Overzicht stories
Artikels

Het ITG en zijn Guinese partnerinstelling leiden honderden gezondheidswerkers op

Ondersteuning van het Guinese gezondheidssysteem door blended learning cursussen.
familypictureforweb

De ebola-uitbraak van 2014 had een verwoestende impact op Guinee en de plaatselijke gezondheidsdiensten. Vandaag is er in het land nog steeds de nood om gezondheidswerkers op te leiden om zo het Guinese gezondheidssysteem te versterken. Het ITG en het Nationaal Opleidings- en Onderzoekscentrum voor Plattelandsgezondheid Maferinyah (CNFRSR) ontwikkelden samen online cursussen over eerstelijnsgezondheidszorg, het beheer van seksuele en reproductieve gezondheid en onderzoeksmethoden voor Guinese gezondheidswerkers.

In totaal werden 543 mensen opgeleid via de drie cursussen. Uit een artikel dat op 27 juni in het tijdschrift Frontiers Digital Health verscheen, bleek dat het percentage geslaagde deelnemers tussen 72% en 85% lag. 87% van de cursisten meldden dat ze de verworven kennis en vaardigheden , toegepast hadden via supervisie, dienstverlening en opleidingsworkshops. Sommige cursisten meldden ook een positief effect van de opleiding op de afname, het service aanbod en hogere inkomsten voor hun gezondheidsinstelling. Dr. Tamba Mina Millimouno, onderzoeker bij CNFRSR, MPH-alumnus aan het ITG en eerste auteur van het artikel verklaart: "Deze blended learning-ervaring was een succesvolle capaciteitsopbouwervaring die niet alleen nuttig was voor de stagiairs, maar ook voor de opleiders. Eerdere publicaties in BMC Medical Education en SantĂ© Publique beschreven al de tevredenheid van de cursisten over de opleiding en de capaciteitsopbouw van de opleiders bij het ITG. Nu is de volledige expertise beschikbaar bij Maferinyah: we kunnen alles zelf doen, van het ontwerp van een cursus tot de uitvoering en de effectbeoordeling ervan."

Sinds de ebola-epidemie van 2014-2016 is Guinee bezig met de wederopbouw en versterking van zijn gezondheidssysteem, dat met de COVID-19-epidemie opnieuw een grote tegenslag te verwerken kreeg. Veel jonge gezondheidswerkers, zoals artsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen, hebben moeite om praktijkervaring op te doen. In het kader van het herstel- en weerbaarheidsplan voor de gezondheidszorg heeft de Guinese regering duizenden nieuwe gezondheidswerkers aangeworven en naar het platteland gedetacheerd. De nieuwe cursussen van het ITG en CNFRSR dragen bij aan de voorbereiding van deze jonge professionals. De eerste twee cursussen over het beheer van eerstelijnsgezondheidszorg (eSSP) en seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten (eSSR) werden in 2017 ontworpen op maat van het lokale gezondheidssysteem. Ze waren gericht op artsen, verpleegkundigen en verloskundigen, en op medische studenten aan het einde van hun studie. De derde cursus over onderzoeksmethoden (eMR), ontwikkeld in 2019, was gericht op medische studenten en gezondheidswerkers die betrokken zijn bij volksgezondheid en onderzoek. Een deelnemer meldde het volgende: "Sinds ik de eMR-cursus heb gevolgd, ben ik veel effectiever geworden in het begeleiden van studenten die bezig zijn met hun scriptie in de geneeskunde. Ik ben ook gestart [als] onderzoeksassistent voor een promovendus in epidemiologie en statistiek, en ik ben op mijn gemak om samen te werken met haar omdat ik me echt goed voorbereid voel [door de opleiding]."

Er blijven echter uitdagingen. Dr. Thérèse Delvaux, senior onderzoeker en docent in de onderzoeksgroep Seksuele en Reproductieve Gezondheid van het ITG legt uit: "ondanks al onze inspanningen is het percentage vrouwen in onze cursussen beperkt gebleven tot 25%, dus er is ruimte voor verbetering." Ook het afhaken bij online cursussen blijft een belangrijk punt van zorg; in de Guinese context wordt dit deels toegeschreven aan een slechte internetverbinding of andere technische problemen. Maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. De afgelopen 10 jaar is de internetdekking in het hele land aanzienlijk toegenomen (van 0,4% in 2010 tot 33% in 2018), en zowel de ebola- als de COVID-19-crisis simuleerden de technologische vooruitgang. En zijn de cursussen tijdloos? "Dit hangt natuurlijk af van de financiering en andere factoren," zegt Dr. Delvaux, "maar de eMR-cursus heeft, mits het toevoegen van een onderdeel voor het schrijven van onderzoeksprotocollen, het meeste potentieel om in het universitaire curriculum te worden opgenomen."

Het hele project werd gesteund door het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (Enabel) en de vierde kaderovereenkomst van het ITG met het Belgische Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD).

Het ITG en zijn Guinese partners

Het Maferinyah National Training and Research Center in Rural Health (CNFRSR) is een opleidings- en onderzoeksinstituut van het ministerie van Volksgezondheid in Guinee, gevestigd in het district Forecariah, op ongeveer 75 km van de hoofdstad Conakry. Het instituut is sinds 2017 een partner van het ITG, in het kader van het capaciteitsopbouwprogramma tussen het ITG en DGD. Het Afrikaanse Center of Excellence for Prevention and Control of Tropical Diseases (CEA-PCMT) is in 2022 een ITG-partner geworden, en vanwege de connectie met de Universiteit Gamal Nasser in Conakry is de integratie van een e-learningcursus in het academische curriculum mogelijk. Professor Alexandre Delamou, een ITG-alumnus (MPH 2011, PhD 2018) is de adjunct-directeur van CNFRSR: "We zijn erg trots op de kwaliteit van de deze samenwerking in het kader van het DGD-programma. Het heeft de voorwaarden gecreëerd voor een succesvolle implementatie en een grotere impact van onze komende projecten."

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories