Overzicht stories
Artikels

Digitale opvolging hiv-patiënten

Met de EmERGE-app biedt onze hiv-kliniek aan zijn patiënten de mogelijkheid om digitaal opgevolgd te worden.
emerge

Digitale opvolging is beschikbaar voor stabiele patiënten, in samenspraak met de behandelende arts.

Hoe werkt het?

De deelnemers komen enkel nog naar het ITG voor een bloedafname. Na een week worden de laboratoriumresultaten doorgestuurd naar de patiënt via een beveiligde smartphoneapplicatie, samen met een bericht van de behandelende arts. Als de arts oordeelt dat alles in orde is, en de patiënt akkoord gaat, hoeft hij of zij niet meer naar de kliniek te komen en ontvangt hij/zij de medicatie-voorschriften per post of elektronisch. De app is gratis en bevat nog extra diensten zoals een pil-innameherinnering, een overzicht van de genomen medicatie, een afspraakherinnering, een link naar een interactie checker …  Alle deelnemers worden wel nog minstens éénmaal per jaar gezien door hun behandelende arts.

Wat zijn de voordelen?

Deelnemende patiënten besparen door het gebruik van de app tijd en vervoerskosten. Tijdens een eerdere studiefase werd aangetoond dat de digitale opvolging sterk geapprecieerd wordt door het merendeel van de deelnemers en geen negatieve gevolgen heeft op de kwaliteit van de zorg. Voor de artsen is er het voordeel dat zij meer tijd krijgen voor gecompliceerde patiënten.

De digitale opvolging is het resultaat van een door de Europese Unie gefinancierd onderzoeksproject. De nieuwe opvolgmethode werd ook getest en goed bevonden in hiv-klinieken in Engeland, Kroatië, Spanje en Portugal.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories