Overzicht nieuws
Artikels

Vier ITG-alumni winnen Prijs voor Mondiaal Onderzoek 2022

De provincie Antwerpen reikt al 25 jaar prijzen uit aan studenten
14small

Vier oud-masterstudenten van het ITG, afgestudeerden van onze MSc in Public Health, MSc in Tropical Medicine en MSc in Global One Health (2021-22), hebben de Prijs voor Mondiaal Onderzoek 2022 van de provincie Antwerpen in de wacht gesleept. De prijsuitreiking, voorafgegaan door een persconferentie, vond plaats op woensdag 14 september 2022.

Al 25 jaar reikt het provinciebestuur van Antwerpen jaarlijks de Prijs voor Mondiaal Onderzoek uit, waarmee ze wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot het mondiale Zuiden willen stimuleren. De ontwikkelingsrelevantie, kwaliteit en originaliteit van het afstudeerproject zijn centrale beoordelingscriteria. Dit jaar kregen 11 studenten een prijs voor hun afstudeerproject over mondiale thema's: vier masterstudenten aan het ITG, drie masterstudenten aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid (Universiteit Antwerpen), en vier bachelorstudenten aan Karel de Groote, AP, Thomas More en Universiteit Antwerpen.

De winnende afstudeerprojecten van dit jaar focussen op vredesopbouw, humanitaire hulp in conflictgebieden, veerkracht van gezondheidssystemen, digitalisering gekoppeld aan de SDG's, diversiteit op de werkvloer en interculturaliteit.

Mireille Colson, gedeputeerde van de Provincie Antwerpen, reikte de prijzen uit door te benadrukken: "De Provincie Antwerpen reikt al 25 jaar de Prijs voor Mondiaal Onderzoek uit. Met deze prijs willen we, samen met de verschillende onderwijsinstellingen als partners, het belang van de mondiale thema's in het wetenschappelijk onderzoek benadrukken. De expertise van de studenten en de instellingen en de relevantie van hun werk gaat veel verder dan Antwerpen of Vlaanderen."

Departementshoofd Volksgezondheid bij het ITG, prof. Marianne van der Sande, benadrukte het belang van de prijs voor het ITG en zijn laureaten: "Deze prijs is een belangrijke erkenning van het harde werk van onze studenten en een aanmoediging voor hen en andere studenten om impact te creëren op de wereldwijde en lokale gezondheid. Maatschappelijke relevantie van excellent onderzoek en onderwijs is de kern van de missie van het ITM, die we ook bij onze studenten willen overbrengen. We zijn erg blij met hun succes.”   

De ITG-winnaars van 2022

  • Claire Julie Akwongo (Oeganda) voltooide de MSc in Tropical Animal Health. Haar scriptie is getiteld “Prevalence, risk factors for exposure, and socio-economic impact of peste des petits ruminants in Karenga district, Karamoja region, Uganda.”

  • Joseph Bahati Djoki (DR Congo) voltooide de MSc in Public Health - Orientation Health Systems and Disease Control. Zijn thesis is getiteld "Humanitarian Aid Agencies and Responsible Exit in Fragile and Conflict-Affected Settings. A Case Study of Zummar Project (Iraq) Artsen Zonder Grenzen-Zwitserland."

  • Amber Hadermann (België) voltooide de MSc in Tropical Medicine. Haar thesis is getiteld "Genome diversity of Leishmania aethiopica from Ethiopia."

  • Calvin Tonga (Kameroen) voltooide de MSc in Public Health - Orientation Health Systems and Disease Control. Zijn thesis is getiteld "How to Assess Health System Resilience? A scoping review."

Alumni Webinar serie

Wil je meer weten over het werk van de winnaars? Neem deel aan onze webinars:

  • 22 september: Joseph Bahati Djoki (14.00 -15.00 uur)

  • 06 oktober: Calvin Tonga (15.00 -16.00 uur)

  • 20 oktober: Claire Julie Akwongo (15.00 -16.00 uur)

  • 17 november: Amber Hadermann (15.00 -16.00 uur)

Spread the word! Deel dit artikel op

Related articles