Tijgermug op het menu: inheemse waterroofkevers als natuurlijke vijanden van de tijgermug


De tijgermug, een invasieve soort die steeds vaker in België voorkomt en virussen kan verspreiden, vormt een groeiend probleem. ITG-onderzoekers onderzochten als eerste in Europa of de waterroofkever een natuurlijke vijand is van de tijgermug. Deze inheemse kever blijkt een effectieve jager op tijgermuglarven en kan een duurzame en milieuvriendelijke bondgenoot zijn in de strijd tegen muggenplagen.
Hoewel waterroofkevers de tijgermug niet volledig kunnen uitroeien, bieden ze een veelbelovend en duurzaam alternatief naast bestaande bestrijdingsmethoden zoals insecticiden. De kevers kunnen worden ingezet door de omgeving zo in te richten dat ze goed kunnen gedijen, of door ze te kweken en strategisch uit te zetten in risicogebieden. Eenmaal in het wild zoeken ze van nature naar plekken met veel muggenlarven. Omdat waterroofkevers meerdere jaren kunnen overleven, is herhaalde uitzet niet nodig.
Kevers op tijgermugjacht
"Uit ons experiment met 30 soorten inheemse waterroofkevers blijkt dat de gewone snelzwemmer (Agabus bipustulatus) de beste jager is op tijgermuglarven,” vertelt Adwine Vanslembrouck, doctoraatsonderzoeker vectorecologie aan het ITG en de UAntwerpen. “Deze inheemse kever heeft niet alleen een voorkeur voor tijgermuglarven, maar verspreidt zich ook gemakkelijk naar verborgen broedplaatsen. Dit maakt de waterroofkever een ideale kandidaat voor het bestrijden van muggen in afgelegen of onopgemerkte plekken."
In de video: Colymbetes fuscus larve eet Cx.pipiens


"Voor effectieve muggenbestrijding moeten we inzetten op methoden die goed aansluiten bij onze omgeving. In België kunnen we de natuur benutten, inheemse waterkevers blijken daar uitstekend geschikt voor,” zegt prof. dr. Ruth Müller, hoofd van de Dienst Entomologie van het ITG.
Vervolgonderzoek
Voordat we waterroofkevers op grote schaal kunnen inzetten, willen de onderzoekers nog enkele vragen beantwoorden. Hoe gedragen de kevers zich precies in natuurlijke omgevingen? En welke andere prooien eten ze? Daarnaast is er meer onderzoek nodig om te zien hoe deze kevers efficiënt op grote schaal gekweekt kunnen worden.
Waterkevers en tijgermuggen op Dag van de Wetenschap
Adwine Vanslembrouck stelt haar onderzoek voor op zondag 24 november op Dag van de Wetenschap. De activiteit maakt deel uit van Festival Antwerpen, waarvoor Antwerpse onderzoekers de handen in elkaar slaan en een overvloed aan wetenschap serveren in de zalen van ZOO Antwerpen.
Lees het artikel
Vanslembrouck A, Scheers K, Vermeersch X, Hendrickx R, Schneider A, De Witte J, Deblauwe I, Van Bortel W, Reuss F, Müller R (2024) Exploring the efficacy of predacious diving beetles as potential nature-based solution for combatting the invasive mosquito Aedes albopictus (Skuse, 1894). NeoBiota 94: 179-203.
Spread the word! Deel dit artikel op