Masstrapping

Achtergrond
De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) is een invasieve muggensoort die steeds vaker voorkomt in België. De bestrijding van deze mug is bijzonder moeilijk, en haar lokale verspreiding en vestiging onderstrepen het belang van een controlestrategie die is afgestemd op de Belgische context. De huidige maatregelen, zoals het huis-aan-huisgebruik van een larvicide, blijken onvoldoende om de verspreiding van deze invasieve soort tegen te gaan.
Een mogelijke alternatieve aanpak is een methode waarbij grootschalige plaatsing van muggenvallen gecombineerd wordt met bronreductie, waarbij broedplaatsen worden opgespoord en verwijderd. In opdracht van het Agentschap Natuur en Bos testen we deze methode in een klein interventiegebied in Wilrijk, de eerste plek in België waar de tijgermug de winter kon overleven. Sinds 2022 wordt de mug daar jaarlijks teruggevonden.
Het succes van deze strategie hangt in grote mate af van de actieve medewerking van bewoners. Zij spelen een onmisbare rol in het plaatsen en onderhouden van vallen en het verwijderen van broedplaatsen. Wanneer deze geïntegreerde strategie systematisch wordt toegepast met sterke betrokkenheid van de gemeenschap, biedt ze een doeltreffende en mogelijk duurzame oplossing in de strijd tegen de invasieve tijgermug.
Masstrapping
Implementatie en procesevaluatie van alternatieve technieken om de verspreiding van de tijgermug (Aedes albopictus) tegen te gaan in Wilrijk: pilootstudie
Periode
Maart 2025 – januari 2026
Contact
Dr. Wim Van Bortel
Hoofdonderzoeker
✉ wvanbortel@itg.be
Doel van de studie
Is het grootschalige gebruik van muggenvallen, in combinatie met bronreductie, een effectieve strategie om de populatiedichtheid en verspreiding van de tijgermug (Aedes albopictus) in Wilrijk, België, te beheersen? Dat is de vraag die we met deze studie willen beantwoorden. Om dat te kunnen doen, willen we:
(1) de perceptie en aanvaardbaarheid binnen de gemeenschap begrijpen
We onderzoeken hoe de bewoners in het interventiegebied de gecombineerde aanpak ervaren en accepteren. We brengen drempels en opportuniteiten voor gemeenschapsbetrokkenheid in kaart.
(2) interventiekosten bepalen
We berekenen de kosten van het uitvoeren van de combinatiestrategie tijdens de pilootfase in Wilrijk om inzicht te krijgen in de financiële haalbaarheid van het opschalen van deze interventies.
(3) trends in de muggenpopulatie monitoren
We analyseren de evolutie van de volwassen en larvale dichtheden van de tijgermug om de dynamiek in de muggenpopulatie te evalueren.
Partners
Deel project op