Ga naar hoofdinhoud

ITG brengt experten samen om toekomstige gezondheidsuitdagingen aan te pakken

60ste editie van het ITG-Colloquium gaat vandaag van start

09-10-19

Afbeelding 1/1 : Hare Majesteit de Koningin

Tijdens de jubileumeditie van het jaarlijkse Colloquium ‘Connecting the Dots’ van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) op 9 en 10 oktober in Antwerpen maken we verbindingen tussen de meest prangende vraagstukken van onze tijd met betrekking tot gezondheid en de huidige wereldwijde veranderingen. De invloed van klimaatverandering, globalisatie en migratie op toekomstige gezondheidsuitdagingen vormen het centrale thema van de wetenschappelijke conferentie. Hare Majesteit de Koningin zal het Colloquium inhuldigen. Aftredend ITG-directeur Prof. Dr. Bruno Gryseels houdt zijn laatste academische zitting en de kersverse directeur, Dr. Marc-Alain Widdowson, neemt officieel het roer over. Meer dan 450 onderzoekers en beleidsmakers met bijna zeventig verschillende nationaliteiten nemen deel aan de wetenschappelijke conferentie, die gemodereerd wordt door Dalilla Hermans.

Wat worden onze gezondheidsuitdagingen in een wereld die steeds sneller verandert door factoren zoals globalisatie, migratie en klimaatsopwarming? Ondanks alle wetenschappelijke vooruitgang die we boeken, ontstaan er nieuwe epidemieën, verspreiden vectoren zich aan een ijltempo en zijn niet-overdraagbare ziekten wereldwijd in opmars. Hoe kunnen we gezondheid voor iedereen bereiken? Twee dagen lang buigen wetenschappers en beleidsmakers zich over deze vragen en maken ze verbindingen op zoek naar oplossingen. “Tijdens het 60ste Colloquium brengen we wetenschappers met diverse expertises in contact met beleidsmakers. De uitdagingen die ons te wachten staan vereisen een multidisciplinaire aanpak, je kan het vergelijken met een ‘potluck dinner’ waarbij iedereen een gerecht meeneemt en het resultaat een heerlijk uitgebreide maaltijd is”, vertelt Prof. Bouke De Jong, voorzitter van het wetenschappelijke comité van de conferentie. Tijdens het Colloquium bekijkt men de rol van technologie, innovatie, etc. als bondgenoot om gezondheid voor iedereen te kunnen bereiken.

Meer dan twintig jaar was Prof. Bruno Gryseels ITG-directeur. Tijdens het Colloquium draagt hij officieel de fakkel over aan de nieuwe directeur Dr. Marc-Alain Widdowson. Voor de toekomst wil Marc-Alain Widdowson de kernactiviteiten van het ITG versterken en tegelijkertijd blijven evolueren en innoveren om de sterke impact van het Instituut op vlak van internationale gezondheid te garanderen. “Het werk dat de basis vormt van de sterke reputatie van het ITG zullen we blijven versterken. Daarbij zullen we ons vooral toeleggen op het uitbreiden van samenwerkingsverbanden. De mondiale volksgezondheid heeft enorme stappen voorwaarts gezet, bijvoorbeeld op vlak van kindersterfte, maar we moeten oplossingen vinden voor nieuwe uitdagingen. Denk aan de opkomst van antibioticaresistentie of de verspreiding van vectoren die ziekten verspreiden.”

Het Colloquium is de jaarlijkse wetenschappelijke conferentie van het ITG, gefinancierd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Al sinds 1959 brengen de ITG-Colloquia duizenden experten van Noord en Zuid samen om de meest prangende wetenschappelijke vraagstukken over tropische geneeskunde en internationale gezondheid te bespreken.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND