Ga naar hoofdinhoud

No rest for the weary - waarom het ITG nieuwe slaapziektetesten blijft ontwikkelen

Onvermoeibare inzet is cruciaal om de ziekte te elimineren

29-01-21

Afbeelding 1/1

Op 30 januari 2021 vindt de tweede editie van ‘World Neglected Tropical diseases Day’ (World NTD Day) plaats. Dit jaar zet het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen graag één van die verwaarloosde tropische ziekten extra in de kijker, met name de slaapziekte. Het ITG loopt immers al jaren voorop in de strijd tegen de dodelijke ziekte dankzij onderzoekers die nieuwe diagnostica en innovatieve controlestrategieën blijven ontwikkelen. Die onvermoeibare inzet is cruciaal om de slaapziekte uiteindelijk te elimineren.

Elk jaar worden er in Afrika nog enkele duizenden gevallen van slaapziekte gerapporteerd, waarvan het overgrote merendeel in de Democratische Republiek Congo (DRC). Hoewel het ITG en zijn partners op weg zijn om de slaapziekte tegen 2030 te elimineren, is dat tot op heden geen sinecure. Het verleden toont namelijk aan dat de ziekte terug opflakkert wanneer de aandacht verslapt en het is van essentieel belang dat onderzoekers nieuwe testen blijven ontwikkelen die aangepast zijn aan lokale omstandigheden en de veranderende fase waarin de slaapziekte zich bevindt. Kortom, er zijn verschillende soorten diagnostische testen nodig die verschillende doeleinden dienen.

Nieuwe slaapziektetesten worden niet ontwikkeld om bestaande testen te vervangen, maar om te voldoen aan specificaties die we op dit moment nodig hebben. Het kan gebeuren dat in hetzelfde land verschillende soorten testen worden gebruikt. Een test die je bijvoorbeeld koel moet bewaren is goed voor mobiele ploegen die naar dorpen trekken, een sneltest kan dienen voor individuen die in moeilijk bereikbare gebieden wonen, een ander soort test kan dan weer dienen om een groot deel van de bevolking te testen, en ga zo maar door. Daarom blijft het ITG nieuwe testen ontwikkelen, die aangepast zijn aan de omstandigheden en de fase van eliminatie van de slaapziekte.

Verwaarloosde tropische ziekten zijn een groep van 20 relatief oude ziekten die voornamelijk voorkomen in lage inkomenslanden. Zo’n 1,6 miljard mensen lopen risico op verwaarloosde ziekten. Vooral bij bevolkingsgroepen die in armoede leven komen deze ziekten voor. Slaapziekte wordt veroorzaakt door parasieten die overgebracht worden door de tseetseevlieg. De ziekte komt bijna alleen nog voor in DRC  en kenmerkt zich in een eerste fase door koorts en een algemene verzwakking. In een vergevorderd ziektestadium leidt slaapziekte tot coma, vandaar de naam van de ziekte. Zonder behandeling is de ziekte altijd dodelijk.

Op zaterdag 30 januari staat DRC stil bij slaapziekte in het kader van hun nationale slaapziektedag. Het ITG werkt samen met zijn Congolese partners aan de eliminatie van de ziekte tegen 2030. Het project wordt gefinancierd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking en Bill & Melinda Gates Foundation.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND