_SBA4981

ITG-erfgoedfonds

Dankzij jouw donatie kunnen wij de historische collectie van roerend en onroerend erfgoed van het ITG restaureren, conserveren en digitaliseren.

Sinds 1933 is het ITG gevestigd op zijn huidige locatie in Antwerpen. Het ITG bleef gedurende de hele koloniale periode bestaan en nam ook na de onafhankelijkheid van Congo de rol op van academische instelling, waar onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, medische dienstverlening en internationale samenwerking centraal staan.

Het instituut bezit dan ook een aanzienlijke historische collectie, die bestaat uit roerend en onroerend erfgoed. Deze waardevolle collectie is dringend aan inventarisatie en conservatie toe.

De collectie van het ITG is van onschatbare waarde voor historisch, historisch-wetenschappelijk, antropologisch en maatschappelijk onderzoek. De collectie is bovendien heel relevant in het huidige maatschappelijke debat, waarbij we op kritische wijze naar ons verleden kijken. Door de collectie van het ITG te restaureren, conserveren en digitaliseren, willen we niet alleen kennis behouden, maar ook ontsluiten naar het algemene publiek.

En daar kan jij een belangrijke rol in spelen!

Collecties van het ITG

De erfgoedcollectie van het het ITG bestaat uit vijf verschillende onderdelen:

  • Onroerend erfgoed

  • Academisch erfgoed

  • Erfgoedbibliotheek

  • Archief

  • Beeldarchief

Als je het ITG-erfgoedfonds steunt, kan je een specifieke werking uitkiezen, of de keuze aan ons laten.

Heb je een vraag over het ITG-erfgoedfonds?

Stuur ons een e-mail.

Wil je het ITG-erfgoedfonds steunen?

Je kan dit fonds steunen door een donatie te maken op het bankrekeningnummer (IBAN) BE38 2200 5311 1172 van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, met als referentie 'ITG-erfgoedfonds'. Je kan ook meteen doneren via de onderstaande link.

Ja, ik wil doneren!
gevel35 Het hoofdgebouw in de Nationalestraat in de jaren 30.

Onroerend erfgoed

In 1993 kwamen de ITG-gebouwen en -schilderijen bij ministerieel besluit op de lijst van beschermde monumenten. Het monumentaal ITG-hoofdgebouw dateert uit 1933 en is een uitstekend bewaard voorbeeld van art-deco-architectuur. Het ITG stelde voor het gebouw een Beheersplan Erfgoed op, goedgekeurd door het Vlaams Ministerie.

De campus voor studenten en wetenschappers is gehuisvest in een 17de eeuws klooster, dat in de jaren 90 in samenspraak met monumentenzorg gerestaureerd werd.

Enkele onroerend erfgoed-projecten in de kijker

IMG_1028

Duurzame renovatie

Toen het hoofdgebouw van het ITG gebouwd werd, waren energienormen onbestaande. Veel authentieke elementen, zoals de glas-in-loodramen, hebben een hoge erfgoedwaarde maar zijn weinig duurzaam. Na bijna honderd jaar zijn veel originele elementen van de gebouwenschil bovendien aan renovatie toe, zoals gevels, ramen en daken. Onze Diensten Welzijn, Veiligheid en Milieu en Technisch Beheer startten een project op om de energiewaarde van het gebouw te verbeteren met respect voor het erfgoed. Daarbij streven ze ernaar het oorspronkelijk uitzicht van gevel en interne ruimtes zoveel mogelijk te respecteren.

Gang-ITG-1933

Restauratie van de gang

Nog tot in de vroege jaren negentig werden de oorspronkelijke vloertegels in zwartwitpatroon en groene wandtegels in het ITG systematisch vervangen door modernere exemplaren. Die evolutie willen we omdraaien. Tijdens het opstellen van het erfgoedbeheerplan ontdekten we namelijk dat de architecten aan de hand van de vormentaal van het interieur de bezoeker wilden duidelijk maken in welk soort ruimte deze zich bevindt, namelijk een primaire (ceremoniële), secundaire (praktische) of tertiaire (technische) ruimte. Door de oorspronkelijke visie van de architecten zoveel mogelijk terug te brengen, willen we de harmonie van het gebouw herstellen.

broden

Renovatie van Zaal Broden

Zaal Broden functioneerde van 1933 tot 1985 als bibliotheek van het ITG. In 1985 verhuisde de bibliotheek naar twee nieuwe verdiepingen die boven op het ITG werden gebouwd. Zaal Broden was echter niet ongehavend uit het midden van de 20ste eeuw gekomen. Onder algemeen beheerder Marc Van Boven werd Zaal Broden in de jaren negentig zoveel mogelijk hersteld, maar werden om akoestische redenen ook de oorspronkelijke boekenkasten in de zuidelijke muur dichtgemaakt. Die boekenkasten willen we nu herstellen om de oorspronkelijke inrichting zo dicht mogelijk te benaderen.

Picture1 Parasieten bewaard in alcohol of formol. De bokalen zijn dringend aan restauratie toe.

Academisch erfgoed

Het academisch erfgoed bestaat uit historisch materiaal dat gebruikt werd in onderzoek en onderwijs, zoals microscoopglaasjes, organismen op sterk water, insectenkabinetten, wandkaarten en kaarten maar ook gedoneerde kunstwerken, zoals de schilderijen van Allard L’Olivier en het het standbeeld ‘Porteur Fatigué’. Momenteel zetten we sterk in op registratie, zodat we goed weten waarover we beschikken. De volgende stap is restauratie. Tijdens een volgende fase zullen we het erfgoed valoriseren. Dat betekent dat we een waarde zullen plaatsen op de verschillende objecten. Hiervoor werken we samen met studenten, vrijwilligers en externe experten.

boeken erfgoedbibliotheek Journal of Comparative Pathology, jaargang 1905 - 1912.

Erfgoedbibliotheek

De medische, wetenschappelijke en koloniaal-administratieve publicaties die in de loop der jaren een historische waarde verkregen, zijn momenteel verspreid over het ITG. We brengen deze onder de vorm van een erfgoedbibliotheek onder in Zaal Broden.

archief Document uit het archief van ITG-directeur Jérôme Rodhain.

Archief

Het statische archief van het ITG bevat officiële documenten, administratieve verslagen, brieven, personeelsdossiers, financiële documenten, bouwkundige plannen, diploma’s, studieprogramma’s, onderzoeksdossiers en medische dossiers. Het huidige archief is verspreid over de verschillende gebouwen van het ITG. De documenten moeten worden samengebracht en verder geïnventariseerd.

Picture5 Een doctoraatstudente voert onderzoek uit op de glasplaatjes.

Beeldarchief

Het unieke ITG-beeldarchief bevat magische lantaarnplaatjes, dia’s, foto’s, negatieven en digitale foto’s die gebruikt werden tijdens lezingen, onderwijs en onderzoek. Veel beelden werden al gedigitaliseerd, maar gestandaardiseerde inventarisatie is nodig.

Draag jij je steentje bij?

Je kan dit fonds steunen door een donatie te maken op het bankrekeningnummer (IBAN) BE38 2200 5311 1172 van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, met als referentie 'ITG-erfgoedfonds'. Je kan ook meteen doneren via de onderstaande link.

Indien je op jaarbasis een minimumbedrag van 40 euro schenkt, heb je recht op een fiscaal attest en een belastingvermindering van 45% op het gedoneerde bedrag. Wij sturen je automatisch een attest toe voor je belastingaangifte van het volgende jaar.