Ga naar hoofdinhoud

Prof. Bart Criel ontvangt eredoctoraat

Hij kreeg de titel uitgereikt door de Universiteit van Lubumbashi in DR Congo.

16-08-19

Afbeelding 1/1 : Bart Criel en zijn vrouw op de honoris causa ceremonie

Prof. Bart Criel van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen ontving op 27 juli 2019 een eredoctoraat van de Universiteit van Lubumbashi in DR Congo. Bart Criel was één van de drijvende krachten bij het uitbouwen van de Master in Public Health van de universiteit en speelt een belangrijke rol bij de wetenschappelijke projecten van de École de Santé Publique, dat onderdeel is van de universiteit. De Universiteit van Lubumbashi is een institutionele partner van het ITG.

De jarenlange verdiensten van Prof. Bart Criel op het gebied van onderwijs en wetenschappelijke ondersteuning aan de School of Public Health werden bekroond met een eredoctoraat. Tijdens een officiële ceremonie aan de Universiteit van Lubumbashi ontving de ITG-professor een eredoctoraat. “Het toekennen van deze titel kwam voor mij als een grote verrassing. Uiteraard ben ik vereerd en dankbaar. Daarnaast impliceert het ook verantwoordelijkheid.  Mijn engagement ten opzichte van Lubumbashi en DR Congo wil ik daarom graag onverminderd verder zetten,” vertelt Prof. Bart Criel.  

Vijftien jaar geleden werd er een structurele samenwerking op poten gezet met de Universiteit van Lubumbashi in DR Congo. Prof. Bart Criel stond mee aan de wieg van dit structureel partnerschap. De focus van de samenwerking lag toen op het opstarten van de Master in Public Health van de universiteit. Samen met toenmalig ITG-collega Jean van der Vennet en de Congolese ITG-alumnus Dr Faustin Chenge focuste Bart Criel zich op de inhoudelijke ontwikkeling van de opleiding. De master bestaat nu ruim twaalf jaar en groeide uit tot een toonaangevende opleiding gericht op het management van gezondheidssystemen en ziektebestrijdingsprogramma’s die studenten uit heel de republiek aantrekt.

Prof. Bart Criel coördineert samen met Prof. Abdon Mukalay in Lubumbashi het wetenschappelijke luik van de samenwerking tussen het ITG en de Universiteit van Lubumbashi. Een belangrijke spin-off van deze samenwerking is het programma ‘Renforcement Institutionnel pour des Politiques de Santé basées sur l’Evidence au Congo’ of kortweg RIPSEC. Het doel van het programma is om de capaciteiten van Congolese training- en onderzoeksinstellingen te versterken. RIPSEC stoelt op een samenwerking tussen vier Congolese wetenschappelijke instituten en de Ecole Nationale de Santé Publique in Rabat, Marokko. Bart Criel is samen met Prof. Albert Tambwe in Lubumbashi verantwoordelijk voor de wetenschappelijke coördinatie van het programma. RIPSEC zag in 2015 het levenslicht en wordt gefinancierd door de Europese Unie. In dat kader werd in 2017 een Congolees kenniscentrum in de gezondheid opgericht: het ‘Centre de Connaissances Santé au Congo’ of CCSC.

De institutionele samenwerking tussen de Universiteit van Lubumbashi en het ITG wordt gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND