_DSC9439-def

Gemeenschappelijk Strategisch Kader – Hoger Onderwijs en Wetenschap voor Duurzame Ontwikkeling

De Gemeenschappelijke Strategische Kaders (GSK) werden in 2016 opgesteld als onderdeel van de kaderovereenkomst met de Belgische regering over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking in België.

Hoger Onderwijs en Wetenschap voor Duurzame Ontwikkeling

Samen met VLIR-UOS en ARES ontwikkelde het ITG een nieuw thematisch Gemeenschappelijk Strategisch Kader voor de periode 2022–2026. Door de academische actoren in één thematisch kader samen te brengen, kunnen de doelstellingen van het Belgisch Koninklijk Besluit en de Wet van 2016, zijnde coördinatie en overleg, synergie en complementariteit, en collectief leren, op een strategische en efficiëntere manier worden bereikt.

De organisatie van HES4SD in het kader van dit thematische GSK zorgt voor een duidelijker positionering binnen de Belgische en internationale ontwikkelingssector en een beter begrip van de aard, doelstellingen en werkingsmodaliteiten voor de sector ontwikkelingssamenwerking. Op basis van hun lange gemeenschappelijke geschiedenis willen de drie GSK-actoren het enorme ontwikkelingspotentieel van hoger onderwijs en wetenschappelijke samenwerking voor duurzame ontwikkeling verder benutten en toegankelijk maken voor andere Belgische, lokale en internationale partners.

  • Via onderzoek spelen instellingen voor hoger onderwijs en wetenschap (HO&WI) een unieke rol als stuwende kracht achter verandering: zij produceren nieuwe kennis en innovatie om mondiale uitdagingen aan te pakken, dragen kennis over via opleiding en onderwijs, leveren feitenmateriaal voor geïnformeerd (overheids)beleid en de uitvoering daarvan, en mobiliseren kennis.

  • HO&WI en individuele academici en onderzoekers spelen een cruciale rol bij de aanpak van mondiale, regionale en lokale uitdagingen via hun betrokkenheid bij internationale thematische netwerken waarin uiteenlopende expertise wordt samengebracht. Via het HES4SD-GSK ontstaan mogelijkheden door de activering van multi-stakeholder kennisplatforms en partnerschappen om gezamenlijk aan duurzame ontwikkeling te werken.

De expertise die door ARES en VLIR–UOS toegankelijk wordt gemaakt bestrijkt alle disciplines, terwijl het ITG een diepgaande aandacht voor tropische geneeskunde, volksgezondheid en wereldgezondheid heeft, alsook toegang tot en ervaring met gezondheidszorg in kwetsbare settings.

GSK-actoren

De twee koepelorganisaties hebben als kerntaak om beleidskaders en operationele kaders voor processen en werkwijzen te creëren.

ARES is de federatie van Franstalige instellingen voor hoger onderwijs in België. Haar rol bestaat erin de algemene coördinatie van hun activiteiten te verzekeren en de ontwikkeling van onderlinge samenwerking aan te moedigen.

VLIR–UOS ondersteunt partnerschappen tussen Vlaamse universiteiten of universiteiten voor toegepaste wetenschappen en kunsten, in Vlaanderen en in onze partnerlanden, die antwoorden zoeken op globale en lokale uitdagingen.

hands

De Gemeenschappelijke Strategische Doelstellingen

De overkoepelende langetermijndoelstelling van het GSK HES4SD is een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de verwezenlijking van de 17 SDG's en uiteindelijk aan "steeds rechtvaardigere en inclusievere samenlevingen". De volgende zes strategische doelstellingen vormen de leidraad voor de specifieke interventies, met als uitgangspunt de specifieke expertise van de partners:

  • Strategisch doel 1 – Vergroten van de individuele capaciteit

  • Strategisch doel 2 – Verwezenlijking van individuen als motor voor verandering

  • Strategisch doel 3 – Vergroten van de capaciteit van hogeronderwijsinstellingen en wetenschappelijke instituten

  • Strategisch doel 4 – Verwezenlijking van hogeronderwijsinstellingen en wetenschappelijke instituten als motoren van verandering

  • Strategisch doel 5 – Co-creatie, overdracht en toepassing van relevante kennis

  • Strategisch doel 6 – Versterking van het raakvlak tussen wetenschap en samenleving

De FA5-landenprogramma's en internationale programma's dragen bij tot één of meer van de bovengenoemde strategische doelstellingen. De drie belangrijkste benaderingen waarmee deze doelen zullen worden bereikt, zijn

  • het Gemeenschappelijk Strategisch Kader HES4SD

  • hoogwaardige HES4SD-partnerschappen en beursprogramma's

  • collectieve leerprocessen, synergie en complementariteit

TOC_Thematic_JSF_HES4SD
synergy-2

Wat is een GSK?

De Gemeenschappelijke Strategische Kaders (GSK) werden in 2016 opgesteld als onderdeel van de kaderovereenkomst met de Belgische regering over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking in België. In een GSK bepalen niet-gouvernementele actoren de strategische doelstellingen waaraan ze gezamenlijk of complementair zullen werken. Ze baseren zich op een gemeenschappelijke context en een risicoanalyse van een land of thema. Deelnemers van een GSK zijn allemaal erkende niet-gouvernementele actoren, waaronder maatschappelijke organisaties en institutionele actoren.

De doelstellingen van de GSK's zijn:

  • de bevordering van coördinatie en het overleg van en over strategieën tussen actoren

  • de creatie van complementariteit of synergie

  • de waarborging van collectief leren over strategieën en risico's

  • het verrichten van een strategische dialoog met de regering