Maternale en neonatale gezondheid in stedelijke gebieden

Onze ambitie
We werken samen met partners van over de hele wereld voor onderzoek naar de manieren waarop vrouwen medische zorg zoeken, de capaciteiten van zorginstellingen, en de gezondheidseffecten die uit die interactie ontstaan. Met ons onderzoek hopen we hoofdzakelijk diepgaande kennis van en betrokkenheid bij lokale gemeenschappen en beslissingsnemers te ontwikkelen, om zo de overlevingskansen en het welzijn van moeders en hun pasgeborenen te kunnen verbeteren.
Financiering
Het onderzoek wordt gefinancierd met de interne fondsen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, gesteund door het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie van de Vlaamse Regering, en de vijfde kaderovereenkomst tussen het ITG en de Algemene Directie voor Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD).
Dr. Benova wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) in het kader van haar senior postdoctoraal mandaat.
Onderzoeksteam
Contact
Volg ons op Twitter om op de hoogte te blijven van onze publicaties en bevindingen.


Publicaties
Onze stakeholderanalyse rond maternale gezondheid in de stad Antwerpen (België) is nu beschikbaar.
We zijn coauteur van een commentaarstuk waarin we oproepen tot een grootschaliger multisectorale aanpak van de wereldwijde ongelijkheid op het gebied van maternale en perinatale gezondheid in stedelijke gebieden, met casestudies uit Rotterdam en Kampala. Het artikel werd gepubliceerd in het tijdschrift Cities & Health.
Multisectoral approaches to addressing global urban maternal and perinatal health inequities
Bij onze studie van 22 grote Afrikaanse steden waren bijna 20.000 vrouwen betrokken. We concludeerden dat weinig steden goede prestaties leveren op de drie gebieden binnen het continuüm van maternale zorg (prenatale zorg, zorg bij de bevalling en postnatale zorg). De meeste steden vertoonden inconsistente resultaten op vlak van het gebruik en de kwaliteit van maternale zorg in het continuüm. Cotonou (Benin) en Accra (Ghana) presteerden relatief het best en Nairobi (Kenia) en Ndjamena (Tsjaad) het slechtst.
A tale of 22 cities: utilisation patterns and content of maternal care in large African cities
Met dit onderzoek wouden we de neonatale sterfte in 21 Sub-Saharaans Afrikaanse landen in kaart brengen en stedelijke en landelijke gebieden met elkaar vergelijken. We hadden specifiek aandacht voor Tanzania, omdat het neonatale sterftecijfer daar hoger is in stedelijke dan landelijke gebieden.
Dit multimethodisch onderzoek was gericht op zes kraamafdelingen in de stedelijke gebieden van vier landen (Guinee, Nigeria, Oeganda en Tanzania) tijdens het eerste jaar van de COVID-19-pandemie. We verwierven belangrijke inzichten in de manier waarop de verstoringen van de pandemie impact hadden op de zorgverlening en het gebruik ervan in verwijzende stedelijke ziekenhuizen.
We werkten mee aan een onderzoek dat de reistijd naar verloskundige zorg en de doorverwijspatronen tussen gezondheidsinstellingen in Lagos Nigeria in kaart brengt.
Artikels
Baby deaths in Tanzania: being born in a city no longer increases their chances of survival (The Conversation, 2023)
Infants born in cities ‘twice more likely to die’ (SciDev.Net, 2022)

DGD-partners
Centre de Recherche en Reproduction Humaine et en Démographie (CERRHUD)
École de Santé Publique de l'Université de Lubumbashi (ESP/UNILU)
Centre d’excellence africain pour la prévention et le contrôle des maladies transmissibles (CEA-PCMT)
Andere partners
OnTIME Consortium – Vrouwen in verwachting met toegang tot verloskundige zorg
Onderzoeksthema's
Deel project op