Overzicht nieuws
Artikels

Dubois-Brigué Prijs en Beurs naar ITG-onderzoekers van Griensven en Thys

De prijs wordt één keer in de drie jaar uitgereikt en is bedoeld om klinisch en experimenteel onderzoek in de tropische geneeskunde te bevorderen.
jvg
Prof. Johan van Griensven ontving op zaterdag 9 september de Dubois-Brigué Prijs voor zijn baanbrekende werk rond ebola en de verwaarloosde ziekte leishmaniase bij hiv-patiënten. De prijs wordt één keer in de drie jaar uitgereikt en is bedoeld om klinisch en experimenteel onderzoek in de tropische geneeskunde te bevorderen. Séverine Thys ontving de Dubois-Brigué Beurs om haar doctoraatsonderzoek af te ronden.

Albert Dubois was één van de bezielers van de wetenschappelijke tropische geneeskunde en directeur van het Instituut voor Tropische Geneeskunde van 1947 tot 1958.

De prijs die zijn naam en die van zijn vrouw Simone Brigué draagt, ter waarde van 12.500 euro, gaat dit jaar naar prof. Johan van Griensven voor zijn voorstel Clinical research in hard to reach contexts: from Leishmaniasis in HIV patients to Ebola. Prof. van Griensven werkt onder andere in Ethiopië om de behandeling van patiënten met een co-infectie van hiv en de verwaarloosde tropische ziekte leishmaniase te verbeteren. Tijdens de ebola-uitbraak in West-Afrika (2013-2016) leidde hij een internationale klinische studie in Guinee naar de behandeling van het ebolavirus met bloedplasma van herstelde patiënten.

De Stichting Dokter Albert Dubois reikt ook een beurs uit om het laatste jaar van een doctoraatsonderzoek te financieren, inclusief het schrijven van een thesis en het publiceren van de thesisresultaten. De beurs ter waarde van 50.000 euro gaat dit jaar naar ITG-antropologe Séverine Thys. De beurs stelt Thys in staat om haar PhD rond de percepties van veehouders over ziekten die overgaan van dieren op mensen in het kader van het One Health-concept af te ronden.

Spread the word! Deel dit artikel op

Related articles