Overzicht stories
Artikels

De talenten van morgen: het verhaal van Ruth Diavita

Ruth is één van de talenten, die de wereld een stuk gezonder probeert te maken. Dit is haar verhaal.
ruthdiavita
Het ITG heeft een impact op de gezondheid van mensen wereldwijd. Rechtstreeks door zorg te verlenen en wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, maar ook onrechtstreeks door talenten de kans te geven om zich te ontwikkelen, zodat zij op hun beurt de wereld een stuk gezonder kunnen maken. Ruth Diavita is een van die talenten. Dit is haar verhaal.

‘Na mijn medische opleiding in Kinshasa, ging ik aan de slag als onderzoeksarts bij het Institut National de Recherche Biomédicale (INRB). Via het INRB kwam ik voor het eerst in contact met het ITG. De twee instituten werken al decennia nauw samen, onder meer aan de eliminatie van de slaapziekte en het bestrijden van verschillende ziekte-uitbraken in de DR Congo.

Na 2 jaar raadde mijn mentor bij het INRB mij aan om een deelname aan het CREDO-programma te overwegen. CREDO is een grootschalig project om wetenschappers in DR Congo beter voor te bereiden op onderzoek, het beheersen van plotse ziekte-uitbraken en epidemieën. Dit programma biedt de geselecteerde deelnemers de mogelijkheid om verder te solliciteren voor master- en doctoraatsprogramma's.

Dankzij het ITG kon ik een jaar lang deelnemen aan CREDO. Ik kreeg begeleiding van vooraanstaande lokale en buitenlandse experts en kon deelnemen aan een reeks opleidingen. Het bleek een geweldige beslissing, want het was een echte leerervaring. Wat me beviel aan het programma was de persoonlijke aanpak en de mogelijkheid om deel te nemen aan een onderzoeksproject dat rechtstreeks betrekking heeft op de problemen van het eigen land, DR Congo in mijn geval. Zo was ik actief betrokken bij klinisch onderzoek naar opkomende ziekten, waaronder de apenpokken, die in DR Congo zeer aanwezig zijn.

Aan het einde van dit programma besloot ik me aan te melden en mijn opleiding voort te zetten in de masteropleiding Tropische Geneeskunde aan het ITG. Momenteel bereid ik mijn thesis voor over de validering van de Luminex ARIES voor de diagnose van apenpokken. Dankzij deze ervaring bij CREDO heb ik niet alleen kunnen kiezen voor een carrière als onderzoeker in tropische ziekten, maar heb ik ook de nodige achtergrond gekregen als junior onderzoeker. Zo kon ik een nog grotere bijdrage leveren aan de medische wetenschap.’

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories