Overzicht stories
Artikels

“Uitbraken komen en gaan, maar kansen zoals deze studiebeurs zijn zeldzaam. Ga naar Antwerpen.”

Interview met dr. Placide Mbala, een toonaangevende Congolese arts en viroloog die werd uitgeroepen tot een van Nature’s 10 meest invloedrijke wetenschappers voor zijn baanbrekend werk rond mpox.
DSC02658_header

Placide Mbala-Kingebeni is hoofd van de Epidemiology and Global Health Division en directeur van het Klinisch Onderzoekscentrum aan het National Institute of Biomedical Research (INRB) in de Democratische Republiek Congo (DRC), al jarenlang een partnerinstelling van het ITG. In 2024 nam Nature hem op in zijn top 10 van mensen die de wetenschap vormgaven, als de “arts die alarm sloeg over een dodelijke mpox-uitbraak die zich wereldwijd zou verspreiden.” Kort nadat we ons interview opnamen, werd hij ook opgenomen in de top 100 van de meest invloedrijke mensen in de gezondheidszorg van Time – een tweede internationale erkenning.

Placide Time 100 (1) Placide Mbala werd opgenomen in de top 100 van meest invloedrijke mensen in de gezondheidszorg van Time.

Onlangs werd je genoemd als een van Nature’s top 10 wetenschappers van 2024. Hoe voelde dat?
PLACIDE
Ik voel me vereerd en dankbaar. Ik dacht meteen aan de professoren, collega's en mentoren die in mij geloofden. Deze erkenning is niet alleen voor mij, maar ook voor het hele team van INRB, dat me heeft geholpen om mijn labo en mijn dienst uit te bouwen.

Laten we teruggaan naar het begin. Wat inspireerde je om arts te worden?
PLACIDE Na mijn middelbare studies wilde ik graag iets onderzoeksgericht doen dat niet te veel in routine zou vervallen. Ik wilde ook autonoom werken. In eerste instantie neigde ik naar ingenieurswetenschappen, geïnspireerd door mijn vader, die ingenieur is met een achtergrond in de polytechniek. Op dat moment kampte de Universiteit van Kinshasa echter met een tekort aan professoren in dat domein, met vertraagde studietrajecten als gevolg. Ik begon andere opties te verkennen. Geneeskunde sprong er voor me uit, niet alleen omdat het aansloot bij mijn interesses, maar ook omdat ik vrienden had die al in die richting zaten en me aanmoedigden om hen te volgen.

DSC02658_Placide for web_crop Placide gaf een lezing aan het ITG in april 2025

Je behaalde je master in de volksgezondheid aan het ITG. Hoe ben je bij ons terechtgekomen?
PLACIDE Na mijn studies geneeskunde en specialisatie in microbiologie, ging ik op zoek naar mogelijkheden om een extra diploma aan een buitenlandse instelling te behalen, om zo mijn cv te versterken. Op dat moment werkten het ITG en INRB al samen, vooral op het gebied van bacteriologie, tussen professoren Jan Jacobs en Octavie Lunguya. Toen ik mijn interesse uitte om een masteropleiding in het buitenland te volgen, moedigden beide professoren mij aan om me kandidaat te stellen voor de MSc in Disease Control aan het ITG (een van de voorlopers van de huidige MPH – red.). De eerste keer dat ik me kandidaat stelde, werd ik niet geselecteerd, wat ontmoedigend was. Het jaar daarop moedigde mijn professor en mentor, prof. Jean-Jacques Muyembe, me aan om het opnieuw te proberen. Begin 2015 ontving ik mijn toelatingsbrief—en meteen ook een beurs. Ik was dolgelukkig. Diezelfde tijd kreeg ik een goedbetaalde functie aangeboden als coördinator van een mobiel laboratorium in Guinee, tijdens de toen nog lopende ebola-uitbraak. Ik stond voor een moeilijke keuze: de job in Guinee of de master aan het ITG. Toen ik mijn professor om advies vroeg, zei hij: "Uitbraken komen en gaan, maar kansen zoals deze studiebeurs zijn zeldzaam. Ga naar Antwerpen."

Het was niet gemakkelijk om mijn vrouw te overtuigen, maar we waren het erover eens dat dit de juiste keuze was voor mij. In augustus 2015 startte ik met de opleiding. Er waren slechts twee Congolese studenten in het programma: Jean Clovis Kalobu en ik. De lessen werden volledig in het Engels gegeven, wat best een uitdaging was. We werkten keihard, vooral in het weekend, terwijl andere studenten de stad verkenden. Uiteindelijk was al die inzet het helemaal waard.

Placide-2 Placide met zijn vrouw en zoon tijdens de MPH-proclamatie 2016 aan het ITG

Voldeed het ITG-programma aan je verwachtingen?
PLACIDE Jazeker! Ik heb enorm veel geleerd, vooral op het vlak van fundamentele epidemiologie, zowel de beschrijvende als analytische soort. Wijlen prof. Marleen Boelaert legde deze concepten heel helder uit. Ik heb mijn notities van haar lessen nog steeds!

In 2016 schreef je je thesis over de epidemiologische surveillance van mpox in de DRC. Hoe is de situatie de afgelopen tien jaar geëvolueerd?
PLACIDE Ik werk sinds 2008 rond mpox, dus tegen de tijd dat ik bij het ITG kwam, had ik al heel wat ervaring. In eerste instantie wilde ik me in mijn thesis focussen op de klinische karakterisering van de ziekte, maar op aanraden van prof. Marleen Boelaert en Veerle Vanlerberghe besloot ik de focus te verleggen naar de volksgezondheid, door de effectiviteit van het ziektesurveillance­systeem te evalueren.

In 2015–2016 werd de ziekte nog grotendeels genegeerd door de internationale gezondheidsgemeenschap. Ik herinner me nog dat Marleen me vroeg: “Wat is monkeypox?”. Toch waren er sinds 2005 al heel wat epidemiologische studies uitgevoerd in de DRC. In 2008 sloot ik me aan bij de nationale onderzoeksinspanningen, en samen met collega’s hielp ik een CDC-surveillancenetwerk opzetten. Later voerden we ook een klinische studie uit met het Amerikaanse leger. We bleven gevallen opvolgen binnen het nationale mpox-bestrijdingsprogramma en voerden samen met de CDC verschillende studies uit, van epidemiologie en diagnostiek tot opleiding en vaccinonderzoek. Ondanks al die inspanningen bleef mpox een verwaarloosde tropische ziekte, met beperkte financiering en aandacht, terwijl er steeds nieuwe gevallen opdoken.

shutterstock_2159099375small3 Mpox-virus, een van de menselijke orthopoxvirussen, close-up van pathogeen (3D microbiologische render) (c) Shutterstock

Laten we vooruitspoelen naar de mpox-uitbraak van 2022–2023, toen het aantal gevallen opnieuw steeg in de DRC en de ziekte zich voor het eerst wereldwijd verspreidde. Hoe heeft INRB daarop gereageerd?
PLACIDE INRB speelt al jaren een centrale rol in het onderzoek naar en de aanpak van mpox in de DRC, lang vóór de ziekte internationale aandacht kreeg. Al in 2002–2003 werkte INRB samen met internationale wetenschappers aan gezamenlijk mpox-onderzoek. Doorheen de jaren hebben we veel gepubliceerd om aan te tonen dat mpox, hoewel vaak over het hoofd gezien, endemisch blijft in verschillende regio’s, vooral in Centraal-Afrika.

Zelfs in periodes van wereldwijde verwaarlozing bleven we inzetten op diagnostische ontwikkeling, epidemiologisch onderzoek en studies naar de werkzaamheid van behandelingen. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met partners zoals het ITG en de Amerikaanse NIH. Recent nog hebben we samen met het ITG een belangrijke doorbraak gerealiseerd met de ontdekking van een nieuwe virale clade: clade 1b.

Wat betekent de ontdekking van clade 1b? En waarin verschilt deze?
PLACIDE Er zijn twee types van mpox: clade 1, die vooral voorkomt in het Congobekken en Centraal-Afrika, en clade 2, een minder ernstige variant die vooral in West-Afrika voorkomt. Tot voor kort werd mpox voornamelijk beschouwd als een zoönotische ziekte—overdraagbaar van dier op mens—met slechts zeer beperkte overdracht tussen mensen. Daardoor bleven uitbraken meestal beperkt in tijd en omvang. Dat beeld veranderde in 2022, toen clade 2b werd gelinkt aan grootschalige overdracht van mens op mens, vooral via seksueel contact.

De ontdekking van clade 1b in 2024 is belangrijk omdat ze aantoont dat zelfs de Centraal-Afrikaanse stam, die men tot dan toe als strikt zoönotisch beschouwde, kan muteren en zich van mens tot mens kan verspreiden. Dat is een kantelpunt. We hebben infecties vastgesteld bij adolescenten en volwassenen, met aanwijzingen dat er ook sprake is van seksuele overdracht. Dat versterkt niet alleen ons begrip van het virus, maar maakt ook de beheersing van uitbraken complexer.

image (1) Laurens Liesenborghs (tweede rij, eerste links) en Placide (eerste rij, links) op veldbezoek in DRC

Met wie werk je vooral samen bij het ITG?
PLACIDE Laurens Liesenborghs, professor in klinische ppkomende infectieziekten aan het ITG. En het is meer dan een louter professionele samenwerking, het is een echte vriendschap en een van de meest waardevolle samenwerkingen die ik ooit heb gehad. We zijn samen begonnen met klinische studies naar de behandeling van mpox. Gaandeweg hebben we onze focus verbreed naar epidemiologisch onderzoek, om meer inzicht te krijgen in de transmissiedynamiek, risicofactoren en mogelijke reservoirs. We hebben samen veldonderzoek uitgevoerd in Tunda, Kamituga en Kinshasa, om het virus en zijn verspreiding beter te begrijpen. Ons werk begon in Tunda, maar door logistieke uitdagingen verhuisden we onze activiteiten naar Kamituga, waar onverwacht mpox-gevallen opdoken. Laurens bezocht de sites meerdere keren, en samen bouwden we een lokaal team ter plaatse uit.

Deze samenwerking leidde rechtstreeks tot de ontdekking van clade 1b, en we hebben ons onderzoek voortgezet binnen een sterk consortiummodel, via financiering en gedeeld wetenschappelijk leiderschap.

Placide-1 ITG-directeur Özge Tunçalp (vijfde van links) en een ITG-delegatie bij INRB (Placide vierde van rechts)
Placide Ozge2 Placide en ITG-directeur Özge Tunçalp bij INRB

Hoe zie je de evolutie van het aantal mpox-gevallen in de toekomst?
PLACIDE: Dat hangt af van onze acties. Op dit moment schort het nog aan infrastructuur en diagnostiek. Er zijn maar beperkte vaccins beschikbaar, en zelfs in niet-endemische landen circuleert mpox nog steeds stilletjes. Als de immuniteit laag blijft, kunnen er meer uitbraken volgen.

Om dat aan te pakken, hebben we dringend nood aan doeltreffende behandelingen, studies over de werkzaamheid van vaccins, en beter inzicht in hoe lang bescherming aanhoudt. Het versterken van gezondheidssystemen en investeren in bewustmaking bij de bevolking is even belangrijk. Als we deze strategieën toepassen, kunnen we mogelijk de schaal en impact van toekomstige epidemieën beperken.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories