MATCO

Onze ambitie
De Onderzoeksgroep Seksuele en Reproductieve Gezondheid (SRH) van het ITG speelt een vooraanstaande rol in het onderzoek naar COVID-19. Wij leiden een groot onderzoeksconsortium van partnerorganisaties om inzicht te krijgen in de invloed van COVID-19 op de verstrekking van essentiële zorg voor moeders en pasgeborenen in de wereld. Het onderzoek loopt sinds medio maart 2020.
Financiering
De studie werd gefinancierd door het COVID-19 Pump Priming-fonds van het ITG, gesteund door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse Regering en de Ambassade van het Verenigd Koninkrijk in België.
Dr. Benova wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) in het kader van haar senior postdoctoraal mandaat.
Onderzoeksteam
Contact
Volg ons op Twitter om op de hoogte te blijven van onze publicaties en bevindingen.
Het project bestaat uit drie deelstudies:
1
Een mondiaal online onderzoek onder zorgverleners in de maternale en neonatale zorg, met als doel te begrijpen hoe zorgverleners en zorginstellingen zich voorbereiden en reageren op COVID-19 wat betreft de zorg voor vrouwen en hun baby's tijdens de prenatale, intrapartum en postnatale zorg. Het gaat om een herhaalde cross-sectionele studie met een ingebedde longitudinale cohort. Ronde 1 werd verzameld tussen maart en juni 2020, ronde 2 tussen juli en december 2020 en ronde 3 tussen december 2020 en april 2021.
Publicaties:
Voices from the frontline: findings from a thematic analysis of a rapid online global survey of maternal and newborn health professionals facing the COVID-19 pandemic - Aline Semaan et al., gepubliceerd in BMJ Global Health (2020)
Wij onderzochten de antwoorden op de online-enquête van ronde 2 met betrekking tot het gebruik van telegeneeskunde voor de verstrekking van zwangerschapszorg tijdens de COVID-19-pandemie: 'A double-edged sword - Telemedicine for maternal care during COVID-19: Findings from a global mixed methods study of healthcare providers' - gepubliceerd in BMJ Global Health (2021)
We onderzochten de antwoorden op de online enquête van ronde 2 met betrekking tot het vermogen van gezondheidspersoneel om respectvolle kraamzorg tijdens de COVID-19-pandemie te verlenen: 'The impact of COVID-19 on the provision of respectful maternity care: Findings from a global survey of health workers' - gepubliceerd in Women and Birth (2021)
We onderzochten de vele gevolgen die de COVID-19-pandemie wereldwijd had voor het werk van gezondheidspersoneel in de maternale en neonatale gezondheidszorg. Zij waren nauw verbonden met het reeds bestaande suboptimale functioneren van de gezondheidszorgstelsels: Maternal and newborn healthcare providers’ work-related experiences during the COVID-19 pandemic, and their physical, psychological, and economic impacts: Findings from a global online survey’ - gepubliceerd in PLOS Global Public Health (2022)
We pasten benaderingen van machine learning toe op de antwoorden op de enquête om inzicht te krijgen in de belangrijkste factoren voor het gevoel van veiligheid op het werk van gezondheidswerkers tijdens de pandemie. De drie belangrijkste aspecten waren toegankelijkheid, duidelijkheid en kwaliteit van de aan hen verstrekte informatie; beschikbaarheid van ondersteuning en persoonlijke beschermingsmiddelen; en de epidemiologie van COVID-19 in hun land: ‘Can machine learning models predict maternal and newborn healthcare providers’ perception of safety during the COVID-19 pandemic? A cross-sectional study of a global online survey’ - gepubliceerd door Human Resources in Health
Wij onderzochten de antwoorden van gezondheidszorgpersoneel op de tweede ronde van de enquête om te begrijpen wat de gevolgen waren voor postnatale zorgverlening. Reeds vóór de COVID-19-pandemie behoorde de dekking van postnatale zorg tot de laagste in het hele continuüm van de gezondheidszorg voor moeders en pasgeborenen, en waren er problemen met de slechte kwaliteit van de zorg. In dit document hebben wij vastgesteld dat de postnatale zorg ook na de eerste fase van de pandemie verstoord bleef, met negatieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid van de moeder, de verblijfsduur na de geboorte, bezoekers en begeleiders, en het feit dat de baby's niet van de moeder werden gescheiden: "Separated during the first hours”—Postnatal care for women and newborns during the COVID-19 pandemic: A mixed-methods cross-sectional study from a global online survey of maternal and newborn healthcare providers" - gepubliceerd in PLOS Global Public Health
2
Een mixed-methods, longitudinale, diepgaande casestudy van de voorbereiding en reactie op COVID-19 in zeven grote kraamklinieken in vier landen in Sub-Saharaans Afrika (Guinee, Nigeria, Oeganda, Tanzania). Deze studie fungeert ook als platform voor de uitwisseling van informatie en ervaringen in de bestudeerde contexten. We startten deze studie in mei 2020, op basis van semigestructureerde interviews, visuele gegevensdocumentatie en de analyse van routinematige gezondheidsdossiers.
Publicaties:
‘We are not going to shut down, because we cannot postpone pregnancy’: a mixed-methods study of the provision of maternal healthcare in six referral maternity wards in four sub-Saharan African countries during the COVID-19 pandemic - gepubliceerd in BMJ Global Health (2022)
A mixed-methods study of maternal health care utilisation in six referral hospitals in four sub-Saharan African countries before and during the COVID-19 pandemic - gepubliceerd in BMJ Global Health (2022)
3
Een kwalitatieve studie van postnatale zorg in Franstalig België: implementatie en aanpassingen in de nasleep van de COVID-19 pandemie. We documenteren de aanpassingen en de respons van de verschillende gezondheidsstructuren op de aanhoudende COVID-19 -pandemie wat de organisatie van postnatale zorg betreft. We willen inzicht krijgen in de veranderingen in de zorgprocessen, voor en na het ontslag uit een gezondheidsinstelling, die gelden voor elke vrouw na de bevalling en ook specifiek voor kraamvrouwen die vermoedelijk of met zekerheid positief testten op COVID-19. Door verloskundigen te bevragen, willen wij trachten te begrijpen hoe de genomen maatregelen hun dagelijks werk beïnvloedden, welke uitdagingen zich voordeden en hoe dit van invloed was op de gezondheid van zowel de moeders als henzelf.

MATCO in de actualiteit
La Libre (in het Frans) met Constance Audet en Elise Huysmans: Ce que c’est que d’être sage-femme durant la pandémie de coronavirus (juli 2020)
RTBF (in het Frans): Accoucher et vivre l'arrivée du nouveau-né ne fut pas un long fleuve tranquille pendant la crise du coronavirus (juli 2020)
RTBF (in het Frans): Coronavirus et maternité dans le monde : les grossesses et les soins néonataux sont beaucoup moins bien suivis (mei 2020)
Deel project op