clinic-itm

Onze structuur en activiteiten

De polikliniek van het ITG bestaat uit verschillende eenheden.

Reiskliniek

Onze reiskliniek focust op gezondheid voor en na de reis:

Wij zijn een polikliniek en nemen geen patiënten op voor verblijf. Mocht hospitalisatie nodig zijn, dan verwijzen we je door naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en volgen we je dossier verder op.

Hiv- en soakliniek

Wij zijn een nationaal hiv-referentiecentrum dat medische en psychosociale begeleiding biedt aan mensen met hiv. Onze artsen zijn gespecialiseerd in soa's en hiv. Naast artsen vind je in het hiv-referentiecentrum Antwerpen ook:

  • Sociaal verpleegkundigen

  • Therapie-counsellors

  • Psychologen

  • Seksuoloog

  • Studieverpleegkundigen

Ze staan klaar om al je vragen te beantwoorden en geven betrouwbaar en persoonlijk advies. Voel je vrij om alles met hen te bespreken. Je wordt bij voorkeur steeds door dezelfde arts behandeld. Onze medewerkers hechten bijzonder veel waarde aan beroepsgeheim en hebben het grootste respect voor jouw privacy.

Helpcenter

Helpcenter is een afzonderlijke eenheid van het ITG. We bieden toegankelijke begeleiding en zorg rond seksuele gezondheid aan kwetsbare bevolkingsgroepen en mensen die een verhoogd risico lopen op besmetting met hiv en soa's, waaronder:

  • Afrikaanse en andere migranten uit landen waar hiv veel voorkomt

  • Mannen die seks hebben met mannen (MSM)

  • Drugsgebruikers die naalden gebruiken

  • Personen (nieuwkomers) zonder toegang tot reguliere gezondheidszorg

  • Klanten van sekswerkers

  • Personen die een seksueel risico hebben gelopen (occasionele partners, meerdere partners, partners die tot één van deze risicogroepen horen)

  • Personen die absoluut anoniem willen blijven en risico op besmetting liepen

Omdat we met Helpcenter niet iedereen kunnen helpen, krijgen patiënten uit bovenstaande doelgroepen voorrang. Als je niet tot een van deze groepen behoort, kan je terecht bij je huisarts. We beseffen dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom je je eigen arts of huisarts niet zou willen inschakelen. Helpcenter kan een alternatief zijn, al willen we wel benadrukken dat we je arts niet vervangen. Alles verloopt strikt vertrouwelijk.

Clinical Trial Site (CTS)

De Clinical Trial Site (CTS) evalueert nieuwe vaccins en geneesmiddelen. Het verricht testen op gezonde vrijwilligers, maar ook op mensen met specifieke aandoeningen zoals seksueel overdraagbare infecties of infectieziekten. Het CTS organiseert klinische studies in samenwerking met academische partners en partners uit de life science-sector. Bij alle studies is de veiligheid van de deelnemers altijd de absolute prioriteit.

Klinisch Referentielaboratorium

Ons Klinisch Referentielaboratorium verricht laboratoriumonderzoek op monsters van patiënten van onze polikliniek en monsters die voor diagnose of bevestiging door andere Belgische laboratoria en ziekenhuizen worden opgestuurd. Het laboratorium omvat verschillende (inter)nationale referentielaboratoria/centra op het gebied van tropische ziekten en hiv/soa's.

Ons team bestaat uit laboratoriumtechnici, wetenschappers, administratief personeel en klinisch microbiologen. Ze streven naar nauwkeurige en exacte resultaten te leveren, binnen een redelijke termijn en overeenkomstig de hoogste kwaliteitsnormen. Zij geven advies aan artsen over welke testen aangevraagd moeten worden, welke monsters genomen moeten worden en hoe de resultaten geïnterpreteerd moeten worden.

Maak een afspraak

Consultaties zijn uitsluitend op afspraak. Maak een afspraak met een van onze medische experten.

Maak een afspraak