Overzicht stories
Artikels

Collect2Know: ITG ontwikkelt innovatief apparaat voor zelfbloedafname

Een samenwerking tussen het Instituut voor Tropische Geneeskunde en Voxdale resulteerde in de ontwikkeling van Collect2Know (C2K), een innovatief bloedafnameapparaat dat een doorbraak kan betekenen voor testen op afstand.
Collect2Know-web_3
Collect2Know-web_5 © Voxdale

© header: Voxdale

Het gepatenteerde C2K-apparaat is een revolutionair bloedafnameapparaat waarmee bloedmonsters op een gestandaardiseerde en veilige manier verzameld kunnen worden. Het zou thuistesten kunnen vergemakkelijken en het proces van bloedafname vereenvoudigen. Traditionele vingerprikmethoden kunnen onpraktisch en onhygiënisch zijn en voor ongemak zorgen. Het C2K-apparaat biedt daarvoor een oplossing door huidprikken en bloedafname te combineren in één gestroomlijnd apparaat.

Dr. Irith De Baetselier, coördinator van het Nationaal Referentiecentrum voor Seksueel Overdraagbare Infecties in België en hoofdonderzoeker van het Collect2Know-project, benadrukt de waarde van de tool:

"Gedecentraliseerde zelfafname en testen op afstand worden steeds belangrijker, vooral op het gebied van hiv- en soi-tests. Sommige mensen hebben nog steeds te maken met stigmatisering of angst wanneer ze een hiv- of soi-test laten uitvoeren door hun huisarts.”

Irith De Baetselier
Hoofdonderzoeker

Het C2K-apparaat vereenvoudigt het bloedafnameproces zorgt er mogelijk voor dat voldoende bloed afgenomen kan worden om op meerdere soi’s te testen, wat een uitdaging is voor de reeds bestaande online of remote hiv-/soi-testprogramma's. “Bovendien zouden mensen niet meer naar de kliniek hoeven te komen voor een extra bloedafname, die vooral nodig zijn voor bevestigingstests op infecties zoals hiv en syfilis,” voegt dr. De Baetselier toe. “Dat bespaart tijd en middelen."

Doorbraak op het gebied van bloedafname en testen op afstand

Naast hiv- en sti-testen op afstand heeft C2K een enorm potentieel op wereldwijde schaal, vooral in omgevingen met beperkte middelen waar traditionele bloedafnametechnieken extra logistieke en culturele uitdagingen met zich meebrengt. In dergelijke contexten kan C2K een praktische oplossing bieden. Als mensen met chronische ziekten zoals hiv of kanker in hun eigen omgeving bloed kunnen afnemen, zijn ze verzekerd van zorg en hoeven ze geen tijd vrij te maken van hun werk, niet meer naar de kliniek te reizen en niet meer in overvolle klinieken en wachtkamers te wachten. Bovendien vervangt het apparaat meerdere medische tools zoals naalden, spuiten en vacuümbuizen.

Kortom, het C2K-apparaat heeft het potentieel om bloedafname op grote schaal toegankelijk te maken, de druk op de overbelaste gezondheidszorg te verlichten en mensen wereldwijd hun eigen gezondheid te laten beheren, in welke omstandigheden dan ook.

In testfase

Het apparaat wordt nu getest bij Belgische deelnemers. De resultaten van een pilootstudie in België duiden op een hoge gebruiksvriendelijkheid en een hoge bereidheid om het apparaat in de toekomst te gebruiken. Om de bruikbaarheid van C2K in verschillende omgevingen te evalueren, zijn er echter nog uitgebreide tests nodig. Daarom zal het projectteam samen met de seksuele gezondheidsgroep van het Department Volksgezondheid van het ITG een acceptatie- en bruikbaarheidsstudie van het apparaat uitvoeren in Zambia onder mensen die leven met hiv.

Collect2Know

Collect2Know kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen het Instituut voor Tropische Geneeskunde (Klinisch Referentielaboratorium, hiv/soi-kliniek en het management van het Departement Klinische Wetenschappen) en Voxdale, een Belgisch productdesignbureau.

Het project ontving financiële steun van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Collect2Know-web_7 Dr. Irith De Baetselier (tweede van links) op het AU-EU Innovation Festival in Kaapstad, Zuid-Afrika, op 15 juni 2023.

C2K op het AU-EU Innovation Festival 2023

Het C2K-apparaat werd geselecteerd voor het AU-EU Innovation Festival, dat op 15 juni 2023 plaatsvond in Kaapstad, Zuid-Afrika. Het evenement, georganiseerd door de Europese Unie, de Afrikaanse Unie en de Republiek Zuid-Afrika, bracht innovators, investeerders, bedrijven en vertegenwoordigers van de publieke sector, ngo's en maatschappelijke organisaties uit heel Afrika en Europa samen.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories