Overzicht stories
Persberichten

Het ITG lanceert WikiTropica: Wikipedia voor tropische ziekten

WikiTropica informeert niet alleen over tropische ziekten, maar helpt ze ook bestrijden
WikiTropica_Header

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen lanceert WikiTropica. WikiTropica gidst zorgverleners door diagnostische uitdagingen in het werkveld. Met behulp van interactieve e-cases verdiepen ze zich in infectie- en tropische ziekten. Dit is levensbelangrijk in lage- en middeninkomenslanden met een hoge ziektelast en beperkte middelen. Het platform dient ook als opleidingsinstrument en is het resultaat van een partnerschap tussen 12 instellingen voor hoger onderwijs uit Indonesië, Cambodja, Spanje en Nederland.

Een van de belangrijkste taken van een arts is het onderscheid maken tussen ernstig zieke patiënten en patiënten die geen dringende medische hulp nodig hebben. Dr. Steven Van Den Broucke, arts bij het ITG, benadrukt het belang van een nauwkeurige diagnose: "Een verkeerde diagnose leidt tot onnodige medische ingrepen. Met WikiTropica willen we zorgverleners en studenten stap voor stap begeleiden bij het nemen van klinische beslissingen om zo tot een juiste diagnose te komen. Dit is levensbelangrijk in situaties waarin er weinig middelen zijn en medische overconsumptie geen optie is.” 

WikiTropica versterkt gezondheidszorg en onderwijs

Met het toenemende aantal uitbraken van infectieziekten en zoönoses en de groeiende vraag naar extra gezondheidswerkers in Zuidoost-Azië en het Globale Zuiden, speelt het platform een cruciale rol in medische opleidingen. WikiTropica simuleert diagnostische uitdagingen uit het echte leven om (toekomstige) professionals hierop voor te bereiden. Kortom, WikiTropica informeert niet alleen over infectie- en tropische ziekten, maar traint ook medische experts om ze te bestrijden.

“WikiTropica is een waardevolle hulpbron voor Indonesië. Het platform geeft honderdduizenden medische professionals en studenten toegang tot een kwalitatief online leerplatform,” zegt Dr. E. Elsa Herdiana Murhandarwati van het Centrum voor Tropische Geneeskunde (Universiteit van Gadjah Mada). “Alle consortiumleden zijn het erover eens: we bieden een toegankelijk educatief platform voor iedereen die betrokken is bij tropische geneeskunde. “

HITIHE: Internationale samenwerking voor betere gezondheidszorg

WikiTropica is deel van HITIHE (Health Information and Technology for Improved Health Education in Southeast Asia), een capaciteitsversterkingsproject van Erasmus+. HITIHE stimuleert de samenwerking tussen gezondheidswerkers, academisch personeel en gezondheidsbibliothecarissen door het delen van bronnen en tools. De samenwerking versterkt de gemeenschap van gezondheidsdeskundigen en baant de weg naar beter onderwijs en kwalitatievere zorg in Zuidoost-Azië.

HITIHE is een partnerschap tussen instellingen voor hoger onderwijs in België (ITG), Cambodja (Institute of Technology Cambodia, University of Health Sciences, National Institute of Public Health), Indonesië (Universitas Gadjah Mada en Universitas Sebelas Maret), Spanje (Sant Joan de Déu, Vall d'Hebron, ISGLOBAL) en Nederland (Universiteit Maastricht). Het project kwam tot stand met de steun van het Erasmus+ Programma van de Europese Unie en het Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) van de Belgische regering.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories