Overzicht stories
Persberichten

Nieuw lespakket leert jongeren wat er gaande is met onze planeet

EDUbox Gezondheid: Wetenschap voor duurzame relatie van mens, dier en planeet
untitleddesign29

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), de VRT, het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken van de Vlaamse Overheid en Sciensano lanceren vandaag met de steun van het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Overheid de nieuwe EDUbox Gezondheid: Wetenschap voor duurzame relatie van mens, dier en planeet. EDUbox is een educatief en interactief concept van de VRT om jongeren te laten kennismaken met een maatschappelijk thema.

Klimaatverandering, verstedelijking, globalisering en ontbossing brengen de aarde uit evenwicht.  Ook in onze streken duiken plots exotische muggen en schimmels op. Wat is er gaande met de aarde? En welke impact hebben deze fenomenen op de gezondheid van mens, dier en planeet? Dat zoeken jongeren uit in de nieuwe EDUbox Gezondheid: Wetenschap voor duurzame relatie van mens, dier en planeet. Deze EDUbox maakt jongeren bewust van de complexe en globale problemen die er zijn en leert hen welke rol wetenschappers en internationale samenwerkingen spelen om deze uitdagingen aan te gaan.

 “Wetenschappelijk onderzoek naar klimaatsverandering, verstedelijking, ontbossing en globalisering draagt bij aan het vermijden, bestrijden en beter voorspellen van de effecten op mens, dier en onze planeet. Omdat deze vier factoren een wereldwijde bedreiging zijn, is het belangrijk dat wetenschappers, beleidsmakers en burgers samenwerken over de lansgrenzen heen,” zegt Isra Deblauwe, entomoloog bij het ITG.

Wetenschap op maat van jongeren

De nieuwe EDUbox van de VRT geeft leerlingen van het secundair onderwijs stap voor stap meer grip op de grote veranderingen die de aarde onder druk zetten, zoals klimaatverandering, verstedelijking, globalisering en ontbossing. Aan het begin van het lespakket maken ze  aan de hand van een puzzel kennis met deze vier factoren en het ‘One health’-principe. Daarna staan ze stil bij de bedreigingen voor de gezondheid van mensen en dieren. Er is ook hoop! De EDUbox legt uit hoe wetenschappers zoeken naar oplossingen, door bijvoorbeeld onderzoek te doen naar de verspreiding van exotische muggen. In de educatieve video’s neemt ITG-wetenschapper Isra Deblauwe de klas mee naar het laboratorium en legt dokter Severin von Xylander uit hoe de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Mozambique ondersteunt om het gezondheidssysteem te versterken.  Vervolgens kruipen de leerlingen in de huid van een wetenschapper om zelf exotische muggen te detecteren en bestrijden.

Aan de slag met de EDUbox Gezondheid

Surf naar de website van de VRT om de EDUbox Gezondheid te gebruiken. Hij is beschikbaar als downloadbare pdf en interactieve website. Ideaal lesmateriaal voor zelfstandig groepswerk in de klas. Elke EDUbox is voorzien van een handleiding met extra informatie, voorstellen tot differentiatie en de link naar de sleutelcompetenties en specifieke eindtermen.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories