Onderzoeksethiek
Ethisch leiderschap
Sinds 1964, het jaar waarin de eerste versie van de Verklaring van Helsinki verscheen, is het de taak van de ethische onderzoekscommissies om toe te zien op ethiek in onderzoek. In eerste instantie concentreerden ze zich op de autonomie van deelnemers, de bescherming van privacy en vertrouwelijkheid, en toestemming op goed geïnformeerde basis.
Vandaag de dag is onderzoeksethiek echter een snel evoluerend gebied, dat moet luisteren naar de stemmen van alle onderzoekers, individuele deelnemers en onderzoeksgemeenschappen. Het is van cruciaal belang dat ethische onderzoekscommissies die toezicht houden op mondiaal gezondheidsonderzoek de onevenwichtige machtsverhoudingen in het internationale speelveld van gezondheidsonderzoek in overweging nemen en beperken.
Recente richtlijnen benadrukken concepten en uitgangspunten zoals fair onderzoekspartnerschap, batenverdeling, betrokkenheid met de gemeenschap, bescherming van gegevensverzamelaars op het terrein, eerlijke beleidvoering en praktijken rond het delen van onderzoeksgegevens en BioSamples, en eerlijke verspreidingspraktijken. Het gaat onder meer om de volgende richtlijnen (Engels):
2016 International ethical guidelines for health-related research involving humans (Council for International Organizations of Medical Sciences, CIOMS)
Research in global health emergencies: ethical issues (Nuffield Council on Bioethics)
Good Participatory Practice (GPP) Guidelines (Global Advocacy for HIV Prevention, AVAC)
Global Code of Conduct (The Code)
Ethics in epidemics, emergencies and disasters: research, surveillance and patient care (WGO)
Guidelines on ethical issues in public health surveillance (WGO)
Bridging research integrity and global health epidemiology (BRIDGE) statement: guidelines for good epidemiological practice (gepubliceerd in BMJ Global Health)
The Ottawa Statement on the Ethical Design and Conduct of Cluster Randomized Trials (gepubliceerd in PLOS Medicine)
Ethics in implementation research: facilitator's guide (WGO)
Bovendien wordt steeds meer erkend dat onderzoeksinstellingen en individuele onderzoekers verantwoordelijk zijn voor de integratie van ethische normen en integriteit in hun institutionele beleid en hun persoonlijke waarden en gedragingen.
Blijf op de hoogte
Dr. Raffaella Ravinetto is voorzitter van de Institutionele Beoordelingsraad van het ITG. Volg haar op Twitter of neem een kijkje op haar onderzoeksprofiel om de nieuwste inzichten te ontdekken.
Duik in de wereld van onderzoeksethiek
Onderzoeksbeheer aan het ITG
De Institutionele Beoordelingsraad van het ITG zet zich in voor ethische reflectie en bewustwording, zowel binnen als buiten het instituut. De leden zijn goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van onderzoeksethiek en geven zowel formele training als informeel advies aan onderzoekers en studenten van het ITG. Hun huidige beoordelingssjabloon is gebaseerd op de internationale ethische richtlijnen van 2016 voor gezondheidsgerelateerd onderzoek met mensen (Orig. 2016 International ethical guidelines for health-related research involving humans) van CIOMS.