgd en moet de Europese Algemene verordening gegevensbescherming 2016/679 worden nageleefd, evenals de wetgeving van het land waar de gegevens worden gegenereerd. Ten tweede moeten de onderzoeksdeelnemers voldoende geïnformeerd zijn over, of hebben ingestemd met, het gebruik van hun geanonimiseerde of gepseudonimiseerde gegevens voor verder onderzoek. Ten slotte moeten de risico's van stigmatisering van onderzochte bevolkingsgroepen of gemeenschappen zoveel mogelijk worden vermeden.

Bijgevolg zal de mate en de manier waarop bepaalde datasets gedeeld kunnen worden, sterk afhangen van de gevoeligheid van de gegevens. Afhankelijk van de gevoeligheid treden mogelijke beperkingen op.

Procedure voor gegevensverzoeken

Toegang tot onderzoeksgegevens kan aangevraagd worden via het centraal aanspreekpunt van het ITG voor toegang tot onderzoeksdata door het Data Access Request Form volledig in te vullen. Deze aanvragen worden voor goedkeuring voorgelegd aan de Commissie voor Toegang tot Onderzoeksgegevens van het ITG.

Eenmaal goedgekeurd dient een Data Sharing Agreement (DSA) opgesteld en ondertekend te worden door de aanvrager en het ITG. Een dergelijke DSA beschrijft welke gegevens zullen worden gedeeld, waarvoor ze kunnen worden gebruikt, alsmede wettelijke vereisten, beperkingen en andere contractuele bepalingen.

Het ITG zal steeds proberen voldoende context en metagegevens toe te voegen aan de gevraagde gegevens, zoals bv. het onderzoeksprotocol, beschrijvingen van de variabelen en codering, laboratoriumprotocollen, gebruikte standaarden voor codering, etc. Gegevens zullen zo veel mogelijk in een open formaat, leesbaar en interoperabel beschikbaar gemaakt worden, hoewel dit afhankelijk kan zijn van de specificaties en standaardpraktijken binnen het gevoerde onderzoek.

Binnen redelijke termijn na het ondertekenen van de DSA zullen de gegevens op een beveiligde manier getransfereerd worden.

Contact

Mocht je nog vragen hebben over het beleid van het ITG inzake het delen van gegevens, neem dan contact op met het centraal aanspreekpunt voor toegang tot onderzoeksdata.