Overzicht stories
Artikels

Het ITG introduceert beter aangepaste diagnostiek voor bloedstroominfecties in West-Afrika

Het vereenvoudigd bloedkweeksysteem is een belangrijk wapen in de strijd tegen antimicrobiële resistentie
untitleddesign8

Verkeerde diagnoses en foute behandelingen van bloedstroominfecties (BSI) dragen bij aan de toename van antimicrobiële resistentie (AMR). Dit treft ziekenhuizen en laboratoria met weinig middelen het hardst. Zij beschikken vaak niet over de middelen om de juiste diagnoses te stellen die nodig zijn voor het voorschrijven van de juiste antibiotica. Het SIMBLE-project onder leiding van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen werkt aan een vereenvoudigd, goedkoop en robuust bloedkweeksysteem. Dit maakt een betere diagnostiek en gerichtere toediening van antibiotica in lage inkomenslanden mogelijk.

SIMBLE: Simplified Blood Culture System

Met het SIMBLE-project willen onderzoekers van het ITG, samen met een studieteam van Afrikaanse en Europese onderzoekers, beter aangepaste diagnostica voor bloedstroominfecties introduceren in West-Afrika. Hiervoor ontwierpen ze het vereenvoudigde bloedkweeksysteem “Bactinsight” dat bestand is tegen tropische omstandigheden zoals stof, vochtigheid en onbetrouwbare stroomvoorzieningen. Een simpel bloedkweeksysteem maakt de diagnose van bloedkweekinfecties in lage inkomenslanden mogelijk, met verbeterde behandeling van bloedstroominfecties en een vermindering van fout antibioticagebruik tot gevolg. Het systeem is bovendien zeker honderd keer goedkoper dan de huidige automatische systemen en is gebruiksvriendelijk.

Lokale productie

Tussen 2022 en 2024 evalueert het onderzoeksteam het Bactinsight systeem tijdens veldstudies in Benin en Burkina Faso. Ze zullen daarvoor een productie-eenheid voor de microbiologieproducten in een productiecontainer installeren en naar Benin transporteren. “Door lokale productie te stimuleren, willen we de beschikbaarheid van de producten die nodig zijn voor de diagnose van bacteriële infecties vergroten. Betere diagnose leidt tot betere behandeling en is dus een belangrijk wapen in de strijd tegen AMR”, zegt Liselotte Hardy, onderzoekscoördinator van het SIMBLE- project.

Sepsis maakt jaarlijks 11 miljoen doden

Sepsis, een extreme ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie, is wereldwijd een belangrijke ziekte- en doodsoorzaak. Het is een mogelijk gevolg van bloedstroominfecties en vormt samen met antimicrobiële resistentie een toenemend probleem in lage inkomenslanden. De schattingen lopen op tot 49 miljoen zieken en 11 miljoen sterfgevallen per jaar. Ziekenhuizen en laboratoria in lage inkomenslanden hebben meestal niet de middelen om de oorzaak van sepsis vast te stellen. Hierdoor schrijven artsen vaak antibiotica voor die niet gericht zijn op de specifieke oorzaak van de infectie. Dit werkt antimicrobiële resistentie in de hand.

Spread Awareness, Stop Resistance

Het is vandaag de laatste dag van World Antimicrobial Awareness Week. Onder de noemer Spread Awareness, Stop Resistance schenkt de campagne dit jaar extra aandacht aan het thema. Antibioticaresistentie staat ook hoog op de agenda van het ITG. Het instituut voorkomt het verder ontstaan en de verspreiding van resistentie infecties door nieuwe diagnostische tools en behandelingsstrategieën te ontwikkelen, verantwoordelijk beheer van antibiotica te stimuleren en tot slot menselijke, sociale en culturele factoren te onderzoeken.

Het SIMBLE-project ontvangt steun van het EDCTP2 Programma van de Europese Unie en heeft zeven internationale partners.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories