Overzicht stories
Persberichten

Innovatieve routeplanner toont realistische reistijd naar spoedverloskunde in Afrikaanse steden

Geen minuut te verliezen: De reistijd naar het ziekenhuis is van levensbelang.
Traffic Lagos

Doordat navigatiesystemen de realiteit in Afrikaanse steden niet goed weergeven, zijn de reistijden naar spoedeisende hulp vaak langer dan men denkt. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor moeder en kind. In een recent artikel in The Lancet Global Health ontwikkelen onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen, als onderdeel van het OnTIME Consortium, en Google Health een nieuwe routeplanner die realistische reistijden simuleert. De tool houdt rekening met factoren zoals spitsuur, afstand tot het ziekenhuis en de keuze voor een openbaar of privé ziekenhuis.

Slechte wegen, chaotisch gebouwde wijken en verkeersopstoppingen bemoeilijken de reis naar spoedverloskunde in Afrikaanse steden. Om deze problemen aan te pakken, geeft onderzoek van het ITG en zijn internationale partners inzicht in de reistijden binnen de grootste Nigeriaanse steden, die elk meer dan 1 miljoen inwoners tellen. De onderzoekers ontwikkelden een interactief dashboard dat Google Maps gebruikt om realistische reistijdgegevens te simuleren. Het model houdt rekening met twee belangrijke factoren: variabele reisomstandigheden op verschillende tijdstippen van de dag en dagen van de week, en keuzeopties voor zorginstellingen. Deze keuze omvat niet alleen de keuze tussen een openbaar of privé ziekenhuis, maar de keuze voor het eerste, tweede of derde dichtstbijzijnde ziekenhuis.

"In tegenstelling tot andere modellen gaat ons model verder dan alleen het berekenen van de reistijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. We houden ook rekening met tweede en derde opties," zegt prof. Lenka Beňová, laatste auteur van het onderzoek en professor zwangerschaps- en reproductieve gezondheid aan het ITG. "In steden kiezen zwangere vrouwen vaak bewust voor ziekenhuizen die niet noodzakelijk het dichtstbij zijn, zelfs in noodgevallen. Ze hebben een sterke voorkeur voor een ziekenhuis waarin ze vertrouwen hebben om de beste zorg te krijgen."

De realiteit: langere reistijden, vooral in arme wijken

De bevindingen tonen aan dat zelfs onder optimale omstandigheden de meeste zwangere vrouwen in dichtbevolkte steden in Nigeria 45 minuten moeten reizen naar een openbaar ziekenhuis. Tijdens de spits lopen de reistijden in alle steden op, en slechts een klein aantal vrouwen kan binnen 30 minuten het dichtstbijzijnde openbare ziekenhuis bereiken. In de 15 onderzochte steden varieerde de gemiddelde reistijd van thuis naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis tussen de 18 en 46 minuten. Voor vrouwen die in sloppenwijken, aan de stadsrand of in arme wijken wonen, is het nog moeilijker om tijdig medische zorg te bereiken.

"In de toekomst willen we rekening houden met bijkomende factoren die de reistijd beïnvloeden, zoals de kwaliteit en kost van de zorg, overstromingen, extreme hitte, conflicten en de toegankelijkheid van ambulances," zegt dr. Peter Macharia, ruimtelijk epidemioloog bij het ITG.

Een belangrijke tool voor beleidsmakers

De nieuwe routeplanner is een waardevolle tool voor beleidsmakers die de toegang tot spoedverloskundige zorg in Afrikaanse steden willen verbeteren. De tool kan worden gebruikt om te identificeren waar knelpunten zitten en gerichte maatregelen te nemen.

Het ITG onderzoekt gezondheidsuitdagingen voor moeders en pasgeborenen

Tegen 2050 woont naar schatting 70% van de wereldbevolking in steden, waarvan 2,5 miljard mensen in Afrika. De toenemende verstedelijking heeft ingrijpende gevolgen voor de gezondheid van moeders en hun pasgeborenen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, onderzoekt de Dienst Reproductieve en Maternale Gezondheid van het ITG samen met internationale partners hoe vrouwen toegang tot gezondheidszorg zoeken. Ze analyseren de capaciteit van zorginstellingen, geotracen reisroutes naar deze faciliteiten en bestuderen de impact hiervan op de gezondheid. Hun doel? Het verbeteren van de overlevingskansen en het welzijn van moeders en hun pasgeborenen, stad voor stad.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories