marleen-boelaert-legacy

Marleen Boelaert-studiefonds

Marleen Boelaert, gerespecteerd epidemioloog en een van de drijvende krachten achter het ITG, engageerde zich voor sociale rechtvaardigheid en gelijkheid. Ze bouwde een uitgebreid internationaal netwerk op, was een mentor voor talloze studenten en medewerkers, en vroeg aandacht voor verwaarloosde tropische ziekten zoals slaapziekte en voor toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor iedereen. Zet haar indrukwekkende gedachtegoed voort door haar initiatief te steunen. Zo creëer je nieuwe kansen voor veelbelovend medisch personeel en aanstormend onderzoekstalent.

Ter bevordering van veelbelovend talent

Studenten die zich inschrijven voor een regulier studie- of onderzoeksprogramma van het ITG en zich inzetten voor thema's waarvoor Marleen zich ook engageerde, komen in aanmerking voor een beurs van het Marleen Boelaert-studiefonds. Bovendien mag de student de naam van Marleen Boelaert aan zijn of haar onderzoek toevoegen.

Door het Marleen Boelaert-studiefonds te steunen, krijgt een talentvolle student uit het Zuiden de waardevolle kans om (in het buitenland) verder te studeren. Bovendien draag je zo bij tot onderzoek naar onderwerpen waarvoor Marleen zelf heeft gestreden.

Contacteer ons

Heb je interesse om dit fonds te steunen, maar zit je nog met vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Stuur ons een e-mail
FR_pages_Marleen-Boelaert_2

Een eerbetoon aan haar toewijding

Marleen was erg begaan met het welzijn van studenten. Ze stelde alles op alles om ervoor te zorgen dat ze hun verworven kennis in hun thuisland ten goede konden laten komen. Het was haar manier om lage- en middeninkomenslanden (LMIC) te versterken.

Helaas is Marleen veel te vroeg van ons heengegaan. Haar intrinsieke motivatie - de wereld veranderen door jonge studenten en onderzoekers onderzoeks- en onderwijskansen te verschaffen - is iets wat wij in al die jaren dat ze een collega van ons was bijzonder koesterden. Om haar in ons midden te houden en haar levenswerk te huldigen, hebben we het Marleen Boelaert-studiefonds opgericht.

Marleen Boelaert-studiebeurzen

Studenten uit het Globale Zuiden die verder studeren aan het ITG in Antwerpen komen ook in aanmerking voor een beurs uit het Marleen Boelaert-studiefonds, op voorwaarde dat hun onderzoek aansluit op de inspanningen van Marleen. De beurzen dekken de kosten van studenten tijdens hun verblijf in Antwerpen, waaronder hun inschrijvingsgeld en reis- en verblijfskosten.

Marleen Boelaert-fellowships

Geef een student uit de Democratische Republiek Congo de kans om aan een Marleen Boelaert-fellowship te beginnen. Fellowships zijn beurzen waarmee jonge professionals aan een van de partnerinstellingen van het ITG kunnen studeren en zo hun loopbaan in de onderzoekswereld kunnen starten.

pic-mahruba

Marleen Boelaert-studiebeurzen aan het ITG

Mahruba Khanam

  • Onderzoekscoördinator bij BRAC James P Grant school of Public Health (Bangladesh)

  • Doctoraatsstudente bij Universiteit Antwerpen

“De opleiding bij het ITG helpt mij enorm bij mijn dagelijkse werk als onderzoeker en programmamedewerker. De interactieve lessen tillen je naar een professioneel werkniveau. Ik kom uit Bangladesh, een laaginkomensland, en kan nu alles wat ik heb geleerd in mijn eigen land toepassen. Zonder een studiebeurs had ik niet aan zo’n gerenommeerd instituut voor mijn vakgebied als het ITG kunnen studeren.”

ruth diavita_resized_paint

Marleen Boelaert-fellowships in de DRC

Ruth Diavita

  • Medisch wetenschapper bij de Universiteit van Kinshasa

  • Doctoraatsstudente bij het ITG

“Na mijn studies ging ik als onderzoeksarts aan de slag bij het INRB, een partnerinstelling van het ITG in de DR Congo. Mijn mentor raadde mij aan om via een beurs het CREDO-programma te volgen. Daardoor kon ik een onderzoeksproject in mijn eigen land op poten zetten, met begeleiding van experts uit zowel binnen- als buitenland. Die persoonlijke aanpak was enorm waardevol. Dankzij die ervaring besliste ik om aan een academische carrière te beginnen. Nu volg ik de Master Tropische Geneeskunde aan het ITG.”

Geef talent zoals Mahruba en Ruth een duwtje in de rug

Je kan dit fonds steunen door een donatie te maken op het bankrekeningnummer (IBAN) BE38 2200 5311 1172 van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, met als referentie 'Fonds Marleen Boelaert'.

Indien je op jaarbasis een minimumbedrag van 40 euro schenkt, heb je recht op een fiscaal attest en een belastingvermindering van 45% op het gedoneerde bedrag.

Help veelbelovende talenten: promoot het Marleen Boelaert-studiefonds

Door het fonds te promoten, help je jonge onderzoekers om hun opleiding voort te zetten. Doe mee en verspreid onze flyer onder je vrienden en familieleden, je professionele contacten en iedereen die je kent en geïnteresseerd zou kunnen zijn. Download de flyer als document (pdf) of als afbeelding (png):

  • marleen-boelaert-studiefonds-flyer-p1-jpg
  • marleen-boelaert-studiefonds-flyer-p2-png