Overzicht stories
Artikels

SIMBLE-team bezoekt CHU-YO in Burkina Faso

Op 20-23 maart 2023 bezochten Liselotte Hardy en Barbara Barbé (coördinator en hoofdonderzoeker van het SIMBLE-project van het ITG) het "Centre Hospitalier Universitaire Yalgado Ouédraogo" (CHU-YO) in Ouagadougou, Burkina Faso.
CHU-YO-group-picture-technical-study-team-after-meeting-on-study-requirements-RS-1

Het bezoek gebeurde ruim voor de effectieve start van het veldonderzoek in september 2023, met als doel om het onderzoek in het ziekenhuis voor te stellen en het lokale studieteam en laboratorium te leren kennen. Het coördinatieteam werd hartelijk ontvangen door de directeur en de administratie van het ziekenhuis en kon op vruchtbare wijze kennismaken met alle betrokkenen (waaronder een selectie van de 13 klinische afdelingen die monsters zullen nemen). Er restte nog wat tijd voor een kort bezoek aan de minister van Volksgezondheid om de nieuwe samenwerking tussen CHU-YO en het ITG voor te stellen.

In de komende maanden zal het veldonderzoek in Benin worden opgestart, waarna CHU-YO in september 2023 zal beginnen met deelnemers bij het SIMBLE-project te betrekken. Ze zullen het Bactinsight-bloedkweeksysteem vergelijken met de BD Bactec automate. Ter voorbereiding heeft het team van CHU-YO de surveillance van bloedkweken opnieuw op gang gebracht door de prijs voor een bloedkweek voor patiënten te verlagen (van 10.000F naar 1.500F) en de ziekenhuisafdelingen te sensibiliseren. Bovendien werden de noden van het laboratorium geëvalueerd, die zullen worden beantwoord voordat de studie over zes maanden van start gaat.

Visit-of-the-ministry-of-health-simble-RS Bezoek van het Ministerie van Volksgezondheid van Burkina Faso (van links naar rechts: Dr. Liselotte Hardy - projectcoördinator ITG, Prof. Adama Zida - hoofdonderzoeker CHU-YO, Dr. Robert Lucien Jean-Claude KARGOUGOU - minister van Volksgezondheid Burkina Faso, Mevr. Barbara Barbé - hoofdonderzoeker ITG, Dhr. Ousmane Nere - algemeen directeur CHU-YO)
group-picture-SIMBLE

Vereenvoudigd Bloedkweeksysteem (SIMBLE)

Met het SIMBLE-project wensen we beter aangepaste diagnostiek in Sub-Saharaans Afrika te introduceren.

Bekijk project

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories