Ga naar hoofdinhoud

Afrikaanse tuberculose-analyses verhuizen van Antwerpen naar Cotonou

ITG-partnerlaboratorium in Benin gaat omringende Afrikaanse landen ondersteunen

06-12-17

Afbeelding 1/1 : Dr. Dissou Affolabi en zijn team in Cotonou, Benin

Het nationale ‘Laboratoire de Référence de Mycobactéries’ (LRM) in Benin is het nieuwste lid van het netwerk van tuberculose-referentielaboratoria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Als derde TB Supranational Reference Laboratory (SRL) in Afrika zal het andere tbc-laboratoria ondersteunen in een continent waar de meerderheid van de jaarlijks 10 miljoen tbc-gevallen wereldwijd voorkomt.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen (ITG), zelf een coördinatiecentrum binnen het TB SRL-netwerk van de WGO, is trots op de prestaties van zijn partner in Cotonou. Met de steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking droeg het ITG bij aan de wetenschappelijke opmars van het LRM.

Tbc- en Buruli-ulcus-stalen uit Benin werden voorheen voor analyse naar Antwerpen gestuurd. Dankzij steun van het ITG kon LRM deze activiteiten geleidelijk zelf overnemen, inclusief de moleculaire diagnostiek. Dit is een belangrijke stap voorwaarts, omdat een nauwkeurige diagnose best zo dicht mogelijk bij de patiënt gesteld wordt. De laatste jaren focust het ITG zich steeds meer op het ondersteunen van regionale laboratoria zoals het LRM, om ze uit te doen groeien tot ‘centres of excellence’ die dienstverlening over de hele regio in kwestie kunnen ontwikkelen.

Het was vooral Dr. Armand Van Deun van de Dienst Mycobacteriologie aan het ITG die Dr. Dissou Affolabi en zijn team in Cotonou de afgelopen vijf jaar coachte in voorbereiding op hun supranationale referentietaken.

Dr. Armand Van Deun: "Op het ITG zijn wij fier dat we LRM mochten begeleiden richting wetenschappelijke uitmuntendheid. Onze partners in Benin zijn een voorbeeld van hoe ontwikkelingslanden zelf verantwoordelijkheid nemen voor wetenschappelijke en medische expertise en vaardigheden." Zuidpartners die de wetenschappelijke en medische capaciteit in eigen handen nemen en zelfs omliggende landen helpen om een bevredigend prestatieniveau te bereiken, vormen de kern van het Switching the Poles-capacitybuilding-programma van het ITG.

Volgens de WGO verdiende LRM de SRL-status en kan het model staan voor andere landen in Afrika omwille van zijn moderne inperkingsinfrastructuur en zijn goed opgeleid en toegewijd personeel. Ook het coördineren van het tbc-laboratoriumnetwerk binnen Benin en het vermogen om ondersteuning te bieden aan referentielaboratoria in omringende landen strekten tot aanbeveling.

Dr. Dissou Affolabi: "Door de jaren heen hebben heel wat wetenschappers bijgedragen aan de solide basis van het LRM. Het is nu aan ons om te laten zien wat we kunnen betekenen voor Benin en andere landen in de regio. Het ITG was altijd al een speciale partner, met een scherp oog voor talent en het opleiden van mensen. We werken samen aan verschillende onderzoeksprojecten en zijn steeds beter in staat om in die projecten ook het voortouw te nemen."

Eind 2013 filmde het ITG in het referentielaboratorium in Cotonou voor een documentaire over het Switching the Poles-programma. De film toont de vaardigheden en expertise die voorhanden zijn in het laboratorium, evenals de voorbereidingen voor het verkrijgen van SRL-status.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND