policy-support-2

Internationaal programma – Beleidsondersteuning

Doel: bijdragen tot beter onderbouwde Belgische beleidslijnen en -strategieën gestoeld op onderzoeksgegevens, door de betrokkenheid en leiderschapsrol van gezondheidsonderzoekers uit lage- en middeninkomenslanden te optimaliseren.

Internationaal programma – Beleidsondersteuning

Het partnerschap inzake onderzoek, praktijk en beleid tussen het ITG en DGD speelt steeds meer in op de informatiebehoeften van DGD. De expertise van het ITG in tropische geneeskunde en volksgezondheid kan worden ingezet om de vraag naar en het aanbod van feiten en impact beter op elkaar af te stemmen, ter versterking van de positie van het DGD en, meer in het algemeen, de Belgische overheidsactoren, met name het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de betrokken Belgische ambassades.

Wat het aanbod van wetenschappelijk bewijs betreft, omvat de expertise van het ITG (volgens de ITG-strategie 2020-2024) vier onderzoeksprioriteiten:

  1. Opkomende en opnieuw uitbrekende ziekten

  2. Antimicrobiële resistentie

  3. Eliminatie van overdraagbare ziekten (hiv, tbc, malaria), met inbegrip van maternale en seksuele reproductieve gezondheid en verwaarloosde (tropische) ziekten

  4. Duurzame gezondheidsstelsels en -strategieën, waaronder universele gezondheidsdekking en mondiale governance op gezondheidsgebied

Wat de vraag naar wetenschappelijk bewijs betreft, baseert DGD zich op actuele wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoeksgegevens om haar gezondheidsstrategie "recht op gezondheidszorg" kracht bij te zetten. De nadruk ligt op overdraagbare en verwaarloosde ziekten, niet-overdraagbare ziekten, en seksuele en reproductieve gezondheid. Ook het raamwerk van de WGO betreffende de bouwstenen van een gezondheidsstelsel komt aan bod, met als componenten (i) dienstverlening, (ii) gezondheidswerkers, (iii) gezondheidsinformatiesystemen, (iv) toegang tot noodzakelijke geneesmiddelen, (v) financiering en (vi) leiderschap en bestuur.

DGD laat zich ook begeleiden en ondersteunen bij haar multilaterale samenwerkingsverbanden op gezondheidsgebied, waaronder de WGO; UNAIDS; het Wereldfonds voor de bestrijding van hiv/aids, tuberculose en malaria; het UNFPA en COVAX/ACT-A. Het ITG verstrekt wetenschappelijk onderbouwde updates en aanbevelingen aan het DGD, ter bevordering van de beleidsmatige en praktische implementatie van onderzoeksresultaten (hoofdzakelijk vanuit het perspectief van lage-inkomenslanden) en de betrokkenheid van DGD en aanverwante ministeries bij internationale fora, die gericht zijn op de verbetering van de volksgezondheid in LMIC en de billijkheid van het internationale beleid en de internationale programma's.